Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой

Д-р Йорданка Господинова: Как се става победител?

Никой не може да влезе в обувките на другия човек и да извърви неговия път

Тя е родена в Асеновград. Тя е лекар и треньор по здравословно хранене. Става много популярна с програмата за умно отслабване Smart Diet, създадена преди три години. Освен изтъкнат лекар с дългогодишна практика, опитен мениджър в областта на здравеопазването, магистър по социална психология и носител на множество награди за литература, тя е дама с много превъплъщения, но най-новото е може би най-интересно от всички. Изправена пред собственото си притеснително медицинско изследване, тя взема съдбовно решение, което променя завинаги тялото и живота ѝ. Автор на стихосбирките " Южна кръв", "Самодивски клади", "Другата любов", "Огонь любви".

Главен герой в "Нашият ден“ е д-р Йорданка Господинова. Ето какво споделя:

"Все още чувам гласа на моя баща, който казваше: "Твоите дядовци събираха гроздето чак когато падне първият сняг, за да може салкъмите да поемат всичките слънчеви лъчи. От такова грозде се ражда истинското вино. Гъсто, огнено, рубинено и може би аз съм като това вино". И допълва – "Балканска смесица в моите вени дава характерът ми, начинът ми на живот и начинът ми на поведение, отношение с хората. Всеки един ген дава своята характеристика, своята типична проява". 

Лекарското призвание

Малко са хората, които искат да помагат. Може и тук се крие изборът на професия на д-р Йорданка Господинова. "Моята прабаба е била природен лечител в Асеновград. Търсена от много хора. След това майка ми, нейната внучка, е медицинска сестра. И като че ли тази линия върви в поколенията. Естествено беше отношението, въпреки че навремето за дете, което пише стихове, печели награди, беше странно защо избирам медицината", казва тя. 

Умението ментор 

Контактите с хората за много важни. Те учат на толерантност. "Не трябва да си краен в оценките. Трябва да приемаш. Никой не може да влезе в обувките на другия човек и да извърви неговия път. Ако искаш да помогнеш на човека срещу теб, не бива да произнасяш присъди. Не трябва да налагаш мнение", твърди д-р Господинова. 

В живота няма бяло и черно, истината е някъде по средата. Когато разбереш мотивите, нагласата на един човек, кое формулира неговите желания, къде са трудностите и дали те са реални. И дали можеш в разговор с достатъчно ясни доказателства да промениш неговата нагласа, тогава си истински ментор. 

Д-р Йорданка Господинова е създател на специален хранителен режим, който е специален микс от оптимален баланс на въглехидрати, мазнини, белтъчини  при поддържане на хипокалориен режим, но и специално настройване на психиката. "Много важно начинът на хранене  да стане начин на живот. Да намерим такъв режим и такава диета, които с лекота ще спазваме цял живот и това няма да ни тежи. Ако можем да съчетаем здравословния. Най-големият ни враг е нашата психика", казва тя. 


Целия разговор с д-р Йорданка Господинова можете да чуете в звуковия файл.
 
Снимки – личен архив на д-р Йорданка Господинова
По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мария Маркова: От радиото до класната стая – пътят на преоткриването

Посрещаме първия учебен ден в училище "Космос", село Осоица.  Откриването на това учебно заведение връща живота в изоставената училищна сграда и създава възможности за развитието на селото. Училището "Космос" не е просто ново учебно заведение, а част от международната образователна мрежа. След като сградата, проектирана и построена преди близо век от..

обновено на 16.09.24 в 12:18

Как село Осоица стана част от глобалното образование

В училище "Космос" всяка нова учебна година носи надежда за цялата местна общност. Откриването на това учебно заведение, преди години, връща живота в изоставената училищна сграда и създава възможности за развитието на селото. Както споделя Виолета Христова , секретар на читалище "Никола Савов – 1922 г.", по време на изнесеното студио на..

обновено на 16.09.24 в 10:42
Раул Бумб, Елена Дукова, Божидар Александров, Жужана Ерен

Учители от цял свят обединяват знания в с. Осоица

Как различни култури се смесват в търсене на знанието и как каузата за качествено образование в село Осоица обединява учители от целия свят – разговор с българските учители Раул Бумб от Румъния, Ирения Васкес от Хавана, Куба и Жужана Ерен от Унгария. Превежда Елена Дукова , българка, завършила в САЩ, но завърнала се, за да преподава в..

публикувано на 16.09.24 в 10:18
Божидар Александров, Виолета Христова и Михаела Танева

Михаела Танева: Да посяваш семето на добродетелите в училище

Възпитанието на децата е като отглеждането на градина. То се нуждае от търпение, постоянство и любов. В първия учебен ден в импровизираното изнесено студио в една от класните стаи на училище "Космос" разговаряме с Михаела Танева – учител по земеделие, социално-емоционални занятия, кино и изкуство. В своята педагогическа работа Танева посява..

публикувано на 16.09.24 в 09:46

Първият учебен ден в Осоица: Учебният звънец звучи с народна песен

На живо от живописното село Осоица, община Горна Малина, честитим първия учебен ден на всички учители, ученици и родители. Училището винаги е било сърцето на всяка общност, мястото, което изгражда и обединява културните и социални връзки между хората", споделя Татяна Захариева, творчески директор и съосновател на училище "Космос". Тя ни..

обновено на 16.09.24 в 09:11