Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наближава премиерата на "Хан Крум" – учебен филм на Центъра за демократично учене

Снимка: ObshtnostZaDemokratichnoObrazovanie

Няма лъжа, няма измама – малкият, но ентусиазиран екип на Центъра за демократично учене в София е готов с четвъртия от поредицата филми на историческа тема. Този път авторите ще ни пренесат във времето на хан Крум Страшни. Премиерата е на 25 юни в кино "Влайкова" в София, създателите му нямат търпение да се срещнат с публиката.

В рубриката "Всичко за образованието" гостуват Иван Николов, режисьор, учител в Центъра и ръководител на заниманията с кино и Дан, Мишо и Ясен, ученици и съавтори на филма.

Иван Николов, Ясен, Мишо, Дан (отляво надясно)
Техниката е стоп моушън анимация, т.е. стотици фигурки от лего, които се местят и снимат в хиляди кадри, за да оживеят в походи и битки сред декор, изработен от авторите с грижа към детайлите и автентичността. Резултатът ще бъде оценен от публиката, но важен в случая е процесът.

Как снимането на един 15-минутен филм на историческа тема може да бъде част от учебния процес и да съдейства за придобиването на знания и умения у младите. Първо е свободният избор на занимания, на който учениците в Центъра имат право, а свободният избор е и поемане на ангажимент. Следва разпределянето на задачи, взаимната зависимост от навременното им изпълнение, преодоляването на инерцията и изкушението да се откажеш пред трудностите, упорството и отговорността пред екипа. Отделно са проучванията за героите, епохата и детайлите от бита и декора, писането на сценарий, озвучаването, работата с техника.

Участниците в приключението вече мислят за следващия си филм, а ръководителят им Иван Николов е готов да сподели с всички опита и разнообразните ефекти от работата по учебен филм като част от образованието и възпитанието на децата. Следващата голяма възможност е предстоящата в началото на август в София Европейска конференция за демократично образование, чийто домакин е българската Общност за демократично образование.

Чуйте повече в звуковия файл

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Силвия Лакова: Децата са любознателни, отворени и бързо усвояват нови знания

Студенти от 7 до 11 години посетиха Университета за строителство, геодезия и архитектура за една седмица, съобщава в предаването "Следобед за любопитните" Силвия Лакова. Идеята за създаването на този университет, смята тя, е било да се предизвикат и насърчат естественото любопитство и критичното мислене на децата, като се повиши интересът им..

публикувано на 01.10.24 в 17:45

Палеонтологът Владимир Николов: Находището край Трън е прозорец към един изгубен свят

От 2 до 10 август тази година се проведе Седмата палеонтологична експедиция на Националния природонаучен музей при БАН до находището на динозаври и друга гръбначна фауна с къснокредна възраст край град Трън. В резултат на извършените от екипа дейности са събрани над 30 нови вкаменелости от гръбначни животни. Те ще позволят на палеонтолозите да..

публикувано на 01.10.24 в 09:30
Проф. Марин Георгиев

Явните и скритите кодове на тялото

Основен гост и изразител на мнения по темата бе проф. Марин Георгиев – председател на Българското урологично дружество. Човешкият организъм често алармира за различни проблеми и ние, с помощта на специалистите, трябва да ги разчитаме и да потърсим помощ. В урологията – тази бързо развиваща се специалност, симптомите са доста ясно различими:..

публикувано на 30.09.24 в 18:25
проф. Диана Гергова

Пътуваща изложба представя българските археологически открития

Пътуващата изложба "Сборяново – природа и паметници, богове и хора" на Културния институт към Министерството на външните работи вече седмица се радва на интереса на жителите и гостите на Братислава.  "Тази пътуваща изложба, направихме заедно с Министерството на външните работи и тя вече е обиколила много държави от Япония до САЩ, и в много..

публикувано на 30.09.24 в 12:00

"Строгият" или "готиният" – за първата среща на учителя с учениците

Едва ли са много хората, които ще кажат, че не се вълнуват как ще се представят и какво впечатление ще създадат за себе си при първа среща. Още по-малко вероятно е да чуем подобно нещо от учител преди началото на първия учебен ден. От личен и споделен опит обаче знаем, че понякога първият контакт между педагога и децата може да е начало на ведро и..

публикувано на 29.09.24 в 10:25