Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Некоректни сайтове - как да ги разпознаем?

Снимка: Pixabay.com

От години търговците обявяват “Черен петък“ не само през последния петък на месец ноември, говорят за “Черна седмица“ и дори “Черен месец“. Онлайн магазините се надпреварват да примамват клиенти с най-различни промоции.

За какво е важно да внимаваме, ако сме решили да купим подарък, или нещо за себе си по време на кампанията за голямото пазаруване?

“Винаги трябва да проверяваме кой е търговецът, от който искаме да купим нещо. Не само сега, но сега трябва да сме особено бдителни. Има огромни количества стоки, които ни заливат отвсякъде, като намаления и изгодни сделки “, казва в ефира на “Нашият ден“ Соня Спасова от “Европейския потребителски център“:

“Не на всички сайтове има подобни знаци, но за всички електронни магазини, които предлагат стоките си в ЕС, е задължително да има информация за фирмата, която стои зад този онлайн търговец.

Това означава – наименование, адрес, начин за връзка, имейл и телефон. Когато разглеждаме сайта и попаднем единствено на контактна форма, ще ни бъде много трудно да се свържем с търговеца, не само заради  оплакване, а и при нужда за уточняване на размери, цветове и т.н. Задължение на потребителя е да провери каква е фирмата, която му предлага стоката. Така ще избегне неприятни изненади“.

Обратна връзка…

“Това, че няма форма за обратна връзка на сайта, не означава винаги, че търговецът е некоректен, но може да подскаже, че трябва да се внимава повече. Добре е да се провери дали е оставен отзив във форуми и в интернет сайтове. Има различни безплатни търсачки, чрез които можем да проверим и кога е създаден този сайт, както и дали има натрупани негативни коментари“, казва още Спасов:

Няма списъци с некоректни сайтове. В различните държави се създават подобни сайтове за конкретните държави, неофициални списъци т. нар. “стена на срама“, които по някакъв начин информират потребителите, че даден търговец е постъпил некоректно, но няма списък, в който  може да се провери“.

Къде да проверим?

“Ако потребител се съмнява, дали иска да бъде проверен, може да провери в Търговския регистър на съответните държави за информация за фирмата. Ако някой иска да си купи кола, или нещо, което е по-голямо и влага повече пари в тази покупка, например. Ако потребителят не е доволен от стока, която е купил или поръчал от търговеца извън България в рамките на ЕС, може да се обърне първо към търговеца с искане за съдействие и ако не получи такова, може да се обърне към Европейски потребителски център в България, нашите услуги са безплатни“, казва още Спасова и подчертава:

Ако става въпрос за търговец в рамките на България, може да се обърне за съдействие към Комисия за защита на потребителите“.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Съкращение при майчинство и делба на наследство

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, отговаря на слушателски въпроси в предаването. Жельо Иванов от гр. Гоце Делчев пита: Жена ми получава майчинство вече 1 година. Може ли работодателят да я съкрати, или е длъжен да продължи майчинството и през втората година? Никола Михайлов от гр. Рила пита: Приживе..

публикувано на 14.06.24 в 15:35

Вече има българска информационна платформа за подсладителите

Е-sladko е първата българска информационна платформа за подсладителите.   Елисавета Котова , председател на Асоциация на децата с диабет, запознава слушателите на "Lege Artis" с възможностите на новия информационен портал. Много хора смятат, че неограничената консумация на подсладители е безвредна и не знаят кога и как трябва да се..

публикувано на 14.06.24 в 12:33

"Заедно за многообразие" – проект, насочен към равнопоставеността на работното място

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" обсъдихме едногодишната инициатива на Сдружение "Знание", озаглавена "Заедно за многообразие". Тази инициатива е насочена към зачитането на човешкото достойнство, недопускането на дискриминация на работното място, в училище и в обществото. Целта е да се подобри разбирането за..

обновено на 14.06.24 в 09:19
Радослав Парушев, Светлозар Желев и Анди Велков (от ляво надясно)

За политическата сцена и литературните визии за съвременната реалност

Писателите Андрей Велков и Радослав Парушев гостуват в ефира на “Нашият ден”, за да обсъдят последните избори за Народно събрание и Европейски парламент, политическата ситуация в страната и в чужбина, както и възможното бъдеще пред нас. Радослав Парушев , адвокат и един от водещите специалисти по интелектуално и авторско право в България,..

обновено на 13.06.24 в 12:07
Ървин Дейвид Ялом

93 години от рождението на Ървин Дейвид Ялом

Ървин Дейвид Ялом, американски психиатър, теоретик и практик, преподавател и автор на романи, е роден на днешния ден, 13 юни 1931 г. Той е една от водещите фигури в екзистенциалната психология и груповата психотерапия. Родителите на Ялом емигрират от Русия в САЩ през 1920-те години . Те се заселват във Вашингтон, където отварят бакалски..

обновено на 13.06.24 в 10:33