Eмисия новини
Audio Player
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

"Фунгита", една "джобна" ферма за гъби

Йосиф Хамед с прототипа на "Фунгита" в Нощта на учените.
Снимка: личен архив

Знаете ли, че 95% от печурките на българския пазар, са внос от Полша. Голяма част от храната, която консумираме, пътува хиляди километри, за да се озове в чинията ни, натоварвайки се с транспортни разходи и грешни емисии въглероден диоксид.

Фунгита
Фунгита
"Фунгита" предлага лесно и елегантно решение на тези проблеми. Проектът представлява вертикална ферма за отглеждане на гъби в домашни условия. Фермата изисква малко площ и може да се използва от сам човек или група хора – съседи, съученици, колеги, а за хранителна среда може да се използва дори хартия за рециклиране.

Автор на проекта е Йосиф Хамед, ученик в ТУЕС, който разказва в "Лабиринти на познанието" как е стигнал от идеята до реализацията. "Фунгита" беше показана на Нощта на учените 2022 г. В момента прототипът на проекта е в Професионалната гимназия по селско стопанство "Бузема" в Овча купел и се очаква първата реколта. Освен, че решава чисто практически проблеми, проектът може да се използва и с обучителна цел в училище.

Чуйте разговора с Йосиф Хамед, един млад предприемач, който не се бои да мечтае и да създава.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
доц. Светослав Димов

Доц. Светослав Димов: Без генното инженерство няма да оцелеем

"Ние не си даваме сметка, че всички ферментирали храни са пробиотици и в миналото те са играели именно тази роля. В България на няколко места се произвеждат нетрадиционни сирена. Освен белтъците и захарите в млечните продукти, ние консумираме и голямо количество бактерии, които способстват за тяхното зреене и ферментация. Една немалка част от тези..

публикувано на 05.05.25 в 10:10

Мароканските влакове са редовни, евтини и удобни

В миналото издание на "Покана за пътуване" художничката Петя Илиева разказа за най-луксозния и най-бедняшкия от мароканските хамами, които е посетила, но спомена, че от Рабат до Казабланка е отишла с влак. Сигурно и във вашето съзнание  изниква картина как по покривите на вагоните като в Азия се возят хора, а между два коловоза се предават торби,..

публикувано на 04.05.25 в 13:15
Юлияна Атанасова

Нетуберкулозните микобактерии са навсякъде около нас, но учените ги откриват и лекуват

Юлияна Атанасова е биолог и главен асистент в Националния център по заразни и паразитни болести. Тя, заедно със свои колеги, работи по проект за откриването на нетуберкулозни микобактерии в пещерен биофилм и карстови води в България. "След като приключим проекта, очакваме да продължим с идентифицирането на нетуберкулозните микобактерии, но..

публикувано на 02.05.25 в 18:00
Килимът

В Антигуа "постилат" килими от цветя и пясък

Кореспондентът на "Покана за пътуване" в Испания Бойка Велинова този път ни отвежда чак до Южна Америка, за да ни разкаже как празнуват Великден в Гватемала и Бразилия. Тя не умее да стои в зоната на комфорта и да обуздава любопитството си към живота, затова си причинява дълги пътешествия из целия свят, които след това споделя с удоволствие. Посетила..

публикувано на 01.05.25 в 17:28
Диляна Денева

Как да осигурим среда, в която всеки да бъде включен

Това е каузата на Диляна Денева, консултант по достъпна среда с международен опит. Завършила е психология в британския университет The Open University . Между 2013 г. и 2018 г. работи като координатор на различни проекти, свързани с достъпността и социалното включване на хората с увреждания в европейската неправителствена организация European..

обновено на 01.05.25 в 10:28