Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как да поддържаме стабилни нива на глюкоза и да ядем каквото харесваме

Снимка: colibri.bg

Ако започнете да пишете в Гугъл "Как да..." едно от първите, ако не и най-първото предложение за продължаване на фразата е Как да отслабна.
Не е тайна, че в света, който обитаваме днес, повече хора страдат от наднормено тегло и затлъстяване, отколкото от недохранване. Знайно е, че ако диабетът беше държава, щеше да е шеста по население. Почти няма човек, който да не се е опитвал сам или по лекарско предписание да отслабне – уви, в повечето случаи без особен успех.
Част от причините за това са във факта, че храната, която ядем днес е много различна от това, което се е консумирало през последните 50-100 години. И най-голямата промяна идва от изобилието на захар.
Някога тялото ни е приемало глюкоза чрез растителна храна, богата на влакнини, които имат способността да забавят усвояването на глюкозата от нашия организъм.

Но днес главната част от продуктите в супермаркетите са изпълнени с нишесте и захар. От белите пшеничени брашна до сладоледа през кетчупа и подсладените кисели млека, влакнините изчезват от нашето хранително меню. Това не е случайно, влакнините, или фибрите, се премахват при преработката, за да се удължи трайността на продуктите.

Разбира се и много фактори влияят върху храненето и върху здравето ни, но поддържането на стабилни нива на глюкоза без големи пикове и спадове, е добре не само за да поддържаме умерено тегло, но и да не се чувстваме постоянно гладни и дебели, уморени, изнервени и с лоша кожа.

Ако не друго, книгата "Глюкозната революция“ ни помага да разберем как действа тялото ни, как е устроено и какво му влияе добре.
Авторката, Джеси Инчауспе съчетава богато научно познание с увлекателен разказ. Тя е създателката на Инстаграм акаунта Богинята на глюкозата – @glucosegoddess, в който пише и обменя информация с десетки хиляди свои последователи за ролята на глюкозата за човешкото физическо и психическо здраве.
Книгата ѝ "Глюкозната революция" излиза през април 2022 г., веднага става бестселър във Франция, САЩ, Англия, Австралия, Испания и Германия, а за по-малко от година е преведена на повече от 30 езика.

Инчауспе родена във Франция през 1992 г., завършва математика в лондонския "Кингс колидж" и биохимия в университета "Джорджтаун" във Вашингтон, живее в Париж и Ню Йорк. На 19-годишна възраст тежък инцидент, от който едва оцелява, пробужда интереса ѝ към медицината и по-специално към науката за храненето.
В какво се съдържа глюкозната революция разказва Гергана Гълъбова.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Астрономическата обсерватория на Софийския университет в Борисовата градина

В СУ подготвят Център по астробиология

"Най-големият въпрос, на който вероятно ние след 10-15 години ще имаме отговор, е дали животът на Земята е уникален. Последните вълнуващи открития от нашия съсед Марс – червената планета, според публикация от средата на септември, се говори за интересни находки, които биха могли да са от наличие на микроорганизми там. Става въпрос за..

публикувано на 27.09.25 в 09:15

Персонализми и свидетелства

Историята се гради от личности, литературата – също. А литературната история особено и тъкмо на ролята на личностите в нея обръщаме внимание в поредното издание на предаването "Премълчаната история".  Говорим с проф. Михаил Неделчев, с проф. Пламен Дойнов и с доц. Морис Фадел за това какво е литературен персонализъм, как се става радикален..

публикувано на 26.09.25 в 08:45
Боряна Йовчева

"Да живее България" – социален експеримент под формата на документално представление

Страх ли те е от еврото? Пречи ли ти гей парада? Какво мислиш за Halloween и народните будители? А за хорото пред Народния? Познаваш ли хора, които не мислят като теб? А представяш ли си ни всички на масата… с всичко на масата. На 27 септември от 19.30 в Топлоцентрала в София ще се проведе социално-театрален експеримент на театър..

публикувано на 25.09.25 в 17:10
проф. Радостина Александрова

Ново проучване: Мутациите, движещи еволюцията, не са случайни, а обусловени от генома

Ново проучване показва, че една еволюционно значима мутация в човешкия ген APOL1 възниква неслучайно, а по-често там, където е необходима за предотвратяване на заболявания. Изследването фундаментално оспорва идеята, че еволюцията се движи от случайни мутации и свързва резултатите с нова теория, която за първи път предлага в статия, публикувана в..

публикувано на 25.09.25 в 12:00
Ирина Манушева

Консенсус за истинско качествено образование или "идеологическа война" с "група либерални организации"?

В рубриката "Всичко за образованието" разговаряме за истинските и представяните за истински проблеми и решения за средното ни образование с Ирина Манушева, майка и активистка за качествено образование за българските деца. Започваме с притъпяването на чувствителността ни като общество към проблемите в образованието и приемането им за даденост. "За..

публикувано на 25.09.25 в 09:46