Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво е да живееш в града на Дядо Коледа? (видео)

Той се връща всяко лято в България и твърди, че “не се чувства емигрант, защото в Лапландия е по избор, а не по принуда“. В компанията, в която работи, са около 70 души от 40 различни държави.

Мартин Стефанов е роден във Видин, но последните години се е установил в северната част на Финландия в градчето на Дядо Коледа в Лапландия - Рованиеми. 

Северното приключение за Мартин започва през 2012 година. Още докато следва "Мениджмънт на туризма", се озовава във Финландия като разменен студент по "Еразъм“. Влюбва се в мястото, в университета и се връща там за магистърската си програма по "Управление на културния туризъм". По време на следването се нуждае от работа и започва да работи като туристически гид заради гъвкавите смени, които му позволявали да посещава лекциите в университета.

“В Лапландия в момента все още е тъмно, въпреки че няма часова разлика с България и е минус 20 градуса. Тези температури се понасят с повече дрехи. Много хора си мислят, че човек може да се приспособи към студеното време, но имам десетилетие опит с него и не мисля, че можеш да се приспособиш, просто добавяш повече дрехи“, казва в ефира на “Нашият ден“ Мартин Стефанов, който от 8 години работи като туристически гид в Рованиеми.

Рованиеми...

“В града вече започва да се усеща празничното настроение. Туристите се увеличават. Вече има коледна украса. Усеща се, че настъпва Коледа“, разказва той и подчертава:

Лапландия е сред най-посещаваните дестинации в света, особено през последното десетилетие – и заради Дядо Коледа, и заради Северното сияние. Има хиляди туристи по улиците, въпреки че градчето е доста малко – около 60 000 души. Декември е най-натовареният туристически сезон, особено около Коледа“.

Градчето на Дядо Коледа..

“Това са няколко сгради около един площад. През средата на площада минава Северната полярна окръжност. Там се намира приемната на Дядо Коледа, неговият офис. Опашките са много големи през декември, понякога се налага хората да се редят и да чакат по два часа. Дядо Коледа може да се посети през всеки един ден в годината, дори през лятото“, разказва още той в интервю за БНР.

Ритуали по изпращането на Дядо Коледа...

“В деня преди Коледа има нещо като туристическа атракция. Има един впряг с елени и чисто символично Дядо Коледа на един дълъг път, който се осществява само за една нощ.

Хората идват тук предимно, за да си вземат спомени. Най-важните неща, заради които хората пътуват толкова далеч и на север, са да преминат Северната полярна окръжност, където се намира градът Рованиеми“, разказва още Мартин.

Кога се вижда Северното сияние?

“Всички мечтаят за Северното сияние, но не е толкова лесно да се види. То не се появява толкова често, колкото хората очакват и колкото виждат в маркетинг материалите.

То се вижда, когато има ясни условия –  ясно небе и висока соларна активност, тогава бих предприел т.нар. "търсене на сиянието или лов". Отиваме някъде далеч от града и от светлинното замърсяване, на възможно най-тъмното място, и започваме да чакаме. Това наричаме “търсене и ловуване на Северното сияние“, разказва още Стефанов.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

Снимка: Личен архив Мартин Стефанов
По публикацията работи: Зоя Димитрова
ВИЖТЕ ОЩЕ

Светостта

Минала през множество превратности Христовата Църква успява да оцелее, пазена от Св. Дух, пребиваващ в нея. В историята ѝ има тежки времена, в които вражески сили се надигат срещу Църквата и учението ѝ. През тези години изповядващите Христос търпят гонения и жертват живота си в Негово име. Всеки ден от църковната година е посветен на един или..

публикувано на 30.06.24 в 09:20
Стояна Георгиева

Стояна Георгиева: Журналистиката има значение

Руската федерация забрани две български медии и още 79 от ЕС да се разпространяват на територията ѝ. За България това са вестник "24 часа" и неговият сайт 24chasa.bg, както и новинарският сайт Mediapool.bg. Новината дойде от руското Външно министерство преди дни и е в отговор на решението на Европейския съюз да забрани руските медии – РИА "Новости",..

публикувано на 29.06.24 в 08:50

Анево – село за пример

Село Анево се намира в Южна България и е единствено в община Сопот, област Пловдив. В периода 1974 - 1996 г. Анево е било квартал на град Сопот. Към днешна дата в селото живеят около 1000 жители. Счита се, че Анево възниква в края на XIV век след нахлуването на османците в българските земи, след като близката крепост "Аневско градище" е завзета от тях...

публикувано на 29.06.24 в 08:45
Оливие Живр и Михайлина Павлова

Звукът като символ на епохата и системата

Във Френския институт в София бе представен един невероятен проект на Оливие Живр, антрополог, балканист, преподавател и изследовател в лионския университет Lumière Lyon 2.  В един прекрасен ден той тръгва по следите на звука или по-скоро по следите на известната у нас Радиоточка, която виси на стената в почти всички български домове. Той се среща с..

публикувано на 28.06.24 в 16:30
Научна конференция на тема:

Кои са акцентите в организираната от Арбитражния съд при БСК научна конференция?

На 18 юни 2024 г. в сградата на БСК се проведе научна конференция, организирана от Арбитражния съд при БСК, озаглавена "Общи въпроси на арбитражното и съдебното производство".  Проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българската стопанска камара, дългогодишен консултант на  "Законът и Темида" разказа подробности от конференцията в..

публикувано на 28.06.24 в 15:15