Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Душата на Япония” през обектива на фотографа Борислав Илиев

4
Снимка: Борислав Илиев

За първи път в България се представят фотографии, посветени на най-големия храмов комплекс в Япония с големина на територията колкото Париж и отпечатани на ръчно изработена японска хартия "уаши”, произведена по древна технология и обявена за световно нематериално наследство.

До 14 септември галерия "Капана” в град Пловдив представя фотоизложба на Борислав Илиев, озаглавена "Душата на Япония”.


В експозицията фотографът и IT специалист по професия Борислав Илиев пресъздава своите впечатления и емоции, натрупани по време на пътуването му по един от маршрутите на древния поклоннически път на Изтока "Кумано Кодо” с обща дължина 1500 км и извървяван през вековете от императори, самураи и поклонници в търсене на духовността и нравственото пречистване. 

Заедно с поклонническия маршрут на Запада "Сантяго де Компостела” в Испания и Франция, "Кумано Кодо”, с неговите свещени места, е признат през 2004 година от ЮНЕСКО за световно нематериално културно наследство, а пътеките, по които тръгва Борислав Илиев, го отвеждат в най-големия японски храмов комплекс Исе Джинго, който и до днес пази древните традиции на японския народ и където фотографът долавя  "душата на Япония”.  


За красивите цветни фотографии и историята на Исе Джинго, за японските хвърчила "койнобори” и за уникалната възможност пловдивчани и гости на града да видят и докоснат една от камбаните, изработени от дарени монети от страните членки на ООН след Втората световна война,  станали символ на световния мир. 

Чуйте повече в разговора с автора на изложбата Борислав Илиев.

Снимките са предоставени от Борислав Илиев за програма "Христо Ботев"
По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Петър Русев с черно-бял дебют в киното

Един градски филм, който да представя драмата на интелигентния, чувствителен човек в България – това представлява дебютът в игралното кино на режисьора Петър Русев. "Апостол: един нежен рицар в Бруталия" е черно-бялата история на талантлив млад мъж, който от дълго време страда от главоболие и това го прави неработоспособен. Напътстван в кратките си..

публикувано на 20.05.24 в 16:15

Българите Woomb подгряват пост-пънк легендите Whispering Sons

Макар да съществуват отскоро, това лято за българската формация Woomb ще е, меко казано, натоварено. Предстоят им серия от концерти и фестивали.  Още тази седмица Woomb ще свирят на шоукейс конференцията Spike  в Пловдив, а преди това в София, във вторник, 21 май, ще подгряват белгийците Whispering Sons . В сърцето на Woomb стоят..

публикувано на 20.05.24 в 16:10

"Рисуващите артисти" – микс от индивидуалности

Изложбата "Рисуващи артисти" в софийската галерия "Финес" обединява десет български актьори в любовта им към изобразителното изкуство. Организирана е от Олег Чернев, който вече има три самостоятелни експозиции на фотопейзажи, а идеята е заимствана от инициативата на Игор Марковски "Пеещи артисти". "Трябваха 18 месеца, за да се стигне до..

публикувано на 20.05.24 в 14:20

Изложбата "Великден" представя най-новите творби на Велин Динев

В рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" се насочваме към изложбата "Великден" на художника Велин Динев в столичната галерия "Сердика". Изкуствоведката Диана Драганова-Щир коментира симфонията от платна, асонанси и света в митове и легенди, пресъздадени от автора. В предаването се включва и самият Велин Динев. В ателието си..

обновено на 20.05.24 в 12:58
Мария Мира Хрисова и Нейка Кръстева (от ляво надясно)

Нейка Кръстева представя Илия Темков – един рицар на музиката

Странният мъж на масата до прозореца, който говори за музика – това е диригентът, музиковедът, просветителят, основателят на Международния фестивал "Мартенски музикални дни", основоположникът на музикално-образователните лектории в България Илия Темков. В "Terra Култура" разговаряме с Нейка Кръстева , журналист и автор на книгата "Илия Темков –..

публикувано на 20.05.24 в 11:30