Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Гергана Николова: Сериозен ръст на респираторните инфекции

Снимката е илюстративна
Снимка: @pixabay

Ръст на респираторните заболявания се наблюдава още преди коледните и новогодишните празници. Постепенно след празниците потокът от пациенти с подобни здравословни оплаквания се увеличава. Основно това са деца от детските градини и по-малко пациенти в ученическа възраст, както и възрастни.

"Доста дълго живяхме в някакъв вид изолация, защото трябва да се спазват противоeпидемиологични мерки, които не само по отношение на Covid-19, те влияят за разпространението на всяка една респираторна инфекция. И поради тази причина имахме доста ниски нива и на останалите респираторни заболявания“, посочва д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на УС на БЛС.

Според нея Covid-19 поотстъпи, станахме доста по-активни, няма противоепидемиологични мерки, а и хората се умориха да носят маски. Но маските предпазват и намаляват вирусния товар."

"Респираторните заболявания са високо заразни, защото те се разпространяват по въздушно-капков път. Като клинична картина всяка една вирусна инфекция започва със силно главоболие, качване на температурата, болки в мускулите и ставите, отпадналост“, казва д-р Николова.

И допълва, че винаги има разлика в протичането на един и същи щам при различните пациенти.

"Когато отивате в лечебното заведение или в аптеката, сложете си маска. Не боли, а ще ви помогне“, твърди д-р Николова.

През януари винаги има струпване пред лекарските кабинети и има много болни. Не бива да изпадаме в паника от покачената температура и не бива  да се бърза с приемът на антибиотик от болния.

"Хубаво е помещенията да се проветряват, нищо няма да се случи от студения въздух. Напротив ще ви бъде по-добре, защото ще се смени въздухът, в който има вируси“, обясни личният лекар.

Д-р Николова припомня, че в България е с много ниско ваксинационното покритие за сезонен грип. В момента се правят комбинирани тестове, които включват грипа и Covid-19. Те не се покриват от Здравноосигурителната каса. Не струват много, но ни спестяват време и подпомагат поставянето на правилната диагноза.

Това каза д-р Гергана Николова в разговор с Александър Райчев в ''Нашият ден''

По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложбата "Да победиш рака" дава надежда и разбива митове

Септември е месец на осведоменост за рака при децата. Сдружение "Деца с онкохематологични заболявания" (СДОХЗ) вече 14 години реализира различни инициативи в рамките на международната кампания – разказва в "Нашият ден" Петя Александрова . Акцент тази година е фотографската изложба "Да победиш рака" , която ще бъде открита днес в 18:30 в..

публикувано на 19.09.24 в 10:52
Александър Шпатов

Градът в разкази: "На живо от София" – ново издание с нови перспективи

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден" гостуваха Александър Шпатов, юрист, писател, гид и общественик, заедно с художника Дамян Дамянов, автор на илюстрациите и оформлението на новото издание на сборника "На живо от София". Темата на разговора се фокусира върху обновеното и допълнено издание на книгата и връзката между литературата и..

публикувано на 19.09.24 в 10:31

Как баща от Пловдив преобразява детските площадки в квартала

Днес ще ви запознаем с човек, който олицетворява истинското значение на гражданския дълг. Без да очаква помощ от институциите или някакви награди, той поема инициативата и чрез своите действия дава пример на децата си какво означава да се грижим за общото благо. Този човек е Даниел Цавков от Пловдив. Неговият основен стремеж е да покаже на децата..

обновено на 19.09.24 в 10:10

Как да разпознаем симптомите на туберкулоза? Консултации и скрининг през септември

В периода 16-20 септември 2024 г. лечебните заведения за диагностика и лечение на туберкулоза ще предлагат безплатни консултации за всички желаещи в рамките на кампанията "Седмица на отворени врати". Тази инициатива е част от Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в Република България за периода 2021-2025 г., ръководена от..

обновено на 18.09.24 в 12:43

Вендинг машини за лекарства извън аптеките: Фармацевти остават в протестна готовност

На днешния 18 септември в Българския фармацевтичен съюз се проведе пресконференция по повод приетия на първо четене в парламента проект на Закона за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Законопроектът предвижда възможността за продажба на лекарства чрез автомати, което предизвика сериозна реакция от страна..

обновено на 18.09.24 в 11:49