Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Престъпление на сърцето" на сцената на Младежкия театър

4
Снимка: Иван Дончев

Американският юг от средата на миналия век говори на универсалния език на сърцето. Разказва за пътя към човешкото, като смалява размерите на безумното в нас и около нас. Защото, когато изгубим пътя към автентичността си, спираме да слушаме интуицията си, а само тя може да ни върне там, където се случва животът – в самия човек.


Американската драматуржка, сценаристка и актриса Бет Хенли пише "Престъпление на сърцето" в края на 70-те години на миналия век. Още с първата си глътка въздух на сцената пиесата влиза във фокуса на общественото внимание и се превръща в една от най-обсъжданите за времето си. Следват и наградите – "Пулицър", "Тони", дори номинация за "Оскар" за екранизацията, която събира в един филм Джесика Ланг, Сам Шепърд, Даян Кийтън и Сиси Спейсък.


На 12 юли от 19 часа на сцената на Младежкия театър "Николай Бинев" за втора премиерна вечер престъпленията на сърцето ще разказват за себе си и на българската публика. Под режисурата на Стоян Радев в ролята на трите сестри – Мег, Лени и Бейб, отгледани от дядо си и преживели трудностите на живота в малкия град, ще влязат Ярослава Павлова, Рая Пеева и Мила Люцканова. Те си партнират още с Веселина Конакчийска, Кирил Недков и Ахмед Юмер. Заедно разказват семейната история, която припомня на зрителите, че престъпленията на сърцето са престъпленията, към които ни тласка самият живот, и те винаги са за предпочитане пред престъпленията срещу сърцето.


"Мисля, че това е основният повод Стоян Радев да вземе този текст, защото в него става дума за едни човешки действия, които могат да се разгледат от по-мащабна гледна точка, например в социалния им контекст. Всъщност това, което е в основата на текста и го вълнува, е личното измерение на тези проблеми и мотивът да направиш едно нещо, което е дълбоко лично. Затова и се казва "Престъпление на сърцето". В контекста на този свят, в който живеем в момента, в който постоянно се занимаваме с публичното и социалното измерение на проблема – войни, пандемии, политически кризи, всъщност има едно друго нещо, което седи в основата не тези неща, и това е личното. Сърцето, индивидуалното, емоцията, чувствата. Това са нещата, които ни движат, и това според мен мотивира Стоян и той ни предаде тази мотивация на нас", каза в "Артефир" актрисата Мила Люцканова, която пресъздава сърцето на сцената, като оставя своето там.


За ролята си на Бейб и за интуицията, която ръководи човека по пътя му към истината, тя разказва в звуковия файл.

Снимки: Иван Дончев / mlt.bg
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов театрален фестивал в Русе очаква първите си зрители от 8 октомври

"Есенни театрални срещи в Русе" – така се нарича новият фестивал, чието първо издание ще се проведе от 8 до 13 октомври в крайдунавския град. Основен организатор е Катя Костова – българка, живееща от десетилетия в Берлин и председател на сдружение "Кауза Пещера", а партньор и домакин на театралния празник е Драматичният театър " Сава..

публикувано на 05.10.24 в 09:15

"Клас 90" и носталгията по младостта

Преди шест години на режисьора Бойко Боянов му хрумва идеята да разкаже историята на един клас, който се събира за среща след 30 години. От искреността на всеки един, дошъл на сбирката, започва да прозира предисторията на "Клас 90" – дебютния филм на Боянов, който се срещна за първи път с публиката си на 42-рата на "Златна роза". Заедно със..

публикувано на 04.10.24 в 16:25

Книга за режисьорските подходи към операта "Дон Паскуале"

Книгата "Грация на смеха. Или за спецификата на комическото белканто в операта "Дон Паскуале" от Гаетано Доницети. Теоретични и режисьорски подходи" от Стефан Донев е възможност да се проследи опита на автора като режисьор "да открие и разясни", по думите на Петър Пламенов, спецификите и "неповторимото очарование" на шедьовъра на Доницети. Стефан..

публикувано на 04.10.24 в 14:59
Моноспектакълът

Дни преди "Цирколюция" – енигмата "социален цирк"

Задава се циркова революция!  От 10 до 13 октомври в "Топлоцентрала" ще се проведе едиснтвеният по рода си фестивал в Бълагрия, посветен на съвременния и социален цирк – "ЦИРКОЛЮЦИЯ". Организаторът от фондация "Мини Арт" Гео Калев и огненият артист от колектив "Агнон" Кристиян Димитров запознават слушателите на "Артефир" с..

публикувано на 04.10.24 в 13:43

Една неканонична и лична антология на англоезичната поезия

Англоезична поезия от XIV в. до XXI в. съдържа новото издание "Потомството на Чосър".  Мащабната антология в "Артефир" представя лично нейният преводач и съставител  проф. Александър Шурбанов. Това не е канонична, а лична антология, подчертава гостът. Избраните произведения в книгата са такива, оставили през годините следа в..

публикувано на 04.10.24 в 13:23