Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илина Мутафчиева

България е като швейцарско сирене, има много дупки за запълване

Станали сме по-негативни и сме забили носовете си в плочките

Илина Мутафчиева
Снимка: Личен архив - ФБ

В "Нашият ден“ Илина Мутафчиева разказва за отминалите 365 дни и за следващите. Тя е едно от лицата на протестите. Работи за по-активно участие на младите хора, включването на уязвими групи и развитието на гражданското общество. Понастоящем е народен представител в 48-ото Народно събрание, избрана от листата на “Демократична България” в Търговище. Докторант е в Университета по национално и световно стопанство в катедра “МИО и бизнес“, младежки обучител, социален преприемач и бъдеща майка.

Определя себе си като човек, който търси възможностите, така че да променя средата. "Защото вярвам, че България е по-скоро като швейцарско сирене, има много дупки, които трябва да се запълнят. И ако ти си достатъчно проактивен, можеш да намериш къде да свършиш нещо, което да има много силен отзвук“, казва Илина Мутафчиева.

Споделя, че 2023 г. е била много предизвикателна и непланирана година. Надявам се всяка следваща да бъде поне толкова предизвикателна, но все пак да бъде малко по-планирана.

"Приех да бъда водач на листата в Търговище заради прекрасните хора, с които имах възможността да работя. И вярвах, че по-скоро няма как да стане чисто математически това да има мандат ПП “Демократична България“ от Търговище и този целия район. Не съм го очаквала, а го разглеждах като една кауза, с която променям средата, вдъхвам повече увереност на хората“, споделя Илина Мутафчиева.

И допълва, че България обикновено се гледа от перспективата на София и другите градове. Самата тя се опитва да пречупи тази перспектива, за да се гледа от Попово, Омуртаг и Търговище към София и да се види пътя, който трябва да се извърви.

Мутафчиева посочва, че зелените политики не да само околна среда. Те до голяма степен са права на човека, изкореняване на неравенствата и именно за това са нейните болки.

През отиващата си година една от каузите, по които Мутафчиева активно работи, е помощта за украинските бежанци. Не бива да се пропуска и необходимостта за изграждане на цялостен подход за младежките политики. Други важни каузи са чистият въздух, домашното насилие, както и регулацията за рекламите за хазарт.

"През перспективата, че съм бъдеща майка, е още по-смислено да се боря и още по-важно. Хората, с които съм обградена, нямат отказване и борбата продължава за всеки“,  твърди Илина Мутафчиева.

Майчино и детско здраве

"Ако очакваш дете преди януари и ако до август на предходната година не си го записал, има реален шанс да останеш без педиатър“, допълва Илина Мутафчиева.

Тя припомня, че в преходния парламент беше приета промяната и благодарение на кампанията "Всяко дете е БЕЗценно“ политическите парии приеха, че независимо дали си, или не си здравноосигурен, да можеш да правиш редовни прегледи ежемесечно, да имаш ехографски преглед, както и да правиш фетални морфологии, които са много важни за трите етапи от бременността. Инвитро процедурите до голяма степен също се покриват по Здравна каса.

Очакванията за 2023 година

"Да намерим изход от тази ситуация, в която се намира България. Самите българи сме доста разграничени и поляризирани. Иска ми се да намерим начин да се убедим и да виждаме общото и това, което ни свързва. В личен план ми се иска да намеря баланса и да го удържа и да видя къде е той", посочва Илина Мутафчиева.

Посланието 

"Да сме здрави, да живеем малко по-достойно, да бъдем малко по-добри и да отстояваме справедливостта не само когато се отнася до нас“,  казва Илина Мутафчиева.


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Биоразградимост

Анджела Иванова е част от малък екип, чието производство на биоразградими опаковъчно и ламиниращо фолио, е готово, буквално на "нисък старт" да започне с пълна пара. Годините експерименти, тестове, сертифициращи процедури и търсенето на машина се увенчават с успех, защото успехът определено очаква продуктите на компанията на Анджела и..

публикувано на 02.07.24 в 18:53

"Education+", или как да намерим своето професионално място в България?

А сега накъде?  Това е въпросът, който често си задават младите хора след завършване на университет. Точно за тях е платформата Education+. Тя е създадена от млади хора за млади хора и цели да се справи с младежката безработица. Тази иновативна платформа успя да впечатли журито на тазгодишното издание на “Академия за иновации”. В ефира на рубриката..

обновено на 02.07.24 в 12:45

Инж. Венцислав Славков: Спалните вагони са най-предпочитани, но местата са ограничени

В ефира на “Нашият ден” инж. Венцислав Славков , управител на "БДЖ – Пътнически превози" ЕАД, сподели информация за текущите инициативи и предстоящите подобрения в железопътния транспорт в България. Той разказа, че от вчера е започнал да работи извънреден сутрешен влак за Бургас , който спира на спирка "Искърско шосе",  за да осигури връзка с Летище..

публикувано на 02.07.24 в 10:18

Да живееш лесно

Ден преди посрещането на изгрева с July morning на Uriah Heep от много българи, си припомняме друг хит на групата – Easy livin’ – "Да живееш лесно".  Всъщност стремежът към по лек и пълен с повече удобства живот е движил човешката цивилизация, откакто съществува човечеството. Техническите придобивки обаче и разцветът на консуматорското общество..

публикувано на 01.07.24 в 11:10

Светлана Драгнева: Имаме кураж и воля, за да продължаваме напред

Деветнадесетата световна среща на българските медии, традиционно организирана от БТА, се проведе в Одеса, Украйна, между 18-21 юни, под мотото "Медии и общност". Наред с много срещи на различни нива, наред с посещението на ключови места, градове и села, свързани с българите и историята им в Украйна, бяха сключени договори и подписани меморандуми за..

публикувано на 01.07.24 в 10:11