Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виргиния Захариева: Можем да притежаваме нашето минало, защото можем да сменяме отношението си към него

Снимка: virginianotes.com

Някъде около 15 години по-късно отново четем Зайците на Виргиния Захариева. Прибрала на едно добро място всички написани от нея истории, които от немалко време са познати като "9 зайци", авторката пак разхожда читатели из вътрешната си география, където разказът се движи свободно като звук, за който няма граници и препятствия. Американската библиотечна асоциация включи обичания от мнозина роман в списъка си със значими книги, а сега той излиза и в ново, допълнено издание. То е направено по американската редакция на книгата, в която са разработени по-пълно мъжките образи, но все така се носи като чиста вибрация, която откликва на света.

Наративът започва уж класически, но само за да се разкаже по начина, по който скачат емоциите и мисълта у човека. Романът е хибриден, в него има елементи на дневник, мемоари, поезия и публицистика и ни движи във времето. Той разказва историята на едно момиченце на 6 и една жена на 46 години. В началото Манда, за която четем с притаен дъх и любопитство, расте в сърцето на социализма – през 60-те и с тираничната си баба. Във втората част – 40 години по-късно, същото дете е вече жена, която живее в годините на демокрацията.


По думи на Марин Бодаков в "9 зайци" има много страх, гняв, смях, секс и преди всичко много жива и свободна литература, а по тези на литературните критици – Виргиния Захариева е един от талантливите представители в същата тази съвременна българска литература.

Книгата ѝ ни показва падането и ставането, преодоляването на кризите и настъпването на щастливия живот, за да ни припомни, че удоволствието е нещо, което носим в себе си през целия си житейски път. Отключваме го обаче, когато изберем да се вгледаме навътре в собственото си тяло.

Детството е онова, което до голяма степен ни формира като пораснали личности и ако изберем да разглеждаме авторитетите, с които то ни среща, в по-широк аспект, ще разберем, че имаме едно голямо предимство, смята Виргиния Захариева – всъщност именно "ние можем да притежаваме нашето минало, защото можем да сменяме отношението си към него". Така ще ни е и някак по-просторно вътре, тъй като узряването – казва още тя е да имаш повече пространство в себе си за чувстване и интерпретации.

Какво за "9 зайци", малката рецептурна книжка към романа, "Руската баня" в него, плътните мъжки образи, любовта, живота и писането трябва да знаем – чуйте от Виргиния Захариева в звуковия файл.


На 11 май от 18.30 в Топлоцентрала Виргиния Захариева и Мария Силвестър ще четат от новоиздадения роман "9 зайци", посветен на актьора Христо Живков, който скоро ни напусна.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Китана Гигова (вляво) и Теодора Церовска

Лесно ли се илюстрира романът "Под игото"?

На 8 юли 2024 г. в рубриката "Радиоколекция" на Радиотеатъра, започваща в 0.15 часа, която се излъчва по програма "Христо Ботев", тръгва феноменален проект: "Под игото" на Иван Вазов под адаптацията на актьора Руси Чанев. Тя е насочена към българчетата, които живеят извън пределите на България. За предизвикателството да илюстрираш най-популярното..

публикувано на 08.07.24 в 16:57
 Михаил Михайлов - Шольо

Антон Митов представя: Музикантът и диригент Михаил Михайлов - Шольо

Михаил Михайлов е на 83 години – роден е и живее в Стара Загора. Той е от доайените на златните времена на българската естрада – един от основателите на група "Траяна", издава плочи с "Импулс" като част от конкурса "Тракийска лира", работил с Лили Иванова и Йорданка Христова, участвал в безброй концерти в страната ни и извън нея. Спомени от "онова..

публикувано на 08.07.24 в 16:40

"Малки грехове" – фаталният копнеж по изгубения рай

Стремежът към божественост и безсмъртие често е път към разруха за човека от всяка епоха. " Малки грехове" е вторият роман на писателката Паулина Георгиева  след "Симулацията" (2022). Редактор на книгата е литературният публицист Силвия Недкова. В "Артефир" Георгиева споделя, че това е книга за изконния копнеж по рая. Действието неслучайно се развива..

публикувано на 08.07.24 в 15:06
Марио Гергинов

Изкуството в българското училище – мисия възможна

На училището с любов – там, където учителите и учениците са заедно. За досега до творчество в българското образование като мисия възможна в "Terra Култура" разговаряме с Марио Гергинов , зам.-директорът на 140 СУ "Иван Богоров" в София. Ваканцията е предимно за учениците. За училищното ръководство юли месец е време на усилена подготовка за..

публикувано на 08.07.24 в 13:36

Клара Арнаудова: За таланта като живот

Едно талантливо поколение, което преживя Халеевата комета, Чернобил, падането на Берлинската стена и Перестройката, 35 години след завършването на сливенското Средно специално художествено училище по приложни изкуства випуск 1989 на НХГ "Димитър Добрович" представя изложба. Експозицията е своеобразно продължение на срещата между съученици и..

публикувано на 08.07.24 в 12:45