Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истории в ефира

Мария Озтюрк за шедьоврите от захар

Снимка: личен архив

Тя е българка, която живее от 20 години в Истанбул. Тя е родена и израства  в Габрово. Завършва Художественото училище в Трявна, където усвоява тънкостите на дърворезбата, а след това специалностите "Скулптура“ и "Педагoгика на изобразителното изкуство” във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий“. Започва работа като преподавател в училище "Цанко Дюстабанов“ в родния си град.  Но любовта отваря нова страница в живота ѝ. Вече 20 години, заедно със своя съпруг, живее в един от световните мегаполиси – Истанбул.

Мария Озтюрк е шеф декоратор, която прославя България по света със своите шедьоври от захар.

"Хората, които се занимаваме със захарна декорация и които правим торти, защото всяка една торта, която ние правим, която даваме на наши клиенти или просто носим като подарък на наши роднини и приятели, е наш празник. Ако всеки човек празнува веднъж в годината с торта за рожден ден, ние празнуваме с всяка една торта, която правим“, споделя в "Нашият ден"  разказва световноизвестната сладкарка с български корени Мария Озтюрк.

Двамата със съпруга си доказват, че хора от две различни държави, с два различни езика, с две различни култури, с различни религии могат да бъдат заедно. "Ние не търсим разделението, ние не търсим разликите. Ние се чувстваме и по-богати, когато празнуваме празниците и на двете религии", казва Мария Озтюрк.

Една закъсняла поръчка на торта за детски рожден ден провокира Мария Озтюрк да пробва какво би могла да сътвори със собствените си ръце. Започва да чете рецепти онлайн. Убедена е, че украсата няма да бъде проблем. Тя смело посяга към това да твори със захар, като вкарва християнски и други символи, свързани с България.

Преди няколко години сънародничката ни пресъздава от захар и един от шедьоврите на българското изобразително изкуство – "Момичето с ябълките“ на Владимир Димитров - Майстора.

Всяка година българските декоратори, живеещи и в България в чужбина, си правим наш празник, но не само на тортата, но и на захарното изкуство, избирайки различни теми. Тази годината темата беше от "Месемврия до Несебър“, допълва Мария Озтюрк.

Целия разговор с Мария Озтюрк можете да чуете в звуковия файл.

Снимки - личен архив
По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ботаническата градина на БАН опазва опрашителите в градска среда

Проф. Светлана Николова , директор на Ботаническата градина на БАН в София, представя в "Нашият ден" новата инициатива за опазване на опрашителите в градска среда. От 6 юни посетителите на Ботаническата градина ще могат да се насладят на красива, медоносна градина с десетки видове растения,  чийто прашец и нектар са храна за пчелите и..

публикувано на 04.06.24 в 13:48

Как да задържим младите лекари в страната?

В рубриката "Време за наука" на предаването "Нашият ден"  Мария Куманова , директор на Дирекция "Демография" към общината, сподели как Бургас адресира демографската криза чрез модерна философия за детско здравеопазване и задържане на младите лекари. В Югоизточна България, включително Община Бургас и всички общини в региона, се сблъскват с проблеми в..

обновено на 04.06.24 в 13:35
Атанасовско езеро

Биоразнообразието в Бургас и хората от града

Знанието може да се развива цял живот. Българската фондация "Биоразнообразие" насърчава гражданската наука чрез поредица от инициативи. Радостина Ценова – представител на фондацията, разказва в "Нашият ден" за новите кампании, свързани с опознаването и опазването на биоразнообразието в Бургас . Бургас е разположен на три езера и едно море...

публикувано на 04.06.24 в 12:32
Василена Мирчева и зам.-кметът по образованието Михаил Ненов

Как сиропиталище се превърна в най-модерното училище в Бургас?

Зам.-кметът по образованието в Бургас Михаил Ненов разказва за "първокласното начало" в бургаските училища, иновативните образователни политики и изграждането на ново училище на брега на морето. Яна Кършийска: Младото поколение чете и има отношение към книгите В ефира на "Нашият ден" Михаил Ненов сподели следното: "Идеята за първокласно..

обновено на 04.06.24 в 12:26
д-р Петко Петков

Как ин силико експериментите заместват тестовете върху животни?

Лабораторията по математическа химия изработва модели за прогнозиране на вредни за човека и околната среда токсикологични обекти. Този тип модели се наричат "ин силико модели" (in silico) и представляват компютърни симулации на биологични експерименти – алтернатива на тестовете с животни . Възможността всички ние да използваме безопасна..

публикувано на 04.06.24 в 11:49