Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Terra Култура

Кои са ключовите думи и теми от изминалата година?

Второ издание на анкета "Думи на годината“ организирано от платформата за грамотност "Как се пише“

Снимка: kaksepishe.com

Платформата за грамотност "Как се пише“ организира за втори път анкета "Думи на годината“. В "Нашият ден“ д-р Павлина Върбанова, създателка на платформата, и Доротея Николова, учителка по български език и литература и журналист, коментират кои са ключовите думи и теми от изминалата година.

"Ние правим нещо като историческа хроника на момента. Моментна снимка на обществото, която ще остане и към която ще можем и по-късно да се връщаме и да правим сравнение и анализ – какво сме мислили днес, какво вчера и какво утре? Как сме се променили? Изключително важно днес е да погледнем към състоянието на нашите мисли, както и към думите, които ни вълнуват. Важните неща, които всъщност засягат и докосват цялото общество, всеки от нас“, казва Доротея Николова. 

Анкетата "Думи на годината“, както и миналата година, преминава през три етапа. Първият е от 4 до 11 януари – всеки има възможност да даде своите предложения за думи на годината на страницата на сайта във Facebook и в Τwitter. Вторият – от 12 до 15 януари – от 30-те предложения с най-много гласове 5-членно жури ще отсее 10. Финалният етап е от 16 до 21 януари – всеки, който желае, може да гласува за три думи в анкетата, която ще бъде достъпна на сайта  на платформата "Как се пише?“.

"Нашата кампания преминава през различни етапи и целта ни е да отсеем истински важните думи за хората и за медиите. Първият важен компонент, това са думите, които истински вълнуват хората. Думите имат свойството да се запечатват в съзнанието на хората. Ние търсим тези думи, които са били важни и са се запечатали в съзнанието на хората през изминалата година“, посочва Павлина д-р Върбанова.

Според Доротея Николова досега анкета с такъв мащаб относно това, които са темите, които са вълнували обществото през изтеклата година у нас, не е правено и не е често срещано и на други места. Търсим пресечените точки между нас, но трябва да се опитаме да се погледнем и отстрани след това.

Журито на конкурса е съставено от дългогодишни наблюдатели на обществените процеси в България и езикови експерти: Павлина Върбанова – доктор по български език, доц. Георги Лозанов – философ и медиен експерт, Веселина Седларска – журналистка и писателка, Доротея Николова – учителка по български език и литература и журналистка, Захари Карабашлиев – белетрист и драматург.

Темите на 2022 година са много: от войната, която разтърси целия свят с икономическите си последици, до дълбоката политическа криза в България. Любопитно е кои сюжети и чрез кои думи са били в центъра на общественото внимание, колко са се променили за една година, а също и успяваме ли да водим качествен разговор за тях? 

В настоящото издание на проучването ще бъде включена класация на най-употребяваните знакови думи и изрази в медиите на български език. Тя се основава на анализ на обширно онлайн съдържание.

"За самите медии ще бъде интересно да видят каква е картината на България и в света, която те като цяло са представяли на своята аудитория“, споделя д-р Павлина Върбанова.

По думите на Доротея Николова, интересен ще бъде паралелът между темите, които реално са вълнували хората, и темите, които са припознати като такива или лансирани от медиите. 

Важна е правилната верификация коя информация в публичното пространство е от достоверен източник и коя е фалшива.  

"Да поставим основите на един задълбочен разговор на нашето общество – какво става всъщност? Какви са нашите проблеми, конфликтите, тревогите, какви са ни пресечените точки, кое може да ни обедини? Защото няма нация, която да върви напред разединена“, посочва още д-р Павлина Върбанова в интервю на Мария Мира Христова за “Нашият ден“.



По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Файв Фингър Дет Пънч" с концерт на 2 юли

Я да видим сега кой е № 1 в класациите и кой си позволява да диша във врата на величията "Металика" и AC/DC.  Точно две години след последния си концерт у нас "Файв Фингър Дет Пънч" се завръщат отново в България като част от своето лятно европейско турне да ударят хедлайн в афиша на популярната поредица Sofia Solid. Треснята предстои в..

публикувано на 01.07.24 в 14:46
Инж. Васил Ботев

Историята на инж. Васил Ботев и една детска песничка

"Копче-топче" – една детска песничка в процес на сътворяване и историята на инж. Васил Ботев , който никога не се разделя със света на музиката. Разговорът в "Terra Култура" допълва Мими Колева – водеща в радио "Кърджали" и участничка в сезон 10 на "Гласът на България". Инж. Ботев е от хората, които вярват в значимостта на личния културен..

публикувано на 01.07.24 в 12:50
Армин Ян Хофман

Музиката няма граници – когато е автентична и идва отвътре, хората я приемат със сърцето си

Часове след като посрещнахме Джулай морнинг "Terra Култура" отвежда своите слушатели до брега на Черно море. Един австриец, който вярва, че музиката лекува, ни очаква там със своите песни и любов към България. Армин Ян Хофман е на музикалната сцена вече 30 години. Преди точно 10 години, в търсене на жив контакт с истински музиканти, Армин..

публикувано на 01.07.24 в 10:46

За женската сексуалност и за мъжкия поглед към жените

З а женската сексуалност и за мъжкия поглед към жените, поглед, който срещаме върху билбордове, рекламни пана, публични пространства, корици на модни списания и къде ли още не… е разговорът на Еми Барух с Иваша Христова и Анна Папазова. В предаването ще чуете и гласа на Виолета Апостолова - Лети, която показа своята фотографска серия "БЛИЗО И..

публикувано на 01.07.24 в 09:45

Музите завладяват Созопол през юли

Лято, море и различни култури а ще се срещнат в Созопол на 18-ия Международен младежки фестивал-конкурс на изкуствата "Музите" (от 5 юли до 15 юли) . Участниците, програмата и категориите в конкурсната програма представя в "Нашият ден" Яна Георгиева – част от екипа на фестивала. Фестивалът ще бъде открит на 5 юли с пъстро шествие по древните..

публикувано на 01.07.24 в 09:19