Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ранните години на Винсент Ван Гог в новата постановка на Театър 199

Снимка: Иван Дончев

Постановката "Винсент в Брикстън" е едно от последните премиерни представления на Театър 199. Пиесата е написана 2002 година от Никълъс Райт, а сюжетът ѝ се фокусира върху премеждията на големия художник Винсент Ван Гог, когато е в Брикстън, през 1873 г. В драматизацията на постановката е представен младият Винсент и открива тайните на зараждащия се порив към творчество у художника. Зрителят надниква отблизо в един дом, където той среща любовта, несподелената и споделената – сложна, красива, болезнена, окриляща. И определяща човека. Определяща Ван Гог така, че да напише: "Предпочитам да рисувам очите на хората, отколкото катедралите. Защото в очите на хората има нещо, което в катедралите не съществува". "Винсент в Брикстън" на Никълъс Райт е отличена през 2003 г. с наградата "Лорънс Оливие“ за най-добра нова пиеса, има номинация за наградата "Тони“. 

Повече за представлението "Винсънт в Брикстън“, което за първи път се поставя на българска сцена, разказва режисьорът Владлен Александров:

"Това е една оригинална версия на Никълъс Райт, върху съвсем ранните години на Винсент Ванг Гог, той отива в Лондон, за да продава свои творби. В Брикстън той всъщност заживява в една къща, където се влюбва в една млада и красива девойка, но не среща ответна реакция там, цялото това негово съществувание се прехвърля към любовта към майката, с която започват връзка, и тази връзка, отключва неговите щения към живописта. Любовта на Ван Гог е силно драматична, дори епична. Той е обичал до крайност, мразел е до крайност. Подхранвал е своите картини от гигантските чувства, които е изпитвал към всичко. Изключително сложна и противоречива личност. Такива трябва да бъдат всички гении, може би. Изключително силно е присъствието на Ясен Атанасов в ролята на Винсент. Дори визуално си приличат. Образите са изключително сложни, противоречиви, разкъсани между своето "за" и своето "не"."

В пиесата се представя и любовта, несподелената и споделената – сложна, красива, болезнена, окриляваща. В ролята на Винсент влиза Ясен Атанасов, а на Юрсюла, хазяйката – Мила Банчева. Жаклин Даскалова е в образа на Южени, Теодор Ненов – в Сам. Константина Георгиева е в образа на Анна. В сценографията на пиесата се използва и мултимедия с картини на Ван Гог. Сценограф на представлението е Васил Абаджиев, а музиката е на Мартин Каров. "Винсент в Брикстън“ е отличена през 2003 г. с награда "Лорънс Оливие“ за най-добра нова пиеса и номинация за награда „Тони“ за най-добра пиеса. 

Можете да гледате "Винсент е в Брикстън" на сцената на Театър 199 на 12 и на 25 юли от 20 ч.

Разговора с режисьора Владлен Александров можете да чуете от звуковия файл.

Фотограф – Иван Дончев, Театър 199

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Вазов

Сопот чества 174 години от рождението на Иван Вазов

Честванията на 174 години от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов продължават в Сопот. На рождената дата на писателя (9 юли) ще бъде връчена Националната Вазова награда за литература , учредена през 1970 година. Тазгодишният лауреат е Здравка Евтимова . Повече за празничната програма в "Нашият ден" разказва Станислав..

публикувано на 08.07.24 в 09:19

Хунгарикуми – уникално от Унгария

На 1 юли Унгария пое председателството на Съвета на Европейския съюз. По този повод в понеделник (8 юли) от 14 ч. в градинката на Кристал ще бъде открита изложбата "Хунгарикуми – уникално от Унгария" .  Повече за проекта в "Артефир" разказва директорът на Унгарския културен институт "Лист" Сандра Мишкеди . Хунгарикуми е събирателно понятие,..

публикувано на 08.07.24 в 08:45
Снимката е илюстративна

През юли лятото се развихря

В редакция "Хумор и сатира" обичаме лятото не по-малко, отколкото обичаме есента, зимата и пролетта. В първата неделя от истинското лято веднага след новините в 18 часа можете да чуете: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьорите Антон Радичев и Пламен Сираков и писателя Мирон Иванов, които са..

публикувано на 05.07.24 в 18:10

Заветът на Чичо Чичопей оживява в литературен конкурс

Голямата загуба Загубих си джоба – Нали съм щастливец. А вътре богатства за цял милион: От чужд геврек дупка, Перчем от плешивец… И въздух, и въздух от спукан балон! Поет от национално значение Янаки Петров (Чичо Чичопей) Второто издание на литературния конкурс "Янаки Петров" на името на..

публикувано на 05.07.24 в 16:27

Група "Сигнал" с уникален спектакъл на варненска сцена

Жителите и гостите на Варна ще бъдат свидетели на  уникален музикален спектакъл на 8 юли . За първи път морската ни столица ще посрещне обичаната рок група " Сигнал", която ще се изяви съвместно с 30 музиканти от симфоничен оркестър . Шоуто, озаглавено "СИГНАЛ Symphonic", е първият такъв проект в историята на групата и обещава незабравимо изживяване за..

публикувано на 05.07.24 в 13:28