Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Terra Култура

Петър Димков: Кой предаде Левски?

Лечителят на България завещава истината за предателите на Левски да стане лек за народа

"Обесването на Васил Левски" - худ. Борис Ангелушев
Снимка: архив

Днес се навършват 150 години от обесването на Васил Иванов Кунчев – Левски. Апостолът на свободата. Дяконът. Иконата на България, която продължава да търси своя храм.

Връщаме се там на 6 февруари през 1873 година по стар стил. Мразовит и все още неразчетен докрай със събития и посланията си ден. Според историци и изследователи за живота и делото на Апостола отбелязването на гибелта на Левски в официалния календар на България на 19 февруари по нов стил е нелепа техническа грешка, която е важно да бъде поправена. Била допусната при преминаването от Юлианския към Григорианския календар.

Дали са случайни спуснатите от времето и хората завеси пред прочитането на реалните събития и реалната личност на Апостола? Имената му са много, а символът трагичен.

Петър Димков150 години след обесването на Васил Левски в "Тerra култура“ можете да чуете откъс от последното радиоинтервю на Петър Димков. Български офицер, останал в историята като народен лечител и родоначалник на ирисовата диагностика в България.

Съхраненият в Златния фонд на БНР запис с треперещо вълнение глас за иконата Левски говори друга българска икона. И се пита защо имената на предателите на Апостола на свободата са съзнателно заличени?

Записът е направен в дома на Петър Димков половин година преди да отпътува от този свят. Гласът му, тъгата в него, както и звукът от неволно докоснатия микрофон при жестикулация, съпътстват в този откъс история. Дата е 15-и, месецът – април, годината – 1981.

Кои са предатели на Левски и дали този информация се пази в Османския архив? Петър Димков напомня, че към делото, съхранено в този архив, е имало 6 тетрадки, като в последната са били имената на всички шпиони българи, наградени от Султана. Но ключова част от този архив е изгорена на гара Побит камък.

Лечителят на България сякаш завещава истината за предателите на Левски да стане лек за народа български.

Чуйте повече в звуковия файл.

Снимки – petardimkov.com и архив
По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кулябин, Коршуновас и една "Среща сред цъфналите праскови"

Три големи събития предстоят в рамките на фестивала "Световен театър в София" . Повече за вълнуващите театрални преживявания, които очакват българската публика  в "Артефир", разказва театроведът Асен Терзиев . Това е 18-о издание на фестивала, който е част от Културния календар на Столична община. "Страх и отчаяние в Третата империя" –..

публикувано на 28.06.24 в 16:37
Мариус Донкин

Мариус Донкин взе голямата награда на Международния фестивал "МоноАкт" – Косово

Химн за обичта и толерантността е монодрамата "Господин Ибрахим и цветята на Корана", с която актьорът Мариус Донкин спечели голямата награда на VI издание на Международния фестивал "МоноАкт" в Косово . Пет пиеси участваха в състезателната програма, като моноспектакълът по едноименното произведение на Ерик-Еманюел Шмит заслужи овациите на..

публикувано на 28.06.24 в 15:59

Международният форум за кирилицата продължава

Това издание на "Артефир" пренася слушателите на церемонията по откриването на Международния форум за кирилицата "Азбука, език, идентичност" . Двудневното събитие, инициирано от вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, започна на 27 юни в зала 6 на НДК и продължава днес (28 юни) в Регионалния исторически музей - Пловдив...

публикувано на 28.06.24 в 15:10
Кадър от филма „Защото обичам лошото време“

София Филм Фест на път

Повече от 15 години инициативата "София филм фест на път" възпитава вкус към стойностно кино. Програмата включва филми, прожектирани на последните издания на кинофорума. Всяка година се добавят нови български градове. През 2024 г. за първи път ще се проведат "СФФ в Пазарджик" и "СФФ в Якоруда". Предстои и 12-ото издание на "СФФ в Севлиево". В..

публикувано на 28.06.24 в 14:45

На слънце и на сянка

В редакция "Хумор и сатира" сме загрижени както за нашите слушатели на слънце, така и за нашите слушатели на сянка. И едните, и другите тази неделя след новините в 18 часа ще могат да чуят: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьора Васил Попов, чийто деветдесети рожден ден отбелязваме...

публикувано на 28.06.24 в 14:30