Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културата на бързи обороти – 28 ноември - 4 декември

"Културата на бързи обороти" предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма "Христо Ботев" за седмицата. Ето и някои от акцентите в предаването от 4 декември.

От 6 до 11 декември в рамките на Софийския международен панаир на книгата ще се проведе десетото издание на Софийския международен литературен фестивал. Тази година изложението за издатели, читатели и писатели се връща към традиционния си мащаб отпреди пандемията – в него ще участват над 150 издателства, които ще се разположат на 4 етажа в двореца на културата. Въпросите, които юбилейното издание задава, са мащабни: Накъде върви светът, ще има ли бъдеще човечеството, или все повече ще се завръща назад, за да изживява отново травмите от миналото? На тях ще отговори една от най-големите живи писателки на съвремието ни – Маргарет Атууд. Линията на антиутопичното ще бъде подсилена и от друго голямо име в съвременната литература – Саманта Швеблин, която в книгите си насочва вниманието към екологичните проблеми, ескалирането на зависимостта от технологиите и задълбочаването на човешката уязвимост. В "Литературата – начин на употреба" в събота събеседник беше проф. Амелия Личева, програмен директор на Софийския международен литературен фестивал.

Танцовият проект "Пласт-тония" е антиутопичен поглед върху Земята, преживяла апокалипсис вследствие на глобалната екологична криза. Кои са оцелелите и как изглежда светът им днес? "Пласт-тония" е авторски проект на Ина Гергинова – артистичен директор на танцовата компания “Музотанц”, режисьор, хореограф, танцьор. Генезисът на спектакъла е в началото на пандемичната 2020 г. А през 2022-ра "Пласт-тония" се завръща на сцена, с турне в четири български града. На 8 декември представлението ще бъде играно в "Топлоцентрала" в София. Ина Гергинова беше гост на "Артефир" в понеделник.

"Стефан Данаилов. Игра на живот“ се нарича книгата, написана в чест на 80-годишнината от рождението на легендарния български актьор. Неин автор е Георги Тошев. Изданието е част от предстоящата поредица събития под надслов "Стефан Данаилов на 80: години любов". Георги Тошев за "Стефан Данаилов. Игра на живот“ в "Артефир".

15 години след смъртта на Доньо Донев той остава сред най-разпознаваемите и обичани български карикатуристи. В галерията-фоайе на Сатиричния театър "Алеко Константинов" в негова памет се откри изложбата "Доньо Донев ни събира с усмивка". Експозицията включва 38 шаржа на именити наши творци, сред които: Йордан Радичков, Григор Вачков, Джоко Росич, Кирил Варийски, Крикор Азарян, Константин Коцев, Павел Поппандов, Рангел Вълчанов, Велко Кънев, Борис Карадимчев, Апостол Карамитев и др. Богдана Костуркова, драматург на Сатиричния театър, за изложбата карикатури на Доньо Донев.

"Оловна тишина. Историята на един разстрел“ е новият документален роман на Ивайла Александрова, който излиза след "Горещо червено“. "В продължение на няколко десетки години, пише авторката, историята на дело № 585 на Вапцаров, представяна в този цензуриращ канон, функционира като литература и по всевъзможни агитки. Границата между истината и измамата се приплъзва, скрива се и се манипулира. А фикцията за Вапцаров минава за реалност и той стои превърнат в шаблон“. Елена Алексиева с думи за романа от премиерата му на първи декември.

Снимка – "Пласт-тония"
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Част от участниците в хумористичните празници (останалите са зад кадър)

Хайде пак в Кубрат!

В редакция "Хумор и сатира" сме се събрали все хора, дето обичат да пътуват. Миналия уикенд гостувахме в Кубрат, за да участваме в XVII конкурс за хумор и сатира, организиран от местния клуб на хумористите "Жарава". За да не сме с празни ръце, подготвихме спектакъл, който записахме, за да могат всички наши слушатели да го чуят в неделя. След..

публикувано на 17.05.24 в 18:10
Поло Оконе

Поло Оконе, мултижанров артист: В селото има по-специална енергия от градската!

Гост в рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" беше Поло Оконе - човекът, който си е поставил за цел да възроди културния живот в пернишкото село Мурено. Той е мултижанров артист, реализирал множество инсталации, хепънинги и пърформанси. Освен че рисува и изнася лекции по философия, Поло е и физик по образование. Поло Оконе сподели в..

обновено на 17.05.24 в 11:17

"Области на особен интерес" на Силвия Попова

"Области на особен интерес" е името на изложбата на Силвия Попова. Пътят към природата в живописта на художничката минава през събирането и използването на разнообразни дигитални ресурси, запечатващи с пикселизиращите си зеници земната повърхност. Нейните картини са природни, но апроприиращи алгоритмични изображения. Това са кадри от Google..

публикувано на 17.05.24 в 08:10

Много приятни изненади очакват жителите и гостите на Габрово в следващите дни

Дните на хумора и сатирата започват днес (16 май) в Габрово и ще са изпълнени с творчески преживявания, изложби, церемонии за таланти, конкурси, карикатури, куклен театър, концерти, детски събития и разбира се – карнавално шествие с мото "Make Карнавал not war" . Няколко дена, които ще превърнат Габрово в столица на мира, изкуството и хумора,..

публикувано на 16.05.24 в 17:42

Седем години SoFest

От джаз, поп и рок музиката, през театъра и изложбите, SoFest Spring предлага на публиката 4 дни истинско изкуство. От 16 до 19 май на фестивалната сцена в Sofia Live Club пролетното издание ще представи 6 концерта и спектакъла, както и 5 специални премиери. Фестивалът, който вече 7 години предлага разнообразие от изкуство във всякакви форми, е подготвил..

публикувано на 16.05.24 в 17:03