Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

3 май – Международен ден на Слънцето

Скоро ще бъде открит първият професионален радиотелескоп в България

| обновено на 03.05.23 в 15:13
Мария Мира Христова и доц. д-р Камен Козарев
Снимка: Росица Александрова

На 3 май се чества Международния ден на Слънцето, който започва през 1994 г. по инициатива на Европейската секция на Международното дружество за слънчева енергия. Целта на тази инициатива е да привлече вниманието на хората към възобновяемите енергийни източници.

През 1997 г. в България за първи път е честван Денят на Слънцето. Инициативата идва от Българската секция към Международното общество за Слънчева енергия.

Едно от най-добрите средства за наблюдение на срлънчевата активност е LOFAR телескопът. Той е уникален със способността си да наблюдава голяма част от небето и да се използва за изследване на много различни феномени, за разлика от традиционните оптични телескопи. Огромното количество генерирани данни, около 3 Gb/s на станция, е предизвикателство, но и възможност за развитие на нови технологии за обработка, съхранение и анализ на Big Data наблюдения. В момента в Холандия има общо 40 LOFAR станции, а в Европа още 13 станции. Сега се строят още две станции – в Латвия и Италия.

Скоро България ще разполага със собствена LOFAR станция. Участието в мрежата на LOFAR ще даде отлична възможност на български учени и студенти да се развиват и допълнят отличните си оптични изследвания с авангардни радио наблюдения.


Доц. д-р Камен Козарев е известен астрофизик от Бостънския университет в САЩ и експерт по слънчева астрофизика. Той е участник в проекта на радиотелескопа LOFAR и Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН.

Доц. Козарев споделя в ефира на предаването “Нашият ден“, че скоро ще бъде открит първият професионален радиотелескоп в България, който ще се намира до Националната обсерватория “Рожен“.

“Този телескоп представлява една ферма от антени, голяма кокото футболно игрище. С помощта на модерните технологии можем да насочваме телескопа без да има никакви части, които се движат“, обяснява доц. д-р Козарев.

“Нашата станция ще бъде единствената в Югоизочна Европа и ще бъде най-източната и най-южната от всички други. Надявам се до 2025 г. да е построена.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За трета година Urban Wine Fest

За трета година екипът на Българската асоциация на винените професионалисти организира най-мащабната и значима проява, посветена на каузата, а именно 4 градски винени фестивала, наречени Urban Wine Fest в 4 големи града на страната. Този уикенд фестивалът ще се проведе в Пловдив и съвпада с официалния ден, посветен на българското вино – 26..

публикувано на 21.10.24 в 09:59

Истории на непридружени деца, или как фондация помага за успешната интеграция на деца бежанци?

Темата на днешното рубрика "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" се фокусира върху децата, а специален гост беше Кристин Гологанова, социален работник и управител на фондация "Рийчаут.БГ". Тя разказа няколко затрогващи истории за непридружени деца, с които организацията е работила през годините. Една от първите истории, които..

обновено на 21.10.24 в 09:47

Fun Lovin' Criminals се завръщат в София

Легендарната американска група Fun Lovin' Criminals ще изнесе клубен концерт в София на 22 октомври , като сцената на събитието ще бъде популярният столичен клуб City Stage . След дълго отсъствие от българската сцена, бандата от Ню Йорк, известна със своята уникална комбинация от хип-хоп, рокендрол, блус, джаз и латино соул , се завръща по..

обновено на 21.10.24 в 08:57

Искаме ли Христос в живота си?

Като избягваме да се взираме в злото на този свят, рядко си задаваме въпроса за неговата причина. Случили ни се нещо неприятно, достигне ли ни нещастие, сме склонни да припишем вината на хората, които са около нас, но трудно я търсим в себе си. Вгледаме ли се в своите постъпки ще разберем, че и на нас ни се случва нерядко да грешим. Понякога..

публикувано на 20.10.24 в 10:05

Възрастните хора и дигиталните медии и обучение

По-уязвими ли са поколенията, израснали преди интернет, към фалшиви новини, пропаганда, конспиративни теории и здравна дезинформация?  Конференцията "Информацията има значение: Практики за повишаване на дигиталната и медийна грамотност на възрастните", организирана от фондация "Глобални библиотеки" - България , беше посветена на..

публикувано на 19.10.24 в 16:54