Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Настъпва астрономическата пролет

Снимка: БГНЕС

Пролетното равноденствие тази година ще се случи днес, точно в 23:24 часа българско време, когато настъпва астрономическата пролет.

Слънцето при своето видимо движение по еклиптиката ще пресече равнината на екватора в пролетната равноденствена точка и от южната небесна полусфера ще премине в северната.

Според Григорианския календар по определен начин се редуват обикновени години от 365 дни с високосни от 366 дни, в които допълнителния 29 февруари компенсира натрупаната разлика. Това е направено за удобство, но е и причина датата на пролетното равноденствие да е различна всяка година. Тя варира между датите – 20, 21-ви и 22-ри март за Северното полукълбо. Календарната дата зависи от това колко години са минало от последната високосна година.

“Честит последен ден на зимата, която не се състоя“, каза в ефира на “Нашият ден“ Галина Герасимова, режисьор и управител на издателство “Бяло братство“.

По нейните думи това са дни, в които в древността повечето религиите са започвали годината или в зимното слънцестоене, когато се ражда светлината, или в пролетното, когато тя побеждава тъмнината.

Тя обяснява още, че природният ритъм е този, в който човечеството съществува.

В “Нашият ден“ Герасимова посочва също, че според учението Петър Дънов сега настъпва духовната Нова година:

“Учителят разделя годината на три аспекта – физическа Нова година на 1 януари, духовна на 22 март, който е условно приет ден, и 19-и август, когато е Божествената Нова година“.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл. 

По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Инициативата "EmpowerHer" постави темата за икономическото овластяване на жените в бизнеса

На проведената международна конференция "EmpowerHer" (“Овласти я“), организирана от Американската търговска камара в България (АТК) в сътрудничество с European Female Founders (EFF), бяха засегнати важни аспекти от подпомагането на работещите жени и насърчаването на женското предприемачество. Събитието събра множество участнички, които споделиха..

обновено на 28.03.24 в 13:12

София Тотева: Иновациите и лидерството се случват по различен начин в различните точки на света

За едно истинско пътешествие в дебрите на иновациите в най-напредналите в това отношение страни в света разказва в "Нашият ден" София Тотева – съосновател на клуба на Станфордския университет в България. Скоро тя бе отличена на церемония в университета със специалната награда "Джон Хени" – признание и оценка за лидерство, отдаденост и значително..

публикувано на 28.03.24 в 12:50

Жените в ценностната система на историята

Жените обикновено играят поддържаща роля в разказите за великите мъже и събития – това ни казва традиционният исторически наратив. "Къде са жените в историята" е събитие, организирано от младата феминистка организация "Леспектра", което ще се проведе днес в "Топлоцентрала" от 19 ч.  Модераторът на дискусията  Камелия Ценева разказва в "Нашият..

публикувано на 28.03.24 в 09:05

Осемнайсетгодишен русенец е глобен за продажба на райски газ на непълнолетен клиент

Осемнайсетгодишен русенец е глобен, след като продал голямо количество райски газ на 16-годишно момче. Това съобщи регионалният говорител на МВР в Русе Даниела Малчева, предаде БТА. Сигналът за незаконната продажба на непълнолетното момче бил подаден в полицията от баща му. Той разказал на униформените служители, че забелязал промяна в..

обновено на 28.03.24 в 08:59

Милиони хора са изложени на риск от холера

Милиони хора по света са изложени на риск от холера поради липса на чиста вода, сапун и незадоволителни количества от имунизацията против заболяването. За това сигнализира Международната координационна група по обезпечаване на ваксини и упорства за незабавни дейности. Броят на инфектираните с холера се усилва от 2021-ва година насам, като..

публикувано на 28.03.24 в 08:22