Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как общински имот в столичния квартал “Мусагеница“ се превърна в частна собственост?

| обновено на 23.06.23 в 14:25
4 април 2023 г. - жители на "Мусагеница", се събраха на протест пред сградата на Столичната община, те настояват СОС да върне определен терен за озеленяване, а не да се строят сгради на него.
Снимка: БГНЕС

Защо животът на гражданите на България е толкова сложен? В “Нашият ден“ се представят две градски истории, разказани от Александър Градинаров, жителката на столичния кв. “Мусагеница“ Албена Ангелова, кмета на столичния район "Студентски" Петко Горанов и инвеститорите Цветомир Владимиров и Петьо Блъсков.

Първата от историите, които прозвучаха в ефира на предаването е казусът “Мусагеница“ и Блъсков. Обектът на този конфликт е един апетитен имот до метростанция “Г.М. Димитров“, до бензиностанцията. Това е имот, който хората от квартала помнят като площадка за игра, на която са отгледали техните деца.

Един имот от общинска става частна собственост в годините. Какво обаче налага това да бъде апортиран в капитала на общинското дружество “Пазар-Изток“?

Според Александър Градинаров имотът бавно и методично е обявен за продажба, без да бъде защитен обществения интерес. Имотът е продаден тогава за 150 000 лева. Имотът се продава на търг, който печели издателят Петьо Блъсков.

“Това, което взриви обществеността в последните няколко месеца беше една виза за проектиране, върху съответния имот. Мусагенчани светкавично произведоха една подписка с над 3000 подписа, която чрез кмета на района Петко Горанов беше внесена в общинския съвет. Към нея беше внесен и един доклад, с който се иска отмяна на решението на съвета имотът да бъде отреден за жилищно строителство и вместо това да остане за озеленяване. Откакто протестът е на дневен ред в района стават странни неща. Появи се масирано подпалване на контейнери за отпадъци, през ден, през два се палеше по някоя кофа късно вечерта. Протестът в района на "Мусагеница" започна като израз на гражданска позиция и се отнасяше до застрояването на зелени площи и нарушаването на околната среда“, казва той.

В разговор с Петъо Блъсков с екипа на “Нашият ден“ той отрича подобни намерения и посочва, че има законно право да изгради сградата си. Той обвинява протестиращите, че “помпат беззаконие“ и че кметът Петко Горанов търси политически дивиденти.

Албена Ангелова, жителка на "Мусагеница", обяснява, че протестът възникна спонтанно и не преследва политически мотиви или цели. Тя призовава хората да допринасят за себе си и за обществото, да спрат агресията и насилието, които не решават проблемите.

Цветомир Владимиров, другият инвеститор, разкрива, че проектът за сградата в "Студентски" район е бил включен в плана за студентски град от 2008 г. и получил разрешителни за строеж. Въпреки това, настъпила е промяна в ограничението за височина на сградите, което засегна и тяхната сграда. Според Владимиров, проблемът е възникнал от неправомерни действия и намеса на кмета Петко Горанов, който издаде заповед за незаконен строеж, която той не е имал правомощията да издаде.

Коя е другата история и как завършва първата – чуйте пълния разговор в звуковия файл. 

По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мартин Томов: Има промени в екосистемата на Черно море след войната в Украйна

В предаването "Нашият ден" обсъдихме теми, свързани с екологията на лятото и нерешените проблеми по българското Черноморие. Участници в предаването са Мартин Томов, координатор в екипа на "Грийнпийс" - България, и Борислав Борисов, създател на инициативата "Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг". В първия ден от юли "Грийнпийс" –..

обновено на 03.07.24 в 10:50

Биоразградимост

Анджела Иванова е част от малък екип, чието производство на биоразградими опаковъчно и ламиниращо фолио, е готово, буквално на "нисък старт" да започне с пълна пара. Годините експерименти, тестове, сертифициращи процедури и търсенето на машина се увенчават с успех, защото успехът определено очаква продуктите на компанията на Анджела и..

публикувано на 02.07.24 в 18:53

"Education+", или как да намерим своето професионално място в България?

А сега накъде?  Това е въпросът, който често си задават младите хора след завършване на университет. Точно за тях е платформата Education+. Тя е създадена от млади хора за млади хора и цели да се справи с младежката безработица. Тази иновативна платформа успя да впечатли журито на тазгодишното издание на “Академия за иновации”. В ефира на рубриката..

обновено на 02.07.24 в 12:45

Инж. Венцислав Славков: Спалните вагони са най-предпочитани, но местата са ограничени

В ефира на “Нашият ден” инж. Венцислав Славков , управител на "БДЖ – Пътнически превози" ЕАД, сподели информация за текущите инициативи и предстоящите подобрения в железопътния транспорт в България. Той разказа, че от вчера е започнал да работи извънреден сутрешен влак за Бургас , който спира на спирка "Искърско шосе",  за да осигури връзка с Летище..

публикувано на 02.07.24 в 10:18

Да живееш лесно

Ден преди посрещането на изгрева с July morning на Uriah Heep от много българи, си припомняме друг хит на групата – Easy livin’ – "Да живееш лесно".  Всъщност стремежът към по лек и пълен с повече удобства живот е движил човешката цивилизация, откакто съществува човечеството. Техническите придобивки обаче и разцветът на консуматорското общество..

публикувано на 01.07.24 в 11:10