Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ателието на един китароправец

Костадин Димитров не нарича себе си лютиер, а чисто и просто китароправец. По професия майсторът е стругар – все по-изчезваща специализация, особено с роботизирането на голяма част от процесите в производствата. 

Животът на Костадин го среща с електрическите китари, в които има звук, дърво, въображение. Тъкмо във въображението му се раждат колекционерските китари, които се търсят по цял свят.

За тънкостите на занаята, за философията на създаването и работата с ръце – чуйте целия разговор в звуковия файл.

Снимки – личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бъдещето на България през очите на младите ще се обсъжда на конференция

Предстои конференцията "Бъдещето на България през очите на младото поколение". Инициатор и организатор на конференцията е Нидерландско-българската бизнес асоциация. В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден", Мила Панчева, зам.-председател на организацията, сподели своите виждания и очаквания от конференцията. Асоциацията е..

публикувано на 29.05.24 в 10:26
Цариброд

Гласовете на БНР ще звучат в Цариброд

От юни жителите на сръбския град Цариброд ще имат възможността да слушат гласовете на БНР. За българите, които обхащат 45 % от населението в града, и за новото споразумение между БНР и Радио и телевизия "Цариброд"   в "Нашият ден" разказва журналистът Анелия Торошанова . По думите на Торошанова първо ще започнат да се излъчват обедният..

публикувано на 29.05.24 в 09:43

Д-р Владимир Симов: Няма граница за човешките мечти и стремежи

"Старостта е факт, който трябва да приемем доброволно и съзнателно да превърнем в пътешествие, може би най-трогателното и плашещото от всички досега" – пише д-р Владимир Симов в своето голямо изследване "Остаряването". Той смята своя труд за първата крачка към формирането на школа по геронтопсихиатрия у нас и се надява младите му колеги да се..

публикувано на 29.05.24 в 09:15

Пролетният ден на кариерата във Физическия факултет към СУ

Наука, образование и бизнес ще се срещнат във фоайето на Физическия факултет към СУ по време на Пролетния ден на кариерата във ФзФ (30 май) . В "Нашият ден" доц. д-р Владимир Божилов , зам.-декан на Факултета разказва за инициативата, чиято цел е да свърже работодатели и студенти, както и да покаже на бъдещите възпитаници възможностите за..

публикувано на 28.05.24 в 13:15

Отпадъкът – хибрид между природа и култура

Науката често се отнася до взаимовръзката ни с околния свят на всекидневно и дори на битово ниво. Отношението към боклука е показателно за ред характеристики на обществото. Всеки от нас има представа за "чистото общество" като подредено и напреднало и "мръсното общество" – затънало в проблеми и боклук. Дебатите по отношение на отпадъците мобилизират..

публикувано на 28.05.24 в 11:02