Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културата на бързи обороти – 25-31 юли

"Културата на бързи обороти" предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма "Христо Ботев" за седмицата от 25 до 31 юли. Ето и някои от акцентите в предаването от 31 юли.

Столичната галерия nOva art space представя ежегодната си лятна колекция до края на месец август. Експозицията традиционно включва подбор от произведения на класически и съвременни български автори. Сред имената тази година са Соня Станкова, Николай Панайотов, Георги Баев, Иван Георгиев-Рембранд, Генко Генков и други. Повече за Лятна колекция 2022 разказа собственикът на галерията Спартак Атанасов.

Между 1 и 15 август в Шабла ще се проведе петнайсетото издание на фестивала за старинна музика, песен и танц Stravaganza. Това е събитие, което пресъздава и приобщава българското и световното старинно културно наследство, желано и дългоочаквано събитие, което носи в себе си огромен творчески, образователен и емоционален потенциал, казват организаторите за фестивала. Повече за подготовката на фестивала разказа артистичната му директорка Петя Плукчиева в "Артефир" във вторник.

Второ издание на изложбата "По следите на уличното изкуство” се провежда в галерия Doza от 26 юли до 6 август. Изложбата разглежда творческия отговор на ъндърграунд сцената през бурната социална и политическа история на страната, която помага за превръщането на вандализма в съвременно изкуство. Партньори на събитието са Sofia Graffiti Tour. Сред участниците са Destructive Creation, City thru calligraphy, Hype all night, Yosh, Rays, Драгомир Костадинов Wion и Cho. Кои са някои от акцентите в изложбата – отговаря Милена Едвиг от галерия Doza.

На 8 август оркестърът на двореца Шьонбрун – Виена ще изнесе гала концерт, посветен на творчеството на австрийската музикална династия Щраус на площад "Св. Александър Невски". В продължение на два часа и половина 24 музиканти и двама солисти ще потопят публиката в музикалния свят на фамилия Щраус. Оркестърът на двореца Шьонбрун – Виена има интернационален състав. Сформиран е през 90-те години на миналия век. Замислен като туристическа атракция, той бързо натрупва популярност. През годините прави успешни гастроли в Швеция, Финландия, Дания, Япония, Китай, Германия, Испания, Русия, Южна Америка и Дубай. Репертоарът на Оркестъра включва произведения на В. А. Моцарт, династията на Щраус и техни съвременници. София е първата дестинация от международното турне на оркестъра на двореца Шьонбрун – Виена.

"Далеч от Африка" е името на съвместна фотоизложба на професионалния фотограф Атанас Кънев и театралната режисьорка Елена Панайотова. Изложбата представя програмата "Артисти за деца", която е ръководена от Елена Панайотова в Кения (2011- 2017) и България (2002-2017), и въвлича 5000 деца и младежи в риск и 300 артисти от Африка и Европа, като ги обучава в практиките на приложния театър. През 2016 г. програмата е сред осемте проекта от общо 1800 от цял свят, подкрепени от ЮНЕСКО за допринасяне за културно разнообразие в света. Фотографиите могат да бъдат видени от 3 до 23 август в Градската художествена галерия в Пловдив.

Снимка – галерия Doza

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба "Избори" в обновената Художествена галерия в Казанлък

Преди 123 години в Казанлък от Петър Топузов и Иван Енчев-Видю е поставено началото на колекцията, която е в основата на първата по рода си институция у нас. До днес във фондовете на галерията се пазят 5000 произведения. "Събирателството и историзирането на творбите са неотменно свързани с жеста на избора. Изборът, който науката описва като..

публикувано на 02.06.24 в 09:05

Книга на Албена Тодорова за отсъствието

"Откакто те няма" е новата книга на Албена Тодорова. Художник е Мила Янева-Табакова. Текст и илюстрации се допълват и създават единство и завършеност на творбата. Тя е част от библиотеката "Нов ред" с илюстровани книги за възрастни читатели. Особеното в нея е наличието на повече тишина между думите и изреченията. Тук отсъствието е главен герой...

публикувано на 01.06.24 в 09:50

Светът ще е "по-така"

В редакция "Хумор и сатира" работим все хора с идеи как този свят да стане поне малко "по-така". Тази неделя (2 юни) след новините в 18 светът ще се промени в следната посока: • Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьорите Асен Кисимов, Йорданка Стефанова, Николай Калчев и Васил Попов. •..

публикувано на 31.05.24 в 19:35
Васил Банов, Емил Янев и Минчо Събев (отляво надясно)

Златна карловска карета

В епизод 545 "Трамвай по желание" потапя своята публика в атмосферата и традициите на емоционалния и високо съдържателен карловски театър. Късната есен на 1869 година. Членовете на Ученолюбивата дружина в  будното възрожденско Карлово изнасят първото театрално представление в града. Както си му е редът за епохата, това е пиесата "Михал..

публикувано на 31.05.24 в 17:35
Мира Сталева

Отвъд червения килим на фестивала в Кан

Разговор в междузвездното пространство – за изминалия фестивал в Кан , след който предстоят редица бляскави кинофестивали като този в Карлови Вари. Гост в "Артефир" е Мира Сталева – продуцент, директор на София филм фест, член на Европейската филмова академия и модератор в секцията "Мрежа на продуцентите", която е част от индустриялния..

публикувано на 01.06.24 в 09:40