Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Terra Култура

Александър Илиев: Вселенски език или какво ни казва изкуството на тишината?

Гледайте пантомима, защото там всичко е 4D

Снимка: БГНЕС

Мимовете са особена категория хора, някак вървят напред и ни сочат без много крясъци или в пълна тишина това, което се опитваме да открием – щастието, истината, сълзата и радостта. За пантомимата като достижение на човечеството в "Terra култура“ разказва един от прочутите български мимове Александър Илиев – режисьор и преподавател в НАТФИЗ и в Карнеги Мелън, САЩ.

"Пантомимата е език без думи, език на тялото, при който с минимум жест се достига до максимално съдържание“, споделя той.

И допълва, че мимовете са били използвани като преводачи в Древния Рим. А сега използваме пантомимата за това да кажем нещо кратко, ясно и то да бъде истина.

"Пантомимата е важна за българите, защото във всички ритуални обреди тя участва. Като се започне от най-старите – нестинарството и кукерите“, посочва Александър Илиев.

Изкуството на тишината се основава на три важни неща – действие, отношение и образи. Пантомимата е като вселенски език и тя попада в групата на т.нар. “ограничени” изкуства, подобно на балета, защото предумишлено се лишава от комуникативните възможности на словото, за да разгледа човека и човешките взаимоотношения от свой специфичен ъгъл и художествена позиция.

"Всяко едно изкуство е важно в определен период от време, а в друг период то отива на по-заден план. В момента музиката изключително се налага като важно изкуство и нещата, които са свързани с образи“, посочва мимът.

За "театъра на движението“ няма цензура. Мимът може да каже всичко, защото такъв е неговият герой. 

"Всеки ден ти трябва да си пред огледалото или в празната зала и да работиш срещу твоя мързел. Това е много трудно и за това мимовете са бутикова професия“, казва още Александър Илиев.

За Марсо – гения на пантомимата

Най-великият майстор на пантомимата в света е Марсел Марсо. През 1947  г. измисля своя безсмъртен Бип – своеобразния съвременен Пиеро, който се превръща в запазената му марка и в неговото второ “аз”. Бип е клоунът с тъжно бяло лице и е трогателен образ на доверчив човек, обичащ хората и живота, на когото невинаги му върви.

Няколко българи са имали щастието да се учат от Марсел Марсо. Един от тях е Герасим Дишлиев – ученик на световноизвестния френски мим, бил е негов асистент и преподавател в школата му.

Радиопантомима

"Представяме си, че сега Марсел Марсо е жив и здрав и играе своя прочут етюд "Раждане, живот, смърт". За 45 секунди той изигра живота на човек от раждането до смъртта. Затова казваха, че и пантомимата, и Марсел Марсо са най-късите разстояние между две точки“, допълва Александър Илиев.

В края на разговора виртуозният мим Александър Илиев за 45 секунди се превъплъщава в коментатор на мач, който гледа пантомима и коментира това, което вижда на сцената.

Пожеланието

"Ходете на театър, там всичко е 3D. Гледайте и пантомима, защото там всичко е 4D, защото зад думите има неясни образи, несигурни обещания", посочва мимът.

 Чуйте целия разговор в звуковия файл.   


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изповедта на писателя Светлозар Стоянов в романа му "Градът на Божията мъдрост"

Десет години след премиерата на последната му книга "Гравюра от белези" писателят и журналист Светлозар Стоянов отново стъпва на литературната сцена. Новият му роман "Градът на Божията мъдрост", съдържа неговите лични признания за годините от пристигането му в София и първите опити да се наложи в културните среди до разочарованието и горчивината,..

публикувано на 19.05.24 в 13:50
Част от участниците в хумористичните празници (останалите са зад кадър)

Хайде пак в Кубрат!

В редакция "Хумор и сатира" сме се събрали все хора, дето обичат да пътуват. Миналия уикенд гостувахме в Кубрат, за да участваме в XVII конкурс за хумор и сатира, организиран от местния клуб на хумористите "Жарава". За да не сме с празни ръце, подготвихме спектакъл, който записахме, за да могат всички наши слушатели да го чуят в неделя. След..

публикувано на 17.05.24 в 18:10
Поло Оконе

Поло Оконе, мултижанров артист: В селото има по-специална енергия от градската!

Гост в рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" беше Поло Оконе - човекът, който си е поставил за цел да възроди културния живот в пернишкото село Мурено. Той е мултижанров артист, реализирал множество инсталации, хепънинги и пърформанси. Освен че рисува и изнася лекции по философия, Поло е и физик по образование. Поло Оконе сподели в..

обновено на 17.05.24 в 11:17

"Области на особен интерес" на Силвия Попова

"Области на особен интерес" е името на изложбата на Силвия Попова. Пътят към природата в живописта на художничката минава през събирането и използването на разнообразни дигитални ресурси, запечатващи с пикселизиращите си зеници земната повърхност. Нейните картини са природни, но апроприиращи алгоритмични изображения. Това са кадри от Google..

публикувано на 17.05.24 в 08:10

Много приятни изненади очакват жителите и гостите на Габрово в следващите дни

Дните на хумора и сатирата започват днес (16 май) в Габрово и ще са изпълнени с творчески преживявания, изложби, церемонии за таланти, конкурси, карикатури, куклен театър, концерти, детски събития и разбира се – карнавално шествие с мото "Make Карнавал not war" . Няколко дена, които ще превърнат Габрово в столица на мира, изкуството и хумора,..

публикувано на 16.05.24 в 17:42