Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Карамихалев:

Как да направим живота си еко(логично) и ико(номично) възможен?

Екологията трудно може да е успешна, ако не е свързана с икономиката

Румен Карамихалев
Снимка: Личен архив - ФБ, Румен Карамихалев

Как  може да направим живота си по-лесен, по-евтин и по-екологичен? Как да запазим връзката на човека с природата – в „Нашият ден“ разказва Румен Карамихалев. Той е бизнесмен, собственик на дом, който е хем екологичен, хем икономичен.

През последните години все повече говорим за екология и необходимостта да се съобразяваме с нея, но нейният разцвет ще настъпи, когато тя стане и икономична.

"Аз самият нямам идея как съм стигнал до това съчетание екологично и икономично. Може би е плод на моята работа. Близо 30 години работя за шведски международни компании. Културата там е доста по-различна“, споделя Румен Карамихалев.

И допълва, че е горд, че стоманодобивната компания, за която работи, на практика доказа, че може да е въглеродно неутрална.

"ТЕЦ-овете към момента са безпредметни. Първо са два-три пъти по-скъпи като цялостни производствени разходи, цикълът от откриване до закриване“, пояснява Румен Карамихалев.

В момента има възможност да бъдат използвани няколко милиарда евро безвъзмездни помощи, за да се облекчи този процес на преход към устойчива зелена икономика. Има достатъчно заявки за соларни и вятърни мощности.

Чуйте от пълния разговор в звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Съдът на Европейския съюз в Люксембург

Съдебната практика на Съда на ЕС

Рубриката "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз" на предаването "Законът и Темида" се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз. Можете да я слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа по програма "Христо Ботев". В това издание съдия Марияна Кънчева  се опитва да синтезира важните процедурни промени,..

публикувано на 27.09.24 в 12:15

"Нощта на учените" събира артисти и учени в магически светове

Европейската нощ на учените е събитие, което традиционно се провежда в над 300 града в Европа и света. Поредното му издание, както обичайно, се състои в последния петък на септември. Днес, на 27 септември, посетителите на Националния природонаучен музей при БАН ще имат възможността да се срещнат с д вама орнитолози, двама палеонтолози, един артист и..

обновено на 27.09.24 в 12:08
Марияна Дойкова

Часовете по физическо възпитание: Достатъчни ли са за децата ни?

На днешния 27 септември отбелязваме Европейския ден на спорта в училище, а темата за физическата активност на подрастващите придобива все по-голяма важност в светлината на тревожни статистики. По данни на Световната здравна организация, 32% от децата между 5 и 15 години в България са със затлъстяване , което поставя страната ни сред десетте водещи..

обновено на 27.09.24 в 10:55

Нова мисия за старата техника: Включете се в "Донеси платка"

Вниманието ни е насочено към една иновативна доброволческа акция в Сливен, наречена "Донеси платка". Идеята на инициативата е да се събират платки от разглобени или цели електрически уреди, които след това биват разглобявани от организаторите с помощта на доброволци. Различните компоненти се изпращат на правилните места за рециклиране. Основателят на..

обновено на 27.09.24 в 10:02

Наука за три минути: Вълнуващи срещи с българските учени на FameLab

Фондация "Красива наука" организира поредица от събития, вдъхновени от Европейската нощ на учените, които ще се проведат от 25 до 29 септември в партньорство с Министерството на образованието и науката, общини като София, Видин, Монтана и Бургас, както и с университети, научни институти, училища и неправителствени организации. Програмата..

публикувано на 26.09.24 в 12:58