Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват протести срещу строителството в Кресненското дефиле

| обновено на 11.05.23 в 11:35
Снимка: www.zazemiata.org

Протестни акции са планирани в днешния 11 май срещу строителството в Кресненското дефиле. Пред МРРБ протестиращите ще очакват министър Иван Шишков, за да му връчат писмо с искания за спиране на всякакви опити за разрушаване на Кресненския пролом.

“Всички, които искаме да спасим българската природа, се събираме на протест на 11 май, четвъртък, от 18:30 на площад Народно събрание. По-рано през деня, от 12 ч, хора, практикуващи приключенски спортове като рафтинг, каяк по река Струма, вело туризъм, природозащитници, граждани ще чакат министър Шишков пред МРРБ, за да му връчат писмо с искания за спазване на закона и спиране на всякакви опити за разрушаване на Кресненския пролом“, се казва в съобщението на страницата на сдружение “За Земята“.

Каква е причината за протеста? 

“Министерството на регионалното развитие и благоустройството под ръководството на министър Иван Шишков погази обществения интерес и издаде разрешително с предварително изпълнение за строеж на магистралата през Кресненския пролом.

В остър разрез със закона, заради проект, който дори няма да е магистрала, а първокласен път, унищожаваме необратимо уникалната природа и възможностите за препитание на местните хора, както и възможностите за развиване на устойчив туризъм. Искаме магистрала извън дефилето — в момента едната лента на първокласния път, който българското правителство планира, ще минава през Кресненския пролом, а другата – извън него“, пише Десислава Стоянова от Екологично сдружение „За Земята“ на страницата на сдружението.

Стоянова коментира и в ефира на “Нашият ден“ какви са исканията на протестиращите в деня на поредния протест в защита на района:

“В момента сме на етап, в който нещата наистина са спешни. МРРБ има валидна оценка до 23 май 2023 г. и в момента се правят всякакви постъпки, за да се даде старт на проекта – едната посока на АМ “Струма“ да бъде в Кресненското дефиле и то посока София-Кулата“.

Чуйте пълния  разговор в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Свободата и свободите

Денят на Ботев и загиналите за свободата на България е повод да се запитаме за това всеобхватно и така податливо на безброй тълкувания понятие. Какво е свободата във философско измерение? Защо "тоз, който падне в бой за свобода, той не умира" – безсмъртието чрез саможертва ли се постига? А свободата на избора, свободата на словото, свободата на..

публикувано на 02.06.24 в 12:21
Иисус Христос и Самарянката

С дух и истина

Стремежът на хората към безсмъртие съществува от древни времена. Той е отразен и в приказките за деца чрез мотива за "живата вода", която има свойството да възкресява и да прави други чудеса. Истинската жива вода може да дойде обаче единствено чрез Бога, Който е Извор на живота. Сам Той обяснява на самарянката свойствата на живата вода: "А който пие..

публикувано на 02.06.24 в 09:20

Надежда за Ръжево Конаре

Село Ръжево Конаре се намира в община Калояново и е на 27 километра от областния град Пловдив. В него живеят около 1400 човека. Ранни сведения за живота в селото през първата половина на 19-и век са преданията за чумавото – чумната епидемия от 1836 - 1837 година. Те разказват, че цели семейства напускали селото и се заселвали или само нощем..

публикувано на 01.06.24 в 09:05
Амели Льоклер

Животът на една френска бизнесдама в България

В "Мигранти с таланти" ви срещаме с Амели Льоклер , една французойка, родена близо до Бордо, живяла из цяла Франция и дори за няколко години в Белгия, която казва, че климата на България е най-хубавият. Амели живее трайно тук от вече седем години.  След като е премила през работа в съдебната и МВР системата у нас, днес Амели е управител на своя..

публикувано на 31.05.24 в 16:44

Литературни маршрути представиха "Софийските страници на Лора Шумкова"

Фондация "Прочети София" стартира своите първи литературни разходки в града, които се развиват в две издания, всяко от които с шестмесечна програма. Всяка година литературните маршрути се обновяват с нова и напълно безплатна литературна програма, което ги прави уникални и разнообразни за любителите на литературата. Лора Шумкова е фигура,..

обновено на 31.05.24 в 13:10