Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира хумористичният литературен конкурс "Каунь" 2022

"Ъкъдемия Каунь“ и програма "Културни инициативи при Община Хасково“ обявяват за 21-ви път хумористичния литературен конкурс за написване на кратко хумористично произведение.

Първият брой на вестник "Каунь" излиза през 1999 г. Тогава е основана и "Ъкъдемия Каунь“. Основател на ъкъдемията е Янко Митев. Година по-късно е учредена и престижната награда "Каунь". Изработката на статуетка е на скулптора Господин Тенев. Първият награден е хасковският писател Петър Марев. "Ъкъдемия Каунь“ е провела досега фестивал на клубовете на хумора от цялата страна, два фестивала на клоуните и два литературни конкурса с международно участие. Съвместно с градските фотографи се осъществяват няколко изложби в Хасково, Димитровград и Смолян. 

Основната цел на вестника и на "Ъкъдемия Каунь“ е да популяризират хасковския хумор и диалект и да бъде дадена сцена за изява на местните творци. 

За участие се допускат съвременни автори – живи с написани от самите тях произведения. Конкурсът е за кратки форми фейлетон, кратък хумористичен разказ, стихотворение, епиграма. Всеки автор има право да участва с най-много три произведения. Политическият хумор не се толерира, сатирата също. Смехът е предимство. Журито професионално. Публиката необхватна. Наградите – една първа – 500 лева, една втора – 300 лева и една трета – 200 лева. 

Произведения за участие се приемат на адрес kaunfest@abv.bg до 15 август 2022 година 00 часа.

"Каунь Фест" 2022 г. ще бъде отчетен на 10 септември с церемония за връчване на наградите в залата на ДКТ "Иван Димов“ Хасково от 18.30 часа и програма, осъществена от организаторите.

В "Артефир" писателят Весел Цанков, отговорен редактор на "Хумор и сатира", програма "Христо Ботев", БНР, обявява условията за участие в тазгодишния конкурс.

Чуйте повече от звуковия файл.

*Каунь на хасковски диалект означава пъпеш.

Снимки – "Хасковски каунь"

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Седемте хълма на Пловдив: Литературна хроника на един древен град

"Библиотека "Седемте хълма" събира историческата памет на Пловдив и е своеобразна художествена хроника на града под тепетата", започва представянето си Стойо Вартоломеев, собственик и управител на издателска къща, в ефира на рубриката "Културен отпечатък" на предаването "Terra Култура". Той споделя своите впечатления и мотиви зад създаването на..

публикувано на 30.09.24 в 11:20
Изложба Dog Days, галерия „Структура“ – Правдолюб Иванов, Нестабилен монумент, 2024

"Музей в ефира" отново отваря врати след дълга ваканция

Всеки понеделник, от 16.30 до 17.00 часа, по програма "Христо Ботев" ще звучи предаването "Музей в ефира". В него ще се обсъждат важни текущи събития, тенденции, постижения и проблеми в художествения ни живот. Ще бъде подновена и колекционерската мисия на екипа за събирането на виртуална колекция от произведения, които гостите в студиото биха искали..

публикувано на 30.09.24 в 10:55

11-о издание на фестивала за иновативно изкуство "180 градуса"

София събира международни артисти от независимата сцена за иновативно изкуство "180 градуса". Със своето 11-о поредно издание фестивалът ще предложи разнообразие от събития с фокус върху експериментални интердисциплинарни формати. Форумът обединява международни артисти от сферите на експерименталната музика, съвременния танц, пърформанса,..

публикувано на 29.09.24 в 12:25
Емил Измирлиев

Животът е един ден и това е днешният ден

В епизод 556 "Трамвай по желание" среща своята публика с талантливия писател, есеист, сатирик и драматург Емил Измирлиев. В кратък и широко известен автопортрет, Измирлиев обрисува себе си така: "Емил Измирлиев, обикновен български писател. Роден съм където и когато ми е паднало – в град Дупница на 27 април 1953 г. Имало е и друга..

публикувано на 28.09.24 в 13:10

Нова сесия на европейската културна програма за трансгранична мобилност

Започва новата сесия за кандидатстване в европейската програма за мобилност в областта на културата Culture Moves Europe – "Културата движи Европа". Програмата предоставя безвъзмездни средства за движение на творци и професионалисти в областта на културата във всички 40 държави от програма "Творческа Европа" на Европейския съюз. Тя обхваща..

публикувано на 28.09.24 в 12:05