Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мозайки от дърво пресъздават динамиката на ловни сюжети

Необичайна експозиция, чиито домакин вече втори месец е Българската търговско-промишлена палата разкрива удивителния художествен талант на Веселин Чобанов - инженер по образование, кинолог по призвание и артист по душа.

Изложбата е спомен за известния варненец, който през целия си живот не само отглежда ловни кучета, но и оставя отчетлива следа в постиженията на българската ловна кинология.

През 80-те години на XX век Веселин Чобанов работи в сътрудничество с най-изтъкнатите български и европейски специалисти в тази сфера, и разработва безценни курсове за обучение на съдии, оценители и селекционери в ловната кинология.

Артистичната част от душата му обаче изпитва нужда и от други начини на изразяване, затова в свободното си време, той претворява любовта си към природата, ловните кучета и лова в особен вид картини, създавани чрез техниката интарзия.  


Интарзията е приложно изкуство, при което върху дадена повърхност-основа се врязват парчета от друг материал. Интарзията от дърво най-често се прави от парченца различна дървесина, или разноцветен фурнир и именно по този начин са изработени мозайковите ловни сюжети на Веселин Чобанов.

Чрез тази техника той пресъздава стотици творби с разнообразни ловни сюжети, сцени на общуване с природата и много образи на различни ловни животни, както и неизменно присъстващите по време на излетите кучета. Част от човешките образи в картините му, пък представляват  стилизирани автопортрети.

Инициатор на организирането на изложбата е журналистът и PR експерт Васил Чобанов, който се ангажира с това да извади от забравата талантливото творчество на художника-кинолог, негов родственик по бащина линия.


„Човекът вече го няма, но споменът за него остава. И което е по-важно – остават картините му“, споделя той и допълва:

“Днес подобни картини могат да се правят много по-лесно чрез компютърно проектиране и изразване, но той правеше всичко на ръка, което ги прави още по-ценни. Спомням си как у тях винаги имаше един чувал с разноцветни парчета дърво, които той ползваше за картините си.“

След приключването на временната изложба в сградата на БТПП, нейният организатор смята да потърси подкрепата на Националното ловно-рибарско сдружение, за да продължи тя да бъде достъпна за публиката.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Марио Гергинов

Изкуството в българското училище – мисия възможна

На училището с любов – там, където учителите и учениците са заедно. За досега до творчество в българското образование като мисия възможна в "Terra Култура" разговаряме с Марио Гергинов , зам.-директорът на 140 СУ "Иван Богоров" в София. Ваканцията е предимно за учениците. За училищното ръководство юли месец е време на усилена подготовка за..

публикувано на 08.07.24 в 13:36

Клара Арнаудова: За таланта като живот

Едно талантливо поколение, което преживя Халеевата комета, Чернобил, падането на Берлинската стена и Перестройката, 35 години след завършването на сливенското Средно специално художествено училище по приложни изкуства випуск 1989 на НХГ "Димитър Добрович" представя изложба. Експозицията е своеобразно продължение на срещата между съученици и..

публикувано на 08.07.24 в 12:45

Полет високо във въздуха с "Топло фест"

Пространството за изкуство, култура и диалог "Топлоцентрала" закрива своя голям сезон (януари-юли) с петото издание на "Топло фест ". За равносметката от изминалия сезон и събитията в рамките на фестивала разговаряме в "Нашият ден" с Веселин Димов – директор на "Топлоцентрала" и Стефани Стоева от комуникационния екип на Регионалния център за..

публикувано на 08.07.24 в 11:23

Невидими граници: фотографска изложба-изследване на Янис Пантелидис в София

Пространството за фотография "Фотосинтезис" в София представя изложбата-изследване "Невидими граници" на гръцкия фотограф Янис Пантелидис, който вече петнадесет години разглежда темата за границите, които превръща в свой невидим обект. Като представител на новото поколение гръцки пейзажни фотографи Янис Пантелидис поставя актуални въпроси, които..

обновено на 08.07.24 в 11:16
Иван Вазов

Сопот чества 174 години от рождението на Иван Вазов

Честванията на 174 години от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов продължават в Сопот. На рождената дата на писателя (9 юли) ще бъде връчена Националната Вазова награда за литература , учредена през 1970 година. Тазгодишният лауреат е Здравка Евтимова . Повече за празничната програма в "Нашият ден" разказва Станислав..

публикувано на 08.07.24 в 09:19