Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Физика на климатичните промени

"Аз не съм климатолог. Може би се питате защо един космолог и физик на елементарните частици би нагазил в темата за климатичните промени. Причината е, че други, чието бъдеще зависи от правителствените политики, както и онези, които трябва да са способни да преценяват неиздържаните твърдения на политици и медии, също не са климатолози.

Подробностите около мащабните климатични модели , които правят прогнози за бъдещето, може да са сложни и объркващи, но затова пък физиката в основата на глобалното затопляне е напълно ясна и достъпна", пише в книгата си "Науката за климатичните промени" Лорънс Краус.

Лорънс КраусИ въпреки, че в книгата има таблици и диаграми, тя наистина е написана достъпно и разяснява как човешката дейност е отговорна за глобалното затопляне и проследява връзката между затоплянето и тежките последици, които то ще има върху прехраната и подслона на стотици милиони хора, върху икономиката, здравните и социални системи, мигрантските кризи.

На прочутата метафора за светлината в края на тунела, която идва от бързо приближаващия влак, проф. Краус противопоставя друга: "Бъдещето се е устремило към нас като товарен влак, но това става по релси, които самите ние трябва да изградим. Може би все още имаме време да отклоним този влак или да построим мост, по който той да мине безопасно край нас. Никога няма да узнаем, ако не опитаме."

Чуйте Димитър Николов, отговорен редактор на книгата, който разказва повече за проф. Краус и книгата му.

Лорънс Краус е канадско-американски теоретичен физик, професор по физика и автор на няколко бестселъра, включително "Физиката на Стар Трек" и "Вселена от нищото".

Той е привърженик на научния скептицизъм, научното образование и науката за морала. Краус е един от малкото живи физици, посочени от Scientific American като „обществени интелектуалци". Той е единственият физик, получил награди и от трите големи физически дружества в САЩ: Американското физично общество, Американската асоциация на учителите по физика и Американския институт по физика.

По публикацията работи: Росица Михова
ВИЖТЕ ОЩЕ
Палм бийч

Имение със 78 стаи в "гетото" за милионери Палм бийч

Да полетим с Петя Кръстева към Маями и Палм бийч, за да поемем задължителната си доза Витамин Д от бреговете на Флорида. Маями е вторият по големина град в щата Флорида и най-гъстонаселеният мегаполис в тази част на Съединените щати. Околностите му са заети от езера, канали, частично наводнени тропически гори, за които е характерна високата..

публикувано на 31.05.24 в 08:50

Виктор Лилов: Менделеевата олимпиада е сред най-тежките състезания в областта на химията

17-годишният Виктор Лилов покори Международната Менделеева олимпиада по химия в Китай и предизвика фурор в света на научните състезания. "Вече завърших 12-ти клас в Софийската математическа гимназия, от 9-и клас чрез преподавателя си Виктор Толев за запалих по химията, а от 10-и клас участвам в състезания", заяви в предаването "Следобед за..

публикувано на 31.05.24 в 08:30

Астрономическата обсерватория и планетариум в Габрово се превръщат в извънучилищен образователен център

Астрономическа обсерватория и планетариум в Габрово е разположена в живописния квартал "Петкова нива", недалече от центъра на града. Габрово е град – известен с пестеливостта, остроумието и предприемчивостта на жителите си, носители на много прогресивни идеи и начинания. Обсерваторията тази година отбелязва 40 години от своето създаване и вече се е..

публикувано на 28.05.24 в 09:20
Д-р Фани Цуракова

Когато лекарите станаха писатели...

Перифразата на известния роман, в който се говори предимно за зъболекари и импресионисти, ни послужи за сюжет в дискусията с д-р Фани Цуракова. Популярна като психиатър, лекар и писател д-р Цуракова направи своеобразен лиезон (често използван в психиатричната практика метод) между изкуството да пишеш и да лекуваш. Нашият гост умело свърза лекарските..

публикувано на 28.05.24 в 08:25

Най-хубавото се вижда само със сърцето

Преди 15 години програма "Христо Ботев" на БНР обяви провеждането на първия поетичен конкурс за хора с увредено зрение "Зрящи сърца". От тогава насам всяка година в чест на светите братя Кирил и Методий, на Българската азбука, просвета и култура и на Славянската книжовност сред най-добрите творби биват отличавани победителите. Тази година журито..

публикувано на 27.05.24 в 17:37