Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Следи по пътя" – акварел и маслена живопис на Селма Тодорова

4
Сезоните на живота

След юбилейното си представяне с акварелни творби  във варненската галерия "Графити" през лятото, художничката Селма Тодорова отбелязва 60-ата си годишнина и в София с голяма изложба на акварел и маслена живопис. Юбилейната експозиция "Следи по пътя" се открива тази вечер (9 декември) в зала "Райко Алексиев" на Съюза на българските художници. В нея талантливата Тодорова е подбрала 54 от най-ярките и знакови за художествените ѝ търсения творби в различни жанрове, техники и цикли.

Пълната ретроспекция на изминатия творчески път през последните 20 години Селма Тодорова представя в отделно издание – едноименен каталог към изложбата, в който са отпечатани 180 от нейните акварели и живописни платна и в който художникът сценограф и директор на галерия "Аrt-Art" във Флоренция Арманд Ксомо пише:

"Селма се е оформила като художник чрез най-добрите български традиции и художествени идеали, с академична основа, която отразява ценностите на всички страни под съветско влияние – един строг и твърд академизъм, при който реализмът е водещ и провъзгласява славата на нов социален ред. В нея обаче виждам наследството на великия художник Владимир Димитров-Майстора, при който преобладават автентичността, дълбоката символична сила и тясната връзка между индивида и природата, подкрепена от Висшия Дух.

Реализмът, използван от Селма в нейните творби, се изразява чрез материалното тяло като съд за прераждането на душата."

Портретите, пейзажите и голямо форматните фигурални композиции, които зрителите могат да видят в изложбата, са част от следите, оставени от художничката, но нейните творчески изяви са в много по-широк спектър: икона, илюстрация, оформление на книгата, дизайн на облеклото и графичен дизайн. Преподава рисуване и живопис. Има над 50 самостоятелни изложби и редица участия в общи изложби, арт симпозиуми и форуми в България, Индия, Китай, Корея, ЮАР и редица европейски държави. Носител е на множество национални и международни награди за акварел, маслена живопис, дизайн на облеклото и цялостно творчество. Селма Тодорова е президент на фондация "Международно акварелно общество – България", куратор на Международно триенале на акварела – Варна (2016, 2019, 2022) и Международен младежки фестивал на акварела – Пловдив (2019, 2022). Нейни картини са собственост на Министерство на културата, Народното събрание, СБХ, градски художествени галерии, посолства и колекционери в страната и зад граница.

За "следите по пътя" и за цялостната концепция на юбилейната изложба може да чуете в звуковия файл от художничката Селма Тодорова.

Снимки: личен архив на Селма Тодорова

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Анна Пампулова празнува 30 години творчески път с балетна гала

Днес, 29 април, в Международния ден на балета, в Държавната опера във Варна ще се проведе специална балетна гала, посветена на 30 години творческа дейност на Анна Пампулова. Анна Пампулова е автор и хореограф на танцови, театрални и оперни проекти. Специализирала е съвременни танцови техники във Виена. Тя е доцент, доктор по музикално и танцово..

публикувано на 29.04.24 в 17:45

Начало на Страстната седмица с изложба икони

Православната църква отбелязва началото на Страстната седмица – последните дни от земния път на Иисус Христос. "Намираме се в навечерието на най-големия Празник на Празниците – Възкресение Христово, затова и решихме да покажем иконографска изложба, която има за цел да обърне погледа на човека както нагоре към Царството Божие, така и навътре към..

публикувано на 29.04.24 в 17:25

Световната обиколка на Дзукеро минава през София

"Живеем в мрачни времена. Нуждаем се от малко светлина", са думите, с които Дзукеро се отправи на новата си световна обиколка от "Ройъл Албърт хол". Голяма част от нея миналата година беше пренасрочена, в това число и първоначално обявената дата в София. Overdosed'Amore World Wild Tour започна сега с уникално шоу, продължило повече от два часа..

публикувано на 29.04.24 в 15:07

Филип Синапов: Да съхраняваш фолклорната традиция с упование и кураж

Певецът и радиоводещ Филип Синапов , с който "Terra Култура" среща своите слушатели, е човек, осъзнал мисията на живота си в ранна възраст. Младият музикант е посветил ежедневието си на това да съхранява първообраза и целостта на фолклорното ни наследство. Вероятно всеки ден се разминаваме с хора, които не знаят значението на думи като..

публикувано на 29.04.24 в 14:35

Една забравена епоха

Десетилетия назад столичани са прекарвали вечерите си пред екраните на "Глория палас", "Роял", "Европа палас”, "Славянска беседа", "Сердика", "Македония" и много други. Днес това е забравена епоха, и от сградите на тези някогашни култови културни средища не е останало почти нищо. На "Изчезналите кина на София" е посветено предаването с гости..

публикувано на 29.04.24 в 12:40