Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Иванов: Режимът на Путин ще се сблъска с трудности и поражение на фронта

Снимка: AP/BTA

В предаването "Нашият ден" гост беше журналистът Иво Иванов, който коментира последните новини, свързани с войната в Украйна. Той сподели своята перспектива относно развитието на конфликта и изрази важни наблюдения за обстоятелствата на терена.

Иванов направи коментар за времето, което, по негово мнение, не играе в полза на Русия. Той посочи, че на последната среща на военно ниво е било взето официално решение за подготовка на украински летци за F-16. Това, според журналиста, ще доведе до създаването на модерна украинска авиация и ще бъде "окончателният пирон в ковчега на руската (авиация – бел. ред.)".

В предаването Иванов коментира и възможността за използване на ядрени тактически оръжия от страна на Русия. “Ако Русия смяташе да използва ядрени тактически оръжия, досега да го е направила“, казва той.

Бахмут

Според него лидерът на Беларус, Лукашенко, е наясно, че “съдбата му е свързана със съдбата на президента на Русия, Путин, но има възможност да избегне по-тежката присъда, като  явяването си в Хага“.

Иванов спомена и изявленията на Пригожин, който смята, че Русия се провалила във военната операция и не е успяла да покаже нацистки присъствия в Киев.

“Украйна спечели тази война. Тя се роди за света и светът я призна. След поражението на фронта нас ни заплашва нова 1917 г.“, цитира изявлението Иванов.

Журналистът изрази мнението си, че режимът на Путин ще се сблъска с трудности и поражение на фронта, което е неизбежно.

Също така той се спря на ситуацията в град Бахмут, която се е превърнала в едно продължително сражение, траещо вече девет месеца. Той отбеляза, че Бахмут, който по размери е областен град, се е превърнал в централно поле на битката. И двете страни наричат града "месомелачка".  В предаването Иванов акцентира още върху думите на  Пригожин – “загубите за Русия са значителни“.

Според него в момента украинските сили запазват контрола върху квартал "Самолет" – последният, който остава под контрола на руската страна в Бахмут.

“За да избегне поражение, Пригожин обяви, че започва изтеглянето на част от своите войски за ротация. Той сподели, че в рамките на шест месеца трябва да бъдат изтеглени части от руската армия, които вече от месеци са там, но няма кой да ги замени“, разказва той.

Според журналиста е ясно, че руските войски в Бахмут са в “капан, който може да щракне по всяко време“. Той посочи, че “това е част от голямата игра, в която Украйна играе по нервите на руската отбрана“.

В заключение Иванов изрази надежда, че конфликтът ще приключи до края на годината.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13
Божана Славкова

Божана Славкова, победителката в Mili Dueli: Провокират ме дребни неща

Божана Славкова, победител в най-големия световен поетичен конкурс Mili Dueli, се превърна в първия български автор, спечелил голямата награда с безапелационните 968 точки . Това отличие тя получи за нейния поетичен филм "Дървото с некролозите", създаден съвместно с Денис Стоянов и Денислав Маринов. Божана Славкова се занимава с поезия, кино,..

обновено на 26.04.24 в 10:17

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54