Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложбата "Топография на приятелството"

Наскоро в галерия "Васка Емануилова" бе подредена изложбата "Топография на приятелството". Експозицията се отнася до приятелството и интереса на двамата художници към родния пейзаж и неговите характеристики.

За Кирил Петров това е крайдунавската равнина, "порива на вятъра, праха, вдигащ се зад някоя кола по виещия се селски друм, напуканата, зажадняла земя, прежурянето на слънцето и може би мириса на треви". А за Васка Емануилова това са скалистите възвишения на югозападния дял на Стара планина, където "пейзажът не се променя и винаги може да се рисува".

Експозицията съставя карта на приятелското и творческото общуване между големия живописец и скулпторката, а е и повод да се отбележи 125-годишнината от рождението на Кирил Петров, разказва уредничката на галерията – Галина Декова.

Ангелина Грозева и Галина Декова
Кирил Петров и Васка Емануилова са сред емблематичните представители на модерното българско изкуство, а Кирил Петров е окачествяван като едно от най-странните му изключения. Втората изложба на Петров е подложена на унищожителен разбор от критика.

Изложбата "Топография на приятелството" представя акварели на Васка Емануилова, които запечатват гледки от родния край и фигури, които изработва също по време на дългите си престои в Комщица, вземайки за модели местните жени.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

До Япония и обратно

В редакция "Хумор и сатира" разстоянията за нищо ги нямаме и в това можете да се уверите в неделя веднага след новините в 18 часа , когато ви предлагаме да чуете: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос",  изпети от актьорите Пенчо Петров, Георги Мамалев, Коста Карагеоргиев, Александър Александров, Татяна..

публикувано на 25.10.24 в 18:00
Кристин Льоненс

Романът "По дирите на Амбър" – любов по време на антиядрено движение

Днес (25 октомври) от 19 ч. в Зала 1 на НДК в присъствието на престижно международно жури, член на което е новозеландско-белгийската писателка Кристин Льоненс, фестивалът "Синелибри" ще връчи своите отличия. Кристин Льонес е родена в Хартфорд, Канектикът. Тя има бакалавърска степен по френска  литература от Университета в Северна Каролина и..

публикувано на 25.10.24 в 16:07

Четири изложби от "Карикатурен салон – 2024"

Четири изложби от "Карикатурен салон – 2024" в пространството на Музея на хумора и сатирата в Габрово: "Парченца време" – самостоятелна изложба на проф. Анри Кулев и три изложби със селекции от 49-ата Национална изложба на карикатурата, от 13-тия Международен конкурс за карикатура "Маслината", Кирения, Кипър и от Първия международен конкурс..

публикувано на 25.10.24 в 15:23
Мариан Бозуков

Мариан Бозуков: Петното върху името на Родопския драматичен театър е незаслужено

Родопският драматичен театър "Николай Хайтов" в Смолян има нов директор. Актьорът Мариан Бозуков пое ръководството на театъра на 10 октомври, след като досегашният дългогодишен директор Румен Бечев беше уволнен от служебния министър на културата Найден Тодоров. Мариан Бозуков ще заема поста до провеждането на конкурс от  Министерството на културата ...

публикувано на 25.10.24 в 15:22

XLI Национален младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев" излъчва лауреат днес

Днес (25 октомври) завършват "Есенните литературни дни" в Стара Загора. Националният младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев” тази вечер ще отличи лауреатите в своето 41-вото издание.   За поетичния празник в "Артефир" говори Красимира Лекова , главен библиотекар в библиотека "Родина". Конкурсът "Веселин Ханчев" е най-старият..

публикувано на 25.10.24 в 14:51