Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Госпожо Архитект,“ – книга за първите български архитектки

Снимка: goethe.de

Гьоте-институт България и фондация "Български архитектурен модернизъм" представят днес, сряда, от 18.30 книгата "Госпожо Архитект,", в голямата зала на института. Участници ще бъдат: Васил Макаринов, Теодор Караколев, д-р арх. Любинка Стоилова и д-р арх. Анета Василева

Изданието събира на едно място ценна биографична и илюстративна информация за първите български архитектки, припомня широко известни факти, но и откроява нови важни детайли от културната ни история. То съдържа текстове, които са следствие от проучванията на екипа на фондация "Български архитектурен модернизъм" през последните 10 години, както в България, така и в множество архиви в Германия. В изданието има и новооткрити визуални материали, които допълват опита за осветляване на тази част от културната ни памет.

Идеята е да се събере на едно място в синтезирана форма, информация, която е разпръсната между различни издания, книги и албуми, документи, архиви и институции, а там където има липсващи данни да се поведе интереса на читателя към "археологическо” търсене и попълване.

В деня на събитието със специалните гости ще поговорят и за необходимостта от издания, посветени на история на архитектурата, процеса по нейното съставяне и трудностите при изследването ѝ, свързани със събирането на материали, липсата на документи, историографски данни, достъп до автентична информация и изгубени институционални и семейни архиви.

Жените навлизат в българската архитектура рано и смело още през първата половина на 20 век. Важна роля в този процес имат двете Балкански и Първата световна войни – именно тогава много дами за пръв път заминават в чужбина, за да получат своето архитектурно образование. Дотогава архитектурата у нас е доминирана изцяло от мъже. Подобна е ситуацията в целия свят – единици са жените, които са успели да направят кариера в тази строго консервативна сфера. Също така в този период архитектурата изцяло се променя с навлизането на нови архитектурни идеи, концепции, материали, конструкции – така въпреки трудностите и пречките от различен характер жените творят наравно и често съвместно със своите колеги мъже и създават също толкова интересни, оригинални и качествени сгради, които и днес красят нашите градове и села.

"Госпожо архитект," е следствие от едноименната изложба, представена първо на софийска публика през юли месец 2022 година в Градската градина пред Народния театър. Тя представи двадесет любопитни портрета на жени, които имат своя принос за архитектурата на XX век в два различни контекста. Първата част се фокусира върху германската реалност, а втората е съвсем логичното родно допълнение към темата, съставена от фондация "Български архитектурен модернизъм".

Тази година изложбата тръгва на своеобразно турне из страната в сгради, проектирани от архитектки. През април ще е в Бургас, през май – в Казанлък, а през есента – в Пловдив. След това ще бъде представена и в други градове.

Научете повече от интервюто с Елизабета Зайкова (Гьоте-институт България ) и Васил Макаринов (Фондация "Български архитектурен модернизъм").


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Книга на Албена Тодорова за отсъствието

"Откакто те няма" е новата книга на Албена Тодорова. Художник е Мила Янева-Табакова. Текст и илюстрации се допълват и създават единство и завършеност на творбата. Тя е част от библиотеката "Нов ред" с илюстровани книги за възрастни читатели. Особеното в нея е наличието на повече тишина между думите и изреченията. Тук отсъствието е главен герой...

публикувано на 01.06.24 в 09:50

Светът ще е "по-така"

В редакция "Хумор и сатира" работим все хора с идеи как този свят да стане поне малко "по-така". Тази неделя (2 юни) след новините в 18 светът ще се промени в следната посока: • Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьорите Асен Кисимов, Йорданка Стефанова, Николай Калчев и Васил Попов. •..

публикувано на 31.05.24 в 19:35
Васил Банов, Емил Янев и Минчо Събев (отляво надясно)

Златна карловска карета

В епизод 545 "Трамвай по желание" потапя своята публика в атмосферата и традициите на емоционалния и високо съдържателен карловски театър. Късната есен на 1869 година. Членовете на Ученолюбивата дружина в  будното възрожденско Карлово изнасят първото театрално представление в града. Както си му е редът за епохата, това е пиесата "Михал..

публикувано на 31.05.24 в 17:35
Мира Сталева

Отвъд червения килим на фестивала в Кан

Разговор в междузвездното пространство – за изминалия фестивал в Кан , след който предстоят редица бляскави кинофестивали като този в Карлови Вари. Гост в "Артефир" е Мира Сталева – продуцент, директор на София филм фест, член на Европейската филмова академия и модератор в секцията "Мрежа на продуцентите", която е част от индустриялния..

публикувано на 01.06.24 в 09:40

Театралният фестивал "Варненско лято" започва на 1 юни

С "Великденско вино" от Константин Илиев започва на 1 юни традиционният Международен театрален фестивал "Варненско лято”. Постановката е на Явор Гърдев, а ролите изпълняват актьорите Владимир Пенев и Павлин Петрунов. 32-рото издание на "Варненско лято" продължава до 15 юни с двайсет и осем заглавия на живо, на киноекран и онлайн. Тази..

публикувано на 31.05.24 в 16:25