Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо INSAIT е важен за преобръщане на бизнес тренда?

Снимка: insait.ai

Преди 20 години един български студент пише в мотивационното си писмо за докторантура в Кембридж, че има мечта да създаде научен център на световно ниво и то в България. Днес тази мечта e сбъдната след няколко години денонощен труд, много хъс, интелект и знания. Става дума за Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT), който беше открит през пролетта на 2022 г. Неотдавна на специална церемония президентът Румен Радев даде старт на академичната година на института и приветства първите 8 докторанти. 

В "Нашият ден“ проф. д-р Мартин Вечев, който е преподавател във Федералната политехника в Цюрих, Швейцария и вдъхновител на INSAIT. 

Мартин Вечев

Той коментира как с помощта на създадения институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии България ще се утвърди като дестинация за научни изследвания и иновации на световно ниво. Колко важен е новият модел на икономика и на благосъстояние за цялото ни общество. За това как институтът е привлякъл преподаватели, съмишленици и инвеститори от технологичните върхове на света и как ще увлича българските таланти тук в България.

Неслучайно наричат проф. Вечев "човекът, който мести слонове" или закостенелите схващания, старите неработещи модели за наука и образование, инертната администрация. Какво е коствало на професора да премести тези "слонове" в последните четири години, за да разчисти територията за INSAIT. Не просто институт, а стратегическа база на държавата, където се създава основата за нейното благосъстояние. 

Според него този тип институти, който INSAIT иска да бъдат, са подобни на Кембридж и на Политехника в Цюрих. Това са стратегически бази на тези държави. Те са университети, но те имат  стратегии, как да привличат таланти и как да ги задържат. Как да задържаш местните деца и да привличаш чужди таланти и как да ги вливат в еко системата. Но това не се е случило в България и в Източна Европа въпреки многото програми.

"INSAIT създава структура, систематика, подход въобще, по който трябва да се развиват науката, изследванията, образованието, предприемачеството на високотехнологично ниво в България“, твърди проф. Вечев.

Стратегическите бази са структурирани различно от нашите университети. На тези места предприемачество, изследвания, преподаване – всичко това се случва на едно място. Стратегията е този модел да се вкара, това структуриране да се вкара в България, да има дългосрочно финансиране и подкрепа. И когато това нещо го има и правилните хора се занимават с тези неща, лека-полека започват да се привличат хората.

Люк Ван Гуул е един от най-известните учени в света на изкуствения интелект и е дългогодишен професор във водещия европейски технологичен университет в Цюрих. От тази година той е част от екипа на INSAIT, живее и работи в София.

Единственият българин в историята на информатиката и компютърните науки Веселин Райчев е спечелил топ 3 дисертация в света. През 2016 г. създаде високотехнологична компания, която впоследствие бе закупена за 12 млрд. Това е смисълът на INSAIT в България да има такава база.

В "Нашият ден" участва и Борислав Петров, изпълнителен директор на INSAIT. Самият той завършил и реализирал се в чужбина, технологичен предприемач, развил успешна кариера в Германия и Швейцария и завърнал се в България, заедно с проф. д-р Мартин Вечев, за да обърнат играта.

"Когато говорим за подкрепа от водещи професори в областта на компютърните науки, не можем да не споменем и члена на Консултативния съвет на INSAIT проф. Дженифър Рексфорд от Принстън, която преди два дни бе избрана за заместник-ректор на този престижен университет“, посочва Борислав Петров.

Според него в България имаше едно доста бурно технологично развитие през последните години. Самият той прекара доста години в Германия и е част от вълната от 20 000 български студенти, които получават висшето си образование там. Прекарва близо 10 години в един от най-развитите индустриални райони в Германия. В България има спорадично добри учени с постижения, но моделът липсва, допълва Борислав Петров. 

"Най-важното за модела INSAIT е привличането на топ таланти, научни теми, изследвания, по които те работят. Това са едни от основните съставки, за да може те да се реализират цялата структура от долу, която е сложна и вече самото преподаване“, твърди проф. Вечев.

И допълва, че в България липсва структурираща информация какви са опциите за конкретно развитие на тези деца. Като започнем от индустрията, предприемаческия сектор, образованието, изследванията, академичните среди. Поради тези причини започват спорадични и случайни стъпки след завършване на училище. Това е едно от нещата, който INSAIT ще структура и ще предостави на българските ученици, учители и училища.

Един интересен факт – проф. Мартин Вечев направи лично дарение в размер от 1500 лева на месец за период от 18 месеца за студент от магистърската програма "Логика и алгоритми" във Факултета по математика и информатика на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл. 

Снимки – insait.ai и Добромир Видев, БНР

По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Оливие Живр и Михайлина Павлова

Звукът като символ на епохата и системата

Във Френския институт в София бе представен един невероятен проект на Оливие Живр, антрополог, балканист, преподавател и изследовател в лионския университет Lumière Lyon 2.  В един прекрасен ден той тръгва по следите на звука или по-скоро по следите на известната у нас Радиоточка, която виси на стената в почти всички български домове. Той се среща с..

публикувано на 28.06.24 в 16:30
Научна конференция на тема:

Кои са акцентите в организираната от Арбитражния съд при БСК научна конференция?

На 18 юни 2024 г. в сградата на БСК се проведе научна конференция, организирана от Арбитражния съд при БСК, озаглавена "Общи въпроси на арбитражното и съдебното производство".  Проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българската стопанска камара, дългогодишен консултант на  "Законът и Темида" разказа подробности от конференцията в..

публикувано на 28.06.24 в 15:15

"Започни млад": Вдъхновение за млади предприемачи

Насърчаването на младите хора с предприемачески дух да останат и да се развиват в България е от изключително значение за бъдещето на страната ни. За да задържим младите таланти в България, са необходими целенасочени усилия и промяна в нагласите и примера, който те получават. Пламен Попов, учредител и член на управителния съвет на Фондация..

обновено на 28.06.24 в 14:43
Съдът на Европейския съюз в Люксембург

Казуси от съдебната практика на Съда на ЕС

Юридическото предаване "Законът и Темида" даде начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз. Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В това издание на рубриката съдия Марияна..

публикувано на 28.06.24 в 12:40

Фестивал на сръчните ръце в село Бусинци за втори път

Днешните "Епизоди от живота" се посвещават на трънското село Бусинци, защото от днес до неделя  (от 28 до 30 юни ) там ще се проведе второто издание на "Фестивала на сръчните ръце". Събитието е посветено на вече забравени ръчни занаяти и традиции в България и Трънския регион. В трите дни на Фестивала ще има множество демонстрации на над 15..

обновено на 28.06.24 в 10:08