Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как да поддържаме стабилни нива на глюкоза и да ядем каквото харесваме

Снимка: colibri.bg

Ако започнете да пишете в Гугъл "Как да..." едно от първите, ако не и най-първото предложение за продължаване на фразата е Как да отслабна.
Не е тайна, че в света, който обитаваме днес, повече хора страдат от наднормено тегло и затлъстяване, отколкото от недохранване. Знайно е, че ако диабетът беше държава, щеше да е шеста по население. Почти няма човек, който да не се е опитвал сам или по лекарско предписание да отслабне – уви, в повечето случаи без особен успех.
Част от причините за това са във факта, че храната, която ядем днес е много различна от това, което се е консумирало през последните 50-100 години. И най-голямата промяна идва от изобилието на захар.
Някога тялото ни е приемало глюкоза чрез растителна храна, богата на влакнини, които имат способността да забавят усвояването на глюкозата от нашия организъм.

Но днес главната част от продуктите в супермаркетите са изпълнени с нишесте и захар. От белите пшеничени брашна до сладоледа през кетчупа и подсладените кисели млека, влакнините изчезват от нашето хранително меню. Това не е случайно, влакнините, или фибрите, се премахват при преработката, за да се удължи трайността на продуктите.

Разбира се и много фактори влияят върху храненето и върху здравето ни, но поддържането на стабилни нива на глюкоза без големи пикове и спадове, е добре не само за да поддържаме умерено тегло, но и да не се чувстваме постоянно гладни и дебели, уморени, изнервени и с лоша кожа.

Ако не друго, книгата "Глюкозната революция“ ни помага да разберем как действа тялото ни, как е устроено и какво му влияе добре.
Авторката, Джеси Инчауспе съчетава богато научно познание с увлекателен разказ. Тя е създателката на Инстаграм акаунта Богинята на глюкозата – @glucosegoddess, в който пише и обменя информация с десетки хиляди свои последователи за ролята на глюкозата за човешкото физическо и психическо здраве.
Книгата ѝ "Глюкозната революция" излиза през април 2022 г., веднага става бестселър във Франция, САЩ, Англия, Австралия, Испания и Германия, а за по-малко от година е преведена на повече от 30 езика.

Инчауспе родена във Франция през 1992 г., завършва математика в лондонския "Кингс колидж" и биохимия в университета "Джорджтаун" във Вашингтон, живее в Париж и Ню Йорк. На 19-годишна възраст тежък инцидент, от който едва оцелява, пробужда интереса ѝ към медицината и по-специално към науката за храненето.
В какво се съдържа глюкозната революция разказва Гергана Гълъбова.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Борислав Александров, Цветелина Лазарова и Деница Дочева

Геодезистът трябва да притежава знания в различни области, сръчност и издръжливост

"Аз избрах професията на геодезиста, защото има движение, а работата на бюро не ме привлича. Свързването със земята е нещо, което ми е присърце, сподели второкурсничката в УАСГ – специалност "Геодезия" Цветелина Лазарова. "Първоначално никога не съм си мислила, че ще избера геодезията за своя специалност. При мен има наследственост, защото баба ми и..

публикувано на 08.08.25 в 15:20

Регионален исторически музей Бургас: Археологическата сбирка

РИМ Бургас е най-големият музей в Югоизточна България. Създаден е през 1912 г. от местни интелектуалци и общественици като археологическа сбирка към Бургаското археологическо дружество "Дебелт" с цел да се издирят, съберат и съхранят ценните археологически находки, с които регионът е богат. Първият председател на Археологическото дружество е..

публикувано на 07.08.25 в 15:25
Микрозеленчуци

Микрозеленчуци в Бенковски

Гергана и Виктор Александрови, жители на варненското село Бенковски, той – родом от Разрад, а тя – от Бургас, отглеждат микрозеленчуци. Това е кратката история, а дългата е необятна като морето, което за семейството е втори дом през част от годината. Мечтата на Гергана и Виктор е да направят околосветско пътешествие с малката си яхта, а дотогава..

публикувано на 06.08.25 в 15:20

Йемен – не на хутите, а на Савската царица и Библията

Гостите в "Покана за пътуване" са не само пътешественици. Те са приключенци и винаги в тандем, независимо дали са на колело или в каяк, на къмпинг или на ски. И умират да чертаят бъдещи маршрути. С радост ви представям за първи, но не и за последен път, Мариана Екимова-Мелнишка и доц. д-р Александър Геров. Тя е един от създателите на списание ЛИК,..

публикувано на 06.08.25 в 13:10

Мароко и България са големи международни туристически дестинации и държави с вековна история

"Кралство Мароко, както и България, е една голяма туристическа дестинация и както вашата страна е една държава на повече от 12 века – позната с културното си разнообразие и възможности, както и със своята толерантност. Мароко е територия на която през вековете различни националности са живели съвместно заедно. Мароко е кралство, което не престава да..

публикувано на 04.08.25 в 13:45