Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антологията на класическата мексиканска проза – мост към мексиканската култура

Снимка: @iztokzapad

Мексиканската литература оформя своя съвременен облик между 20-те и 40-те години на ХХ век. Нейната самостоятелна история обаче започва още преди обявяването на независимостта на страната през 1821 г.

"Антология на класическата мексиканска проза", преведена и съставена от Николай Тодоров, е първи опит за последователно и пълноценно представяне на зараждането и развитието на мексиканската проза през ХХ век.

"С издателството се постарахме да подберем възможно най-представителните и най-пъстрите автори, за да могат да се видят всички тенденции, всички посоки на развитие, всички коренчета на мисълта, която после ще изкласи във втората половина на ХХ век.

Мексико от историческа гледна точка е може би най-прогресивната държава през ХIХ век, въпреки че през целия век постоянно избухват войни и революции в страната. Някакъв вид кръстопът, средищна точка между Франция, САЩ, Великобритания  и латиноамериканските народи“, посочва Николай Тодоров в "Артефир“.

В своите просвещенски дирения мексиканските автори повеждат читателите си по пътя на осъзнаване на младата нация. Духът на позитивизма се изправя срещу едно традиционно и дълбоко религиозно съзнание и вътрешното преобразяване ще трябва да мине през модерното възприятие на заобикалящия ни свят.

"Първият роман, на който се опира цялата латиноамериканска литература, носи шеговитото заглавие "Краставото папагалче" ("Ел Перикило Сарниенто") и негов автор е бащата на мексиканската проза Хосе Хоакин Фернандес де Лисарди", казва Тодоров. Романът съдържа над 1000 страници и е написан на разговорен мексикански език, което се явява културна революция за онази епоха. 

Антологията на мексиканската литература представя Игнасио Алтамирано, както и забравени майстори на перото като Анхел де Кампо. Прозренията на Западния свят отчетливо нахлуват чрез творбите на малко познатия днес Ефрен Реболедо, но историческата динамика ги отхвърля, като не пощадява дори нововъведенията на широкоизвестни творци като Амадо Нерво. Търсенето на  мексиканската идентичност, разпокъсвана през своя "първи век“ от войни и диктатури, става мост към по-единен свят, завещавайки история, която може едновременно да развеселява и да натъжава, но неизменно носи безценни послания.

Генерал Висенте Рива Паласио пише своите разкази само десетина години преди вездесъщия Мануел Гутиерес Нахера, но в естетическо отношение тяхното творческо наследство ще се открие пред погледа като два бряга на една и съща река – разделени, но и неизменно свързани. 

Ето какво споделя Николай Тодоров за нуждата от Антологията на мексиканска поезия: "Мексиканската поезия на ХIХ век e много богата, но и много чужда за нас и много непозната. Това са десетки имена на поети, повечето от които загиват съвсем млади, които в голяма степен са като отблясъци на европейската традиция от миналото. Тази самобитност, която позволява по-разчупената форма на прозата, не се засяга до такава степен в поезията".

Целия разговор с Николай Тодоров можете да чуете в звуковия файл. 

Снимка – изд. Изток-Запад
По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кулябин, Коршуновас и една "Среща сред цъфналите праскови"

Три големи събития предстоят в рамките на фестивала "Световен театър в София" . Повече за вълнуващите театрални преживявания, които очакват българската публика  в "Артефир", разказва театроведът Асен Терзиев . Това е 18-о издание на фестивала, който е част от Културния календар на Столична община. "Страх и отчаяние в Третата империя" –..

публикувано на 28.06.24 в 16:37
Мариус Донкин

Мариус Донкин взе голямата награда на Международния фестивал "МоноАкт" – Косово

Химн за обичта и толерантността е монодрамата "Господин Ибрахим и цветята на Корана", с която актьорът Мариус Донкин спечели голямата награда на VI издание на Международния фестивал "МоноАкт" в Косово . Пет пиеси участваха в състезателната програма, като моноспектакълът по едноименното произведение на Ерик-Еманюел Шмит заслужи овациите на..

публикувано на 28.06.24 в 15:59

Международният форум за кирилицата продължава

Това издание на "Артефир" пренася слушателите на церемонията по откриването на Международния форум за кирилицата "Азбука, език, идентичност" . Двудневното събитие, инициирано от вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, започна на 27 юни в зала 6 на НДК и продължава днес (28 юни) в Регионалния исторически музей - Пловдив...

публикувано на 28.06.24 в 15:10
Кадър от филма „Защото обичам лошото време“

София Филм Фест на път

Повече от 15 години инициативата "София филм фест на път" възпитава вкус към стойностно кино. Програмата включва филми, прожектирани на последните издания на кинофорума. Всяка година се добавят нови български градове. През 2024 г. за първи път ще се проведат "СФФ в Пазарджик" и "СФФ в Якоруда". Предстои и 12-ото издание на "СФФ в Севлиево". В..

публикувано на 28.06.24 в 14:45

На слънце и на сянка

В редакция "Хумор и сатира" сме загрижени както за нашите слушатели на слънце, така и за нашите слушатели на сянка. И едните, и другите тази неделя след новините в 18 часа ще могат да чуят: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьора Васил Попов, чийто деветдесети рожден ден отбелязваме...

публикувано на 28.06.24 в 14:30