Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елена Панайотова: В Кения работехме, все едно че правим спектакли за Бродуей

Снимка: ГХГ - Пловдив

Елена Панайотова и Атанас КъневПрофесионалният фотограф Атанас Кънев и театралната режисьорка Елена Панайотова подреждат в Пловдив своята съвместна фотоизложба "Далеч от Африка". В над 150 фотографии изложбата представя програмата "Артисти за деца", ръководена от Елена Панайотова в продължение на няколко години в Кения, а преди това и в България (2002 - 2017 г.).

През 2016 година програмата е сред осемте проекта от общо 1800 от цял свят, подкрепени от ЮНЕСКО за допринасяне за културно разнообразие в света.

"Аз преживях всичко отново с тази селекция на хиляди снимки. Това не са просто сафари снимки или красивата Кения, а е вътре животът на хората, на нашите приятели – на децата, с които сме работили години наред.

Това не беше терапевтична работа – тя има такъв ефект, но трябва да кажем, че това беше работа на артисти, затова нарекох програмата "Артисти за деца", които създаваха истинско изкуство с тези деца – с костюми, с кукли... Ние работехме, все едно че правим спектакли за Бродуей.


След като това е свършено в толкова далечна Кения, може би по някакъв начин споделянето на този проект в България ще вдъхнови. Да вдъхнови и да направи диалог с артисти, с държавни институции как това да бъде вкарано в образованието. Защото 15 години е много дълъг период от време – това е почти половината от активния ми живот, и наистина през опита мога да кажа, че това наистина има дългосрочен ефект. И дай боже, тази изложба да спомогне да се приоритизира навлизането на изкуството в образованието в България", сподели Елена Панайотова в "Артефир".

Осъществяването на изложбата "Далеч от Африка" е финансирано от Националния фонд "Култура" по програма "Социално ангажирани изкуства".

Експозицията може да бъде видяна от 3 до 23 август в Градската художествена галерия на Пловдив.

Снимки: ГХГ - Пловдив, Петър Пешев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

През юли лятото се развихря

В редакция "Хумор и сатира" обичаме лятото не по-малко, отколкото обичаме есента, зимата и пролетта. В първата неделя от истинското лято веднага след новините в 18 часа можете да чуете: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьорите Антон Радичев и Пламен Сираков и писателя Мирон Иванов, които са..

публикувано на 05.07.24 в 18:10

Заветът на Чичо Чичопей оживява в литературен конкурс

Голямата загуба Загубих си джоба – Нали съм щастливец. А вътре богатства за цял милион: От чужд геврек дупка, Перчем от плешивец… И въздух, и въздух от спукан балон! Поет от национално значение Янаки Петров (Чичо Чичопей) Второто издание на литературния конкурс "Янаки Петров" на името на..

публикувано на 05.07.24 в 16:27

Група "Сигнал" с уникален спектакъл на варненска сцена

Жителите и гостите на Варна ще бъдат свидетели на  уникален музикален спектакъл на 8 юли . За първи път морската ни столица ще посрещне обичаната рок група " Сигнал", която ще се изяви съвместно с 30 музиканти от симфоничен оркестър . Шоуто, озаглавено "СИГНАЛ Symphonic", е първият такъв проект в историята на групата и обещава незабравимо изживяване за..

публикувано на 05.07.24 в 13:28

Д-р Ема Константинова: От мечтите за изкуство до преподаването на филмово продуцентство

Гост в рубриката "Разговорът" на "Нашият ден" е д-р Ема Константинова, преподавател в специалността "Филмово и телевизионно продуцентство" в НАТФИЗ. В ефира на предаването тя сподели повече за своя житейски и професионален път, разказа за проектите, върху които работи, и разкри своите виждания за преподаването, режисирането на живота и работата със..

публикувано на 05.07.24 в 11:23