Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Terra Култура

Ще се възроди ли школата за реставратори в Брацигово?

Снимка: @Starinitednes

Школата за архитектурно-строителна реставрации в Брацигово е част от една цялостна концепция за опазване на културното наследство. След проведения форум през 2021 г. в Брацигово, Камара на архитектите в България Регионална колегия София Област съвместно с Община Брацигово и Камара на строителите в България, бе подписан меморандум за сътрудничество. Двете браншови организации в партньорство с Община Брацигово работят в посока на създаване на образователен център за архитектурно строителна реставрация в сградата на бившия строителен техникум в града, която от дълги години е неизползваема в "Нашият ден", коментира общинският съветник арх. Младен Китов.

"Основното, което трябва да се направи е да се придобият практически умения от всички специалисти. Теоретичната част е задължителна, но ако няма практически обучения няма как хората да придобият тези умения и да се получават добри реализации на реставрацията. Брацигово разполага с богато недвижимо културно наследство от целия диапазон – археологически паметници, сгради, като и традиционни техники за строителство и традиционни занаяти. Разполага с музей и читалище, което може да се ползва като център за осъществяване на конференции. Необходимо е да се възроди училището за традиционни техники. Основната цел е да бъде създадена национална школа по архитектурна и строителна реставрация за подготовка на кадри в сградата на бившия строителен техникум в града, която от дълги години е неизползваема", обясни архитект Китов.

За старата брациговска архитектура 

"Разкри се една стара сграда Каменната Мааза, защото беше скрита зад едни стари сгради. Ние сме много щастливи, защото успяхме върху нея да организираме целия процес на една реставрация и да направим едно генерално упражнение за това, което ще случва в този образователен център“, казва архитект Китов.
Каменна Мааза  - Брацигово

Сдружение "Наследство - Брацигово" си поставя да цел да работи за възстановяването на уменията за работа със стари техники и технологии като по този начин да подпомага формирането на Образователен център за архитектурна и строителна реставрация в град Брацигово. 

През тази година се проведоха две практически работилници се съсредоточиха върху две основни задачи. За изработването на каменни корнизи, които да попълнят липсващите участъци от стрехата на Маазата , както и обучение в техниките за приготвяне и работа с т.нар. "горещ хоросан“ като с приготвените разтвори възстановиха фигурите на част от стените в къщата, допълва арх. Младен Китов.

Целия разговор с Младен Китов ще чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Да поЧетем" за четвърти път на площад "Славейков"

Ежегодната инициатива "Да поЧетем" преобразява емблематичния площад "Славейков" в нестандартна културна сцена в чест на 24 май за четвърти път. Богатата програма от литературни, образователни и културни събития очаква посетители от всички възрасти, за да представи разнообразните начини да се радват на българската писменост и творчество...

публикувано на 23.05.24 в 16:48

Пролетният панаир на книгата започва на 24 май

Традиционният Пролетен панаир на книгата, организиран от Асоциация "Българска книга", се завръща за поредна година, за да зарадва жителите и гостите на София. Тази година събитието ще започне на 24 май. Панаирът ще бъде разположен в градинката пред НДК, където над 140 издателства ще представят избрани заглавия на площ от над 1500 квадратни метра...

публикувано на 23.05.24 в 16:30
Елка Златева и Славия Бърлиева

Изложбата "За Кирил и Методий някога и сега" е открита в София

Експозицията е разположена в Античния културно-комуникационен комплекс "Сердика" (Ларго София) и е част от програмата на Европейския културен маршрут "Кирил и Методий" на Съвета на Европа, чиято годишна асамблея се провежда в столицата ни. "Кирило-Методиевската традиция е наистина един европейски феномен, който, въпреки опитите през различни..

публикувано на 23.05.24 в 11:47

Фестивалът Shapeshift: Прекалено ли е да мечтаем за утопия?

Предстои второто издание на фестивала Shapeshift , изследващ процесите на технологична трансформация и пресечната точка между човека, изкуството и иновацията. Домакин на тридневното събитие (31 май – 2 юни) , което включва лекции, работилници, изложби, кинопрожекции, музика и технологични демонстрации, е НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" . Повече за..

публикувано на 23.05.24 в 09:17