Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Колекцията" по Харолд Пинтър – въпросът за истината

Заглавието "Колекцията" по Харолд Пинтър задава важни въпроси за човешките взаимоотношения. В центъра на сюжета е въпросът за изневярата и до какво води тя. Въпросите, които задава представлението, са: Колко можем да "колекционираме" в себе си, преди да се пръснем? Как се намира лицето на любовен четириъгълник? Къде е изходът от капана, който е заключен отвътре? Какво си струва да платиш за малко Истина? Изневяра. Кръв. Маслини. В поредицата от сцени между четиримата персонажи се преплитат различни теми. Заглавието реферира към професионалното занимание на образите – като дизайнери:

"Изневярата е и център, и фокус на цялото действие. Фокусирали сме се върху това какво колекционира всеки от персонажите като свое житейско мастерхоби. Разглеждаме колекционирането като натрупване – емоционално, поведенческо. От механизма на натискане, пропукване се занимава нашата версия на пиесата. Истината е основна тема в представлението. Отношението към истината противопоставя един на друг различните персонажи – имаме такъв, който е обсебен от истината, имаме такъв, който се опитва да я скрие по всякакъв начин, имаме такъв, който си играе с истината като пластилин. При Пинтър езикът по-често служи за прикриване на персонажите и случките, отколкото за разкриване."


"Колекцията" е една пиеса за лицата на хората при случилата се изневеря. Истината също е ключов символ в пиесата, тя се изразява по различен начин през различните герои – Джеймс, Били, Хари и Стела. Това е дипломно представление за Невена Николова, за което тя дълго време изследва самата пиеса с актьорите. В края на този процес на работа разбират какво се случва в самата пиеса и какво е важното за нея, което не е ясно само от самия текст. Пинтър като драматург прави обновление на театралния език и търсене на нови пътища за изследване на човешката природа.

Представлението "Колекцията" се играе на 13 октомври и 18 ноември от 18.30 в Нов български университет.

Снимки: Георги Иванов
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Живко Седларски с няколко изложби в България

Известният ни скулптор живее във Франция, но винаги се представя като български артист. Почти всяка година той има изложба у нас, но този път представя изкуството си на софийската публика в две изложби – в галерия "Мисията" и в НДК, а след това с експозиции във Варна и Перник. Идеята за това мащабно представяне е на Албена Ненкова, която инициира и..

публикувано на 19.09.24 в 14:48
Сцена от

Другият театър

Думата театър обозначава толкова различни видове сценични изкуства, че увлечени от актуалната информация, понякога забравяме да подчертаем спецификите, които се крият зад разни сцени и програми. Една от различните по своя характер платформи е " Театър+ " на Народния театър "Иван Вазов", която преди броени дни срещна първата си публиката с шесто..

публикувано на 19.09.24 в 14:10
Манол Пейков

Манол Пейков: Смятам, че има въпиюща нужда да си преговорим уроците на историята

За книгоиздаването като мисия, за силата на думите и за стремежа към историческата истина – разговор в "Нашият ден" с Манол Пейков – издател, преводач, общественик и политик, член на Комисията за култура и медии в Народното събрание. Пейков споделя, че дълги години като книгоиздател е бил фокусиран главно върху художествената литература, но..

публикувано на 19.09.24 в 09:57

Българска авторка гостува на Фарьорските острови

Миглена Дикова-Миланова – преподавател по български език и култура в Университета в Гент, бе поканена това лято да твори на Фарьорските острови в програмата на резиденцията на Съвета на творците от Фарьорските острови – LISA. "Малкото селце Тьорнувик (Tjørnuvík), разположено в областта Sunda kommuna, северно на територията на най-големия остров от..

публикувано на 19.09.24 в 09:29

В България връзката между историческата наука и обществото е счупена

Дни след откриване на новата учебна година и дни преди Деня на независимостта разсъждаваме върху значението на историческото познание в съвременния свят. В какво се изразява обучението по история в училище, как да се борим с фалшификациите в историята, и как младите гледат на историята и миналото? Гост в "Нашият ден" е Александър Стоянов..

публикувано на 19.09.24 в 09:11