Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как реагират институциите на разследването на ТЕЦ-ове у нас

Снимка: Кирил Фалин, БНР

Две седмици след като Европейската прокуратура обяви разследване на фалшифицирани доклади за емисиите на парникови газове на топлоелектрическите централи и топлофикациите, как изглеждат действията на българските институции?

Меглена Антонова от организацията "Грийнпийс-България", която от години предупреждава за проблема, коментира в “Нашият ден“: 

“В общия случай с въглищната империя, която се свързва с Ковачки и всички компании около тях, много често виждаме сходни проблеми. Имаме много свързани фирми, които работя заедно, опрощават си дългове, не се спазва законодателство, доста е обичайно за това, което сме наблюдавали през годините. Емисиите на въглероден диоксид са едно от тези неща, но виждаме и проблеми с цялостно докладване за това какво се случва. Принципът е такъв, че операторите докладват една информация в различни по форма документи, след това институциите трябва да ги прегледат и да ги одобрят“, казва тя в ефира на “Нашият ден“ и допълва:

“Ако се наложат глоби, те пропадат в съда и се намаляват до такава степен, че няма особен ефект. Дори да се платят от операторите, продължават да си работят“.

Според нея виждаме много голямо ниво на бездействие или информираност за проблема, без да се предприемат ефективни мерки за неговото прекратяване

Антонова подчертава, че единственото, което сме виждали в някаква степен, е опит за налагане на принудителни мерки, за временно спиране на тези инсталации – веднъж ги видяхме през 2019 г., когато бяха скандалите с изгарянето на отпадъци, след това миналата година, свързано с високите емисии на серен диоксид.

Според нея отново има усещането е, че има нужда от много сериозна политическа воля, за да може след това контролните органи, в лицето на регионалните инспекции по околна среда, да бъдат овластени.

Как ще се развие ситуацията в бъдеще?

“Трудно ми е да преценя, защото се намираме в предизборна ситуация. Някои хора изказаха мнение, че това е контролирана акция, свързана с предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост. Надявам се това да е някакъв сигнал към хората, които имат по-критично мнение за това какво се обещава, свързано с въглищните централи“, казва тя.

По думите на Меглена Антонова въпрос на политическа воля е как се отнасяме – дали има чадър над определени дружества, или наистина действаме по отношение на енергийния преход, защото и той в сърцевината на всичко това.

“Нашата цел е хората да са подготвени за този преход, който се случва, за да могат те да настояват и да има ясни мерки“, казва още тя в интервю за БНР.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Оливие Живр и Михайлина Павлова

Звукът като символ на епохата и системата

Във Френския институт в София бе представен един невероятен проект на Оливие Живр, антрополог, балканист, преподавател и изследовател в лионския университет Lumière Lyon 2.  В един прекрасен ден той тръгва по следите на звука или по-скоро по следите на известната у нас Радиоточка, която виси на стената в почти всички български домове. Той се среща с..

публикувано на 28.06.24 в 16:30
Научна конференция на тема:

Кои са акцентите в организираната от Арбитражния съд при БСК научна конференция?

На 18 юни 2024 г. в сградата на БСК се проведе научна конференция, организирана от Арбитражния съд при БСК, озаглавена "Общи въпроси на арбитражното и съдебното производство".  Проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българската стопанска камара, дългогодишен консултант на  "Законът и Темида" разказа подробности от конференцията в..

публикувано на 28.06.24 в 15:15

"Започни млад": Вдъхновение за млади предприемачи

Насърчаването на младите хора с предприемачески дух да останат и да се развиват в България е от изключително значение за бъдещето на страната ни. За да задържим младите таланти в България, са необходими целенасочени усилия и промяна в нагласите и примера, който те получават. Пламен Попов, учредител и член на управителния съвет на Фондация..

обновено на 28.06.24 в 14:43
Съдът на Европейския съюз в Люксембург

Казуси от съдебната практика на Съда на ЕС

Юридическото предаване "Законът и Темида" даде начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз. Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В това издание на рубриката съдия Марияна..

публикувано на 28.06.24 в 12:40

Фестивал на сръчните ръце в село Бусинци за втори път

Днешните "Епизоди от живота" се посвещават на трънското село Бусинци, защото от днес до неделя  (от 28 до 30 юни ) там ще се проведе второто издание на "Фестивала на сръчните ръце". Събитието е посветено на вече забравени ръчни занаяти и традиции в България и Трънския регион. В трите дни на Фестивала ще има множество демонстрации на над 15..

обновено на 28.06.24 в 10:08