Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Диктатори, трактори и други приключения" – журналистическите разкази на Димитър Кенаров излизат на български

Тази вечер, на 23 май, от 19 часа в културното пространство "The Steps" ще бъде представен сборникът с литературни репортажи на поета, преводач и журналист Димитър Кенаров "Диктатори, трактори и други приключения". Текстовете в книгата са писани на английски за чуждестранни издания и излизат у нас в превода на Ангел Игов. Водят ни близо и далеч – от Ирак до кв. "Надежда" в Сливен и от малките градове на Пенсилвания, засегнати от добива на шистов газ, до разкопаните върхове на Рошия Монтана.

През срещи, лични разговори, приключения и потапяне в средата литературните репортажи на Димитър Кенаров създават една субективна, но именно заради това далеч по-ясна картина на конфликтите в различните общества, на обществените и политически борби, на корупцията, компромисите и неочакваните връзки.

Заглавие на книгата дава донякъде злополучното приключение на Кенаров в Беларус, където интересът на журналиста към тракторната индустрия в страната бе изтълкуван погрешно от местните власти и доведе до задържането му. Подобни абсурдни случки дебнат и от другите текстове в "Диктатори, трактори и други приключения", сякаш за да потвърдят отново и отново, че животът е винаги по-странен от фикцията.


По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Теодора Чичанова – българката, която покори испанския фестивал "Las Fallas"

Испанският фестивал "Las Fallas" е симфония от цветове, изкуство и веселие. Празникът на пролетта във Валенсия олицетворява душата на испанците и е част от списъка на световното нематериално културно изкуство на ЮНЕСКО. Основна атракция на фестивала са традиционните гигантски фигури, наречени "фаи".  Те носят настроение, като шестват из града, а..

публикувано на 20.05.24 в 10:25
Влади Въргала (вляво) и Антон Митов

Антон Митов представя: Влади Въргала – актьор, режисьор, сценарист и художник

Владислав Карамфилов или както е известен – Влади ОоооВъргала, е завършил  НАТФИЗ  със специалност " Актьорско майсторство " за драматичен театър в класа на проф.  Стефан Данаилов  през 1992 година. В началото на 90-те години се присъединява към екипа на студентското предаване " Ку-ку " и започва да прави първите комедийни скечове в него.  Един от..

публикувано на 20.05.24 в 10:10

Вълната – уют превърнат в изкуство

Александра Камбурова намира своя път към вълната чрез изработването на кукерски маски, килими и декоративни пана. Силно повлияна от българската занаятчийска школа днес създава първата своя работилница за изработка на вълнени изделия, като иска да дава шанс и на млади дърворезбари да творят идеите си в спокойно и уютно ателие в Трявна. Мотивацията ѝ..

публикувано на 20.05.24 в 09:34

Изповедта на писателя Светлозар Стоянов в романа му "Градът на Божията мъдрост"

Десет години след премиерата на последната му книга "Гравюра от белези" писателят и журналист Светлозар Стоянов отново стъпва на литературната сцена. Новият му роман "Градът на Божията мъдрост", съдържа неговите лични признания за годините от пристигането му в София и първите опити да се наложи в културните среди до разочарованието и горчивината,..

публикувано на 19.05.24 в 13:50
Част от участниците в хумористичните празници (останалите са зад кадър)

Хайде пак в Кубрат!

В редакция "Хумор и сатира" сме се събрали все хора, дето обичат да пътуват. Миналия уикенд гостувахме в Кубрат, за да участваме в XVII конкурс за хумор и сатира, организиран от местния клуб на хумористите "Жарава". За да не сме с празни ръце, подготвихме спектакъл, който записахме, за да могат всички наши слушатели да го чуят в неделя. След..

публикувано на 17.05.24 в 18:10