Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културата на бързи обороти – 3-9 октомври

"Културата на бързи обороти" предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма "Христо Ботев" за седмицата 3 до 9 октомври. Това са някои от акцентите в предаването от 9 октомври:

Балет "Арабеск" откри своя сезон със спектакъла "Триптих“ на сцената на Музикалния театър на 7 октомври. Заглавието обединява три самостоятелни творби на ново поколение хореографи: “Безкрайност“ на Ангелина Гаврилова, „Част от…“ на Филип Миланов и „Морето на кризите“ на Аршак Галумян от Германия.

За първи път от повече от 30 години оперният бас-баритон, прославил България из цяла Европа – Хари Драганов, подготвя концерт в България. Певецът се връща за дълго в родината си, а плановете му включват това да създаде специално певческо училище за духовна музика.

Филмът на Валери Йорданов "Шекспир като улично куче", разказващ за двама тийнейджъри, които трябва да направят своя избор между бокса и театъра, получи шест награди на 40-ия юбилеен фестивал на българския игрален филм "Златна роза": за режисура, за сценарий, за най-добър филм според Младежкото жури на фестивала, наградата на Съюза на българските филмови дейци и тази на град Варна. "Шекспир като улично куче" ще има своята официална премиера на 12 октомври в "Топлоцентрала", като част от програмата на "CineLibri". През ноември тръгва и по кината.

Между 8 и 30 октомври се провежда осмото издание на Международния кино-литературен фестивал "Синелибри". Мотото тази година – "Преоткритото време“ – отбелязва 100 години от смъртта на Марсел Пруст, една от иконите на литературния модернизъм, автор на монументалния роман "По следите на изгубеното време“. Тази година "Синелибри" се провежда в София и още шест града в България: Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора. Освен внушителна конкурсна програма за пълнометражен игрален филм, вдъхновен от литературна творба, "Синелибри" 2022 ще предложи на зрителите и селекция от документални филми. Те са обединени в конкурсна секция, чието мото кореспондира с картезианския принцип "Cogito Ergo Sum" ("Мисля, следователно съществувам").

Галерия "Райко Алексиев" към Съюза на българските художници до 22 октомври представя мемориална изложба на Димитър Грозданов, назована "От въглен към огън". Изложбата представя над 80 предимно живописни творби, филма на Димитър Липовански "Данте и въздушното перо" – за уъркшопите и акциите на Димитър Грозданов, за организацията на утвърдения през годините Фестивал за съвременно изкуство "Процес – Пространство“ в Балчик и скулптори.

В Художествената галерия "Васил Захариев“ в Самоков беше връчена 39-ата Национална награда за живопис "Захари Зограф“. Тазгодишният носител на наградата е Надежда Кутева. Традиционно ще бъде показана изложба с творби на наградения автор, а една от картините остава във фонда на Историческия музей в града. Изложбата на Надежда Кутева е озаглавена "Небесни образи“.

Със спектакъла "Частици жена“ започва новата Програма "Театър+“ на Народния театър "Иван Вазов“. "Театър+" е платформа за дългосрочна и съвместна творческа работа за обмяна на идеи и представяне на нови драматургични и сценични тенденции на съвременния театър. Спектакълът е повод да се преосмислят характерните за съвременния свят проблеми за страха от другия, за справянето с болката и за различните прояви на обич.

Подробности по тези теми и още културни новини чуйте в предаването от 9 октомври.

Снимка – "CineLibri"

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Част от участниците в хумористичните празници (останалите са зад кадър)

Хайде пак в Кубрат!

В редакция "Хумор и сатира" сме се събрали все хора, дето обичат да пътуват. Миналия уикенд гостувахме в Кубрат, за да участваме в XVII конкурс за хумор и сатира, организиран от местния клуб на хумористите "Жарава". За да не сме с празни ръце, подготвихме спектакъл, който записахме, за да могат всички наши слушатели да го чуят в неделя. След..

публикувано на 17.05.24 в 18:10
Поло Оконе

Поло Оконе, мултижанров артист: В селото има по-специална енергия от градската!

Гост в рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" беше Поло Оконе - човекът, който си е поставил за цел да възроди културния живот в пернишкото село Мурено. Той е мултижанров артист, реализирал множество инсталации, хепънинги и пърформанси. Освен че рисува и изнася лекции по философия, Поло е и физик по образование. Поло Оконе сподели в..

обновено на 17.05.24 в 11:17

"Области на особен интерес" на Силвия Попова

"Области на особен интерес" е името на изложбата на Силвия Попова. Пътят към природата в живописта на художничката минава през събирането и използването на разнообразни дигитални ресурси, запечатващи с пикселизиращите си зеници земната повърхност. Нейните картини са природни, но апроприиращи алгоритмични изображения. Това са кадри от Google..

публикувано на 17.05.24 в 08:10

Много приятни изненади очакват жителите и гостите на Габрово в следващите дни

Дните на хумора и сатирата започват днес (16 май) в Габрово и ще са изпълнени с творчески преживявания, изложби, церемонии за таланти, конкурси, карикатури, куклен театър, концерти, детски събития и разбира се – карнавално шествие с мото "Make Карнавал not war" . Няколко дена, които ще превърнат Габрово в столица на мира, изкуството и хумора,..

публикувано на 16.05.24 в 17:42

Седем години SoFest

От джаз, поп и рок музиката, през театъра и изложбите, SoFest Spring предлага на публиката 4 дни истинско изкуство. От 16 до 19 май на фестивалната сцена в Sofia Live Club пролетното издание ще представи 6 концерта и спектакъла, както и 5 специални премиери. Фестивалът, който вече 7 години предлага разнообразие от изкуство във всякакви форми, е подготвил..

публикувано на 16.05.24 в 17:03