Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

In Memoriam

Акад. Антон Дончев обичаше красивото и се прекланяше пред духовното

Снимка: БГНЕС

На 20 октомври 2022 г. на 92 години почина българският писател и общественик акад. Антон Дончев. Той остава в историята на българската литература с редица исторически книги. Това са "Сказание за времето на Самуила, за Самуил и брата му Арон, за синовете им Радомир и Владислав, за селяка Житан и старейшината Горазд Мъдрия, и за много други хора, живели преди нас“, историческите епоси "Сказание за хан Аспарух, княз Слав и жреца Терес“, и с емблематичния роман "Време разделно", разглеждащ насилствената ислямизация и турцизация, довели до ислямизиране на значителни маси българско християнско население в Родопите през XVІІ в. Романът е екранизиран през 1987 г. от режисьора Людмил Стайков. Дори заглавието на тази книга е станало устойчив фразеологизъм в нашия език.

В Златния фонд на БНР се пазят неговите думи, прозвучали в рубриката "Време и хора" на програма Христо Ботев на 31.03.2000 г.:

"Време разделно" се роди по един сравнително странен начин, тъй като аз никога не бях се занимавал с този откъс от историята. Проучването ми продължи много, всъщност колебанието продължи. Винаги съм се колебал дали това, което вълнува мен, ще развълнува другите. Написването на една книга за който да е писател е в същност, откъсване на един лист от голямата книга на неговия живот. Това е само един епизод, само една проява на неговата философия, която не се проявява само в тази конкретната книга, а е резултат на опита му на целия му живот“, твърди акад. Антон Дончев.

Думите на акад. Антон Дончев от Златния фонд на БНР можете да чуете от звуковия файл.

Акад. Антон Дончев и Васил Попов
 В "Нашият ден" младият писател Васил Попов припомня са срещите си с големия български творец акад. Антон Дончев:

"Мислех си, че в "Сказанието за Хан Аспарух“ присъства този мотив за жреца, за разказвача  на истории, когото съдбата пази жив, за да може да разкаже на останалите за големите личности, живели преди него. Според мен Антон Дончев доживя една дълбока старост, като до последно твореше и имаше бистър ум. Той самият виждаше себе си именно като жрец, като човек, който съдбата ще пази, докато той разкаже всичко, което има да ни разкаже. България загуби един от големите си писатели", споделя младият автор.

Поклонението ще се състои в 24 октомври, понеделник, от 10.00 ч. в Българската академия на науките (БАН) и от 13.30 часа в църквата "Света София", съобщиха от Съюза на българските писатели.

Интервюто на Христина Симеонова с Васил Попов можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Крис Клийв за репортажите от центъра на сърцето

Британският автор Крис Клийв беше един от участниците в летните литературни срещи в София на 14 юни. Той представи пред българската публика четвъртия си роман "Злато", който идеално се вписваше в темата на срещите – "Литература и спорт". Спорт и литература се срещат на летните Литературни срещи - София Водеща в "Злато" е Историята на две..

публикувано на 17.06.24 в 16:20

Младият актьор Калоян Желев за красотата в простите неща

Той е нърд и не го е срам от това. Обича аниме, всъщност гледа предимно анимации. Старае се да е здраво стъпил на земята, защото една награда, а в случая става дума за "Икар" – както казва самият той – не е повод да литнеш в облаците. "Трябва да знаеш кой си, откъде тръгваш, какво можеш и скромно", обяснява Калоян Желев. Когато си в..

публикувано на 17.06.24 в 13:51

В Бургас отбелязват 100-годишнината от рождението на художника Георги Баев с изложба

Тази година се навършват 100 години от рождението на големия художник Георги Баев. В родния му град Бургас отбелязват годишнината с изложба, която се откри на 1 юни в културния център "Морско казино" и ще бъде на разположение за разглеждане до 31 август. Людмила Кутева , ръководителят на центъра, разказва повече за художника и неговото творчество...

публикувано на 17.06.24 в 10:54

20 години археологически проучвания в Провадия-Солницата

Един обект, обвит в мълчание, успява да проговори благодарение на 20-годишните усилията на екип от археолози, ръководен от акад. проф. Васил Николов. На 11 юни Националният археологически институт и музей на Българската академия на науките (НАИМ – БАН) откри изложбата "Повелителите на солта: Провадия-Солницата 5600 – 4350 г. пр. Хр." ,..

публикувано на 17.06.24 в 09:54

"В свои води" е шестата самостоятелна изложба на художничката Ивелина Иванова

Ивелина Иванова има художествено образование живопис и стенопис, пътувала е по финансирани студентски програми в Испания, Италия, Русия и е следвала в тамошни университети. За себе си казва, че тези образователни възможности са дооформили нейния художествен и естетически поглед към изкуството. Първите ѝ колективни и самостоятелни изложби са били..

публикувано на 17.06.24 в 08:25