Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Феротераптери" – вертикалните форми на Яне Гаджев

7
Снимка: Антонио Георгиев-Хаджимишев

В галерия "Арте", в нейното дворно пространство, се представя първата самостоятелна експозиция на младия художник Яне Гаджев, с интересно предизвикателно заглавие "Феротераптери". Изложбата включва триизмерни скулптурни обекти от метал и керамика, изградени предимно във вертикална форма. В работите си художникът изследва многообразието на вретеновидната форма и кодираната в нея динамика.


Яне Гаджев е завършил специалност "Метал" в Националната художествена академия при известни преподавател Емил Бачийски, където има и магистърска степен. Работи в областта на метала, керамиката, емайла и има интерес още от малък към бижутерията.

В звуковия файл ще се запознаете с първия по-значителен проект на младия художник Яне Гаджев.

Снимки: Антонио Георгиев-Хаджимишев

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Спорт и литература се срещат на летните Литературни срещи - София

На 14 и 15 юни в Борисовата градина се провеждат "Литературни срещи - Лято" на фондация "Прочети София". В рамките на два дни читателите ще могат да изпробват силите си в тениса на корт и на маса, бокса, шахмата и ориентирането срещу писателите и да ги чуят в поредица от дискусии.  Пълната програма на събитието можете да откриете тук . Какви..

публикувано на 14.06.24 в 18:17

Следизборно ни е

В редакция "Хумор и сатира" получихме доста сигнали, че и след тези избори народните избраници имат вид, сякаш са рожба на противоестествен подбор, но знаем, че това е погрешно твърдение, както ще се разбере тази неделя след новините в 18 часа .  Тогава ще се чуе също: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният..

публикувано на 14.06.24 в 18:10
Архив на конкурса

Отличените деца в конкурса "Искри" 2024

Журито на 41-вия Национален конкурс за детско литературно творчество "Искри" 2024 г. – в състав: Оля Стоянова, Митко Новков, Цвета Брестничка, Виктор Чулев и Гергана Димитрова, реши да награди следните участници: 1. Аделина Стоянова – на 11 години от град Варна 2. Александра Цветкова – на 9 години от Бургас 3. Ангела Евтимова – на 9 години от град София..

публикувано на 14.06.24 в 16:54

Започна "Workshop Еленов’24" артфестивалът за деца и тийнове в София

Днес започна артфестивалът за деца и тийнове "Workshop Еленов‘24" , който поставя на фокус актьорското изкуство. Директорът на фондация "Димитър Еленов" Розита Еленова разказва в "Артефир" за програмата и смисъла на тридневното събитие – 14-15-16 юни. Димитър Еленов, който напусна този свят преди три години, беше човек с безупречна..

публикувано на 14.06.24 в 16:00

Линда Олте: Много по-трудно е да си жури, отколкото да сътвориш нещо свое

Линда Олте е латвийски режисьор, сценарист и редактор. След дългогодишна работа в латвийската телевизия, където участва в създаването на документални филми и сериали, се стига до дебютния ѝ игрален филм "Сестри". С премиера на Варшавския филмов фестивал печели награда за най-добър филм в конкурса за дебют, както и международната награда на журито..

публикувано на 14.06.24 в 14:50