Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво е да бъдеш дете или да пишеш за деца?

Днешните деца не са по-различни от тези преди 100 години

| обновено на 04.01.23 в 09:43

"Здравейте! Най-лесно ми е да се представя чрез моите книги — автор съм на детските книги "Аз искам да бъда…/7 истории за приятелството и разни други неща“ (изд. 2014 г.) и „Аз искам да бъда…2/Още 8 истории за приятелството и разни други неща“ (изд.2015 г.), които днес са преиздадени в общия сборник „Аз искам да бъда…“.

През 2017 г. излезе третата ми книга "Тялото говори“, която е уникална по рода си, защото е съчетание между роман и образователна книга и децата много я харесват. Предлагам и онлайн книга – детективският роман "Инспектор Бу в разследване на Кой се опита да отрови капитан Пърси“. Но все пак нищо не може да се сравни с най-новата ми книга "Малка мишка в голямо приключение“, която изцяло развива образа на съвременния тийнейджър в ерата на Водолея, в която влизаме. В личен план картината изглежда така — родена през месец ноември, майка на три момчета, обича кучета, пътешествия и книги, даващи знание“, така започва личната страница на писателката Цвета Белчева, която сподели в ефира на “Нашият ден“ част от историята зад нейното творчество.

“Самото писане на книги дойди при мен изневиделица. Може би няколко години, след като бях станала майка. Всички знаем, че тогава в жената се отключват едни неподозирани творчески умения.

Потребността детето ми непрекъснато да чува нова приказка и трудностите му с четенето, доведе до написването на една приказка. Не станах писател за едни ден, отне време да събера кураж и да напиша още приказки, след това да взема решение да ги издам“, разказва в ефира на “Нашият ден“ писателката Цвета Белчева.

Обратната връзка…

“Имах обратната връзка от читателите и виждах реакцията на децата – как те приемат историята и героите в приказката за нещо, което е близко до тях. Видях още, че приказките провокират разговор между родителя и детето, а това ме убеди да продължа нататък“, разказва още тя.

“Имам три деца с много голяма разлика, което ми помага винаги да съм на “ти“ с днешното дете. Първото ми дете беше много буйно, но обичаше да слуша приказки. Когато стана ученик се оказа, че има трудности с четенето. Бяха нужни много усилия, за да започне да обича книгите и да ги търси. Когато се появиха приказките, видях, че той не може да откаже да прочете моя. По тази причина, когато пиша се старая книгите да бъдат много достъпни, винаги в главата ми е детето, което не обича да чете“, споделя още писателката в интервю за БНР.

Историите, които вълнуват съвременните деца…

Според нея съвременните деца не са по-различни в същността си от тези преди 100 години:

“Първоначално изглежда, че те са насочени много към игри и електронни устройства, но в същността си не са се променили. Много е интересно, когато видиш момченце, развълнувано от любовна история. Или пък момиченце, вдъхновено от една малка мишчица….Вълнуват ги историите за добрини и приятелство, съвсем нормални човешки неща.“

“В момента работя върху едно фентъзи, в което ще вплета българска история и митология. Пожелавам на всички да не се страхуват да си поставят големи цели и да действат“, казва Цвета Белчева в интервю на Мартина Кръстева за “Нашият ден“.

По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Асен Ненов, ИКИ: Да стимулираме живота, не само икономиката!

В последното издание на рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" гост е Асен Ненов, съпредседател на "Институт Кръгова Икономика" (ИКИ). Той разглежда значението на потребителските битки в контекста на ценностите , които обществото ни приема. Ненов поставя под въпрос концепцията за потреблението като ценност, подчертавайки, че..

обновено на 15.05.24 в 11:27

Фамилен терапевт: Усещането за семейна свързаност е важно, за да сме щастливи

В Международния ден на семейството фамилният терапевт Борислава Мечева споделя своя професионален поглед върху динамиката на българското семейство в рубриката "Епизоди от живота" на предаването “Нашият ден“. Преподавател в Института по фамилна терапия, тя има задълбочен опит с различни семейни структури и проблематики, както и с методите на подкрепа..

обновено на 15.05.24 в 10:03

Екологическата справедливост включва социалната и икономическа справедливост

В Световния ден на климата търсим природосъобразното потребление като спасение за една застрашена планета. Гост в "Нашият ден" е Венцеслава Кожухарова , координатор в екип "Енергия и климат" на екологичното сдружение "За Земята" . Климатът е ценен ресурс за бъдещето на човечеството, заявява Кожухарова. По думите на госта темите, свързани..

публикувано на 15.05.24 в 09:09
майстор Момчил Дуканов

Дърво с характер

Работата с дърво възпитава и дисциплинира ума, ръцете, чувството за естетика, ако щете, както и усета ни за нещата, били те близо или малко по-далеч от природата. Ръцете и умът на майстора Момчил Дуканов са вече възпитани от музиката – той учи пиано в Музикалната академия, а сетне за дълги години е въвлечен в света на звукорежисурата,..

публикувано на 14.05.24 в 17:00

Биопринтиране на органи – етични аспекти и потенциал

В Пловдивския медицински университет се намира първият български биопринтер. Това нарежда страната ни сред европейските лидери в здравните иновации, свързани с принтирането на тъкани и органи. Интердисциплинарен екип от лекари, фармацевти, дентални специалисти, биолози и експерти по медицинско право изследват огромните възможности и потенциалните..

публикувано на 14.05.24 в 14:05