Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Населението на Земята достига 8 милиарда души

Доц. Надежда Илиева: България е на трето място по неблагоприятни темпове на нарастване на населението

Африка е континентът, който нараства най-бързо през последните десетилетия

| обновено на 15.11.22 в 11:51
Снимка: Ани Петрова

Според прогнозите на ООН родено днес някъде по света бебе ще бъде 8-милиардният жител на планетата, предаде АФП.

"Този важен момент е повод да отпразнуваме разнообразието и напредъка, като същевременно отчитаме споделената отговорност на човечеството за планетата", заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

ООН обяснява този ръст с човешкото развитие - хората живеят по-дълго благодарение на подобренията в общественото здраве, храненето, личната хигиена и медицината.

Ръстът е резултат и от по-високата раждаемост, особено в най-бедните страни в света - повечето от които са в Африка на юг от Сахара - което излага на риск техните цели за развитие.

“В последните години на ХХ век започва едно много бърза нарастване на населението. Тук изниква проблемът с липсата на ресурси и неговото неравномерното разпределение в отделните региони“, казва в ефира на “Нашият ден“ доц. Надежда Илиева от БАН и допълва:

“Населението не е само производител на материални и духовни блага, то е и потребител. За мен това е доста обезпокояващо. Само през ХХ век населението на света е нараснало от 1 млрд. 650 млн. души на 6 млрд. През 2022 г. темповете на нарастване са около 0,84% годишно. Населението на света годишно се увеличава със 67 млн. души.

Ако погледнем промените в динамиката на населението в ретроспекция, чак през 1500 г. хората достигат половин млрд., 1804 г. 1 млрд., 1930 г. – 2 млрд. След това намаляват годините до увеличаването на населението до следващия милиард. 1960 г. то е 3 млрд., само след 14 г. достига до 4 млрд.“

“Най-големият проблем в съвременността е много бързото увеличаване на населението в най-бедните региони на света. Темповете на нарастване или на намаляване на населението са много тясно свързани с нивата на социално-икономическо развитие на едно общество.  Много от хората си мислят, че Азия излиза на първо място. Напротив, Африка е континентът, който нараства най-бързо през последните десетилетия“, посочва още тя.

“Другият проблем е неравномерното население в рамките на самите континенти. Има региони с над 1000 души на кв. км. Това са основно Индия и Китай. На другия полюс е Европа и мястото на Българи в тази демографска ситуация – тя е на трето място по най-неблагоприятни темпове на нарастване на населението. Страната е изпреварена единствено от Литва и Латвия“, подчертава още доц. Илиева в ефира на “Нашият ден“.

Според прогнозите на ООН населението ще продължи да нараства до около 8,5 млрд. души през 2030 г., 9,7 млрд. души през 2050 г. и ще достигне своя връх около 10,4 млрд. души през 80-те години на ХХI век.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Милен Митев и акад. Юлиан Ревалски

БНР и БАН подписаха меморандум за сътрудничество

Българското национално радио и Българската академия на науките подписаха меморандум за сътрудничество в осъществяването на съвместни инициативи и популяризирането на научната дейност у нас. На церемонията присъстваха генералният директор на БНР Милен Митев , председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски , директорът на програма "Христо Ботев"..

публикувано на 12.09.24 в 13:16
Босилеград

Дни на българското документално кино в Босилеград

До 14 септември в Босилеград ще се проведе второто издание на фестивала "Дни на българското документално кино". Инициативата е на сдружение  "ГЛАС" – Босилеград – в "Нашият ден" разказва Александър Димитров . Българите от малкия сръбски град ще се срещнат с вълнуващи киноразкази за музика, културни явления, спортни и житейски постижения и..

публикувано на 12.09.24 в 09:23

Смела журналистика – да изобличиш шпионите на Путин

В "Нашият ден" гостува българската разследваща журналистка Мария Георгиева , която живее в Швеция и има дълъг професионален опит в международната медийна среда. Преди 2022 година Геогиева живее и работи в продължение на 8 години в Москва като кореспондент на шведски и международни медии. Като част от екипа на шведската обществена телевизия..

публикувано на 11.09.24 в 12:36
Наталия Маева

Акцентите в 34-тия конгрес на Европейското респираторно общество

Запознаваме слушателите на Lege Artis с акцентите в 34-тия конгрес на Европейското респираторно общество . На телефонната линия на предаването директно от Виена се включва кореспондентът Наталия Маева – журналист, трансплантиран пациент, член на Европейската асоциация по пулмонална хипертония. Българското общество на пациентите с..

публикувано на 11.09.24 в 11:50

Пресконференция на тема "Неконтролирана хипертония – предизвикателства и решения"

Днес (11 септември) в София ще се проведе пресконференция на тема "Неконтролирана хипертония – предизвикателства и решения" . В Lege Artis се включва   проф. д-р Иво Петров , медицински директор и началник Клиника по кардиология и ангиология към Аджибадем Сити клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център, за да насочи вниманието към рисковете, свързани..

публикувано на 11.09.24 в 11:09