Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Таня Чечкова: Законодателството има сериозен дефицит по отношение на домашното насилие

Промените в Закона за защита от домашното насилие и актуалните проблеми

Снимка: Алами/Ройтерс

През последните пандемични години случаите на домашно насилие и убийства зачестяват в България. Промените в Закона за защита от домашното насилие и актуалните проблеми, свързани с приложението му e темата на юридическото предаване "Законът и Темида". Събеседник е адв. Таня Чечкова от Адвокатска колегия - Пловдив. Ето как тя коментира темата:

"Броят на пострадалите от домашно насилие наистина се увеличава през годините. По принцип уредбата на борбата с домашното насилие в България е регламентирана със Закона за защита от домашното насилие, приет през 2005 г., а криминализирането на домашното насилие е регламентирано през 2019 г. в НК и се предвиждат по-тежки наказания. 

През миналата година са издадени 3054 заповеди за защита на жени, мъже, деца, вкл. и на хора с увреждания. "Този факт говори, че въпреки непрекъснатите промени и криминализацията, извършено по отношение на домашното насилие, броят на жертвите на насилие у нас прогресивно нараства, което навежда на мисълта, че сега действащата уредба е очевидно неадекватна и тя не обезпечава в максимална степен защитата на жертвите на домашно насилие. Това налага и приемането на проект за изменение и допълнение на Закона за защита от домашно насилие."

Статистиката показва, че през 2019 г. общо 22 591 български граждани са подали сигнали за домашно насилие. За съжаление през последвалите години броят на лицата вече нараства прогресивно въпреки премените в законодателството и те достигат 27 433 души, през 2021 г. броят отново нараства – 27 557 сигнали, подадени на спешен телефон 112."

Видовете домашно насилие. "Законът за защита от домашното насилие регламентира няколко вида актове, които могат да се квалифицират като домашно насилие. Според Закона това са физическо, сексуално, психическо, емоционално или икономическо насилие. Също така и опитите за такова насилие. В Закона е регламентирано и като форма на насилие принудителното ограничаване на личен живот, на лична свобода, на личните права, които са извършени от лица, които се намират в родствена връзка или които са били в семейна връзка или във фактическо съпружеско съжителство

Промените, които сега тепърва са предложени в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие, са в следната насока. Тъй като тези понятия нямат ясна дефиниция по настоящем в Закона, предложението е в посока на това, че психическото насилие, както и икономическото насилие, трябва да бъдат дефинирани самостоятелно. Т.е. да бъде дадена легална дефиниция."

Повече за превенцията на домашното насилие, за препоръките на различни контролни и мониторингови механизми по конвенциите на ООН, за създаването на регулаторен орган, за предвидените промени в проектозакона – чуйте адв. Таня Чечкова от звуковия файл.

Снимка – Алами/Ройтерс


По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Надежда за Ръжево Конаре

Село Ръжево Конаре се намира в община Калояново и е на 27 километра от областния град Пловдив. В него живеят около 1400 човека. Ранни сведения за живота в селото през първата половина на 19-и век са преданията за чумавото – чумната епидемия от 1836 - 1837 година. Те разказват, че цели семейства напускали селото и се заселвали или само нощем..

публикувано на 01.06.24 в 09:05
Амели Льоклер

Животът на една френска бизнесдама в България

В "Мигранти с таланти" ви срещаме с Амели Льоклер , една французойка, родена близо до Бордо, живяла из цяла Франция и дори за няколко години в Белгия, която казва, че климата на България е най-хубавият. Амели живее трайно тук от вече седем години.  След като е премила през работа в съдебната и МВР системата у нас, днес Амели е управител на своя..

публикувано на 31.05.24 в 16:44

Литературни маршрути представиха "Софийските страници на Лора Шумкова"

Фондация "Прочети София" стартира своите първи литературни разходки в града, които се развиват в две издания, всяко от които с шестмесечна програма. Всяка година литературните маршрути се обновяват с нова и напълно безплатна литературна програма, което ги прави уникални и разнообразни за любителите на литературата. Лора Шумкова е фигура,..

обновено на 31.05.24 в 13:10
Магдалена Димитрова, Ивайло Димитров, Мария Мира Христова и Елинка Величкова

"Семейно радио" с Магдалена Димитрова, Ивайло Димитров и музикалният редактор Елинка Величкова

В последното майско издание на "Семейно радио" за 2024-а гостува журналистката от Балканска редакция на БТА Магдалена Димитрова заедно с баща си – вестникарят и журналист Ивайло Димитров. Музикален редактор на броя е легендата на програма "Христо Ботев" Елинка Величкова. За нея и за екипа на предаването събитието е – последен ефир за Елинка преди..

публикувано на 31.05.24 в 13:01

Пандемия ли е насилието: Битката на една майка със съдебната система

Пандемия ли е насилието? Предаването "Законът и Темида" насочва вниманието на слушателите към частния случай на Биляна Борисова от град Шумен . Борисова споделя: "Съдебната война започна от 31 декември 2021 година, когато, след като съпругът ми сподели традиционната вечеря, се оказа, че ми е завел първото дело за домашно насилие. Никоя майка..

публикувано на 31.05.24 в 12:03