Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на "Часовете" открива сезона на Метрополитън

7
Снимка: Evan Zimmerman / Met Opera

Настоящият сезон на директните излъчвания от световната оперна къща Метрополитън, Ню Йорк започва с премиера на операта "Часовете" от композитора, носител на "Пулицър" Кевин Путс. Текстът е създаден от Грег Пиърс върху основата на получилия широка популярност роман на Майкъл Кънингам от 1998 г. и едноименния филм, награден с "Оскар" през 2002 г. Идеята за създаване на творбата е на сопраното Рене Флеминг, която прави своето дългоочаквано завръщане в Метрополитън. Звездното трио героини се допълва от сопраното Кели О’Хара и мецосопраното Джойс ДиДонато.


Историята, вдъхновена от първообраза "Мисис Далоуей" на Вирджиния Улф, проследява един ден от живота на три жени от различни епохи, всяка от които се бори със своите вътрешни терзания и роли  в обществото, а житейските им съдби се оказват свързани по много дълбок начин. Тази "завладяваща драма" пресъздадена чрез "трогателната и силна музика на Путс" (Метрополотън) е представена от режисьора Фелим МакДермот и музикалния директор на MЕТ Яник Незе-Сеген.

Световна премиера: 10 декември 2022, директно излъчване от Метрополитън опера, Ню Йорк
Либрето: Грег Пиърс, върху основата на романа на Майкъл Кънингам от 1998 г. и едноименния филм от 2002 г., получил наградата "Оскар".


Действащи лица и изпълнители:
• Клариса Воун, сопран – Рене Флеминг
• Вирджиния Улф, мецосопран – Джойс ДиДонато
• Лора Браун, сопран – Кели О’Хара
• Барбара / г-жа Лач, сопран – Катлийн Ким
• Кити / Ванеса, сопран – Силвия Д’Ерамо
• Сали, партньорката на Клариса, сопран – Денис Грейвс
• Човек под арката / хотелски служител, контратенор – Джон Холидей,
• Луис, тенор – Уилиам Бърдън
• Ленард Уoлф, съпруг на Вирджиния, тенор – Шон Паникар
• Ричард, най-добрият приятел на Клариса, баритон – Кайл Кетелсен
• Дан Браун, съпругът на Лора, бас-баритон – Брандън Сидъл
• Уолтър, тенор – Тони Стивънсън
• Нели, мецосопран – Ив Джилиоти.

Хор и оркестър на Метрополитън опера, Ню Йорк.
Диригент Яник Незе-Сеген

Снимки: Evan Zimmerman / Met Opera
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Монтеки и Капулети кръстосват шпаги на оперната сцена в Лиеж

Сезонът на Кралската опера на Валония в Лиеж продължи през май с белкантова музика и пет представления на "Капулети и Монтеки" на Винченцо Белини. Шестата опера на бележития сицилиански майстор вижда бял свят по време на карнавалния сезон във Венеция през 1830 г. Белини написва творбата само за шест седмици, изпълнявайки спешна поръчка на импресариото..

публикувано на 16.06.24 в 08:20

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 30 юни 2024 г.

16 юни 3.00 часа – Лудвиг ван Бетовен (1770-1827), Missa Solemnis (Тържествена меса) в Ре мажор, оп. 123. Изпълняват Луси Кроу (сопран), Ан Халенберг (мецосопран), Джовани Сала (тенор), Уилям Томас (бас), хор Монтеверди и Революционен и романтичен оркестър. Диригент Джон Елиът Гардинър. 4.14 часа – Лудвиг ван Бетовен (1770-1827), Клавирно трио в Си..

публикувано на 15.06.24 в 12:05

160 години от рождението на Рихард Щраус

На 11 юни 1864 г. в Мюнхен се ражда композиторът Рихард Щраус. Много трудно е да се определи с кои свои произведения той остава в историята – с оперите, симфоничните поеми или с песните си. Но едно е ясно – посвещава живота си на Нейно величество Музиката и ни дарява в наследство 16 опери, 2 симфонии и 8 симфонични поеми, 2 концерта за валдхорна и над 200..

публикувано на 15.06.24 в 07:55
Максим Цеков

Максим Цеков – австрийският цигулар от български произход

"Лауреатите" е нов музикален проект на Оркестър "Кантус Фирмус", който започна с концерт в началото на седмицата. Публиката се потопи в духа на романтизма чрез мелодиите на Шуберт и Чайковски и новата пиеса за цигулка "Смиляна" от Георги Андреев. Солист и концертмайстор на оркестъра бе едва 23 -годишният Максим Цеков . Той е лауреат от престижни..

обновено на 14.06.24 в 12:33
Орлин Горанов

Орлин Горанов: Музиката е най-висшият език между разумните същества

С неподражаемия си глас и артистична харизма Орлин Горанов вече повече от половин век е на върха на българската музикална сцена. Обичаният от поколения българи певец е в студиото на "Нашият ден", за да говори за предстоящите срещи с публиката и нестихващото творческо вдъхновение. Орлин Горанов ще отпразнува своите "50 години магия" с..

публикувано на 14.06.24 в 11:00