Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вкусове и нишки на културното наследство. Какво разкрива храната?

Регионалният център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа, под егидата на ЮНЕСКО, изпълнява проекта "Живото наследство на традиционната българска кухня". Този проект има за цел да открие носители на знания и умения в местните общности, които изграждат локални културни идентичности чрез традиционната кухня.

Използването на храната като инструмент помага за разкриване на връзките между хората и между хората и природата, и създава нови подходи за опазване и популяризиране на културното наследство.

Проектът предвижда интерпретация на живото наследство на традиционната българска кухня чрез процесите на подготовка, приготвяне и споделяне на храната с използването на визуалните изкуства. Това изисква творческа интерпретация на живите наследства, като се предават и споделят знания и емоции чрез киното и фотографията.

Доц. д-р Ирена Бокова, антрополог и преподавател, обяснява, че проектът има за цел да представи това, което носителите на знания и умения във всяка местност считат за важно и ценно във връзка с традиционната кухня, като се разказва историята на семействата и регионите По нейните думи проектът се фокусира върху подкрепата за знанията и уменията, които всички хора притежават. Въпреки че една сграда може да бъде усетена с пръсти, тя се изгражда чрез знания и умения на хората, които я създават.

В допълнение към проекта за опазване на традиционната българска кухня в разговора се споменава и изработването на български народни носии от района на Кюстендил. Ателието на Мадлен Божилова е място, където тези носии се създават. В него има осем стана за изработка на колани от вълна, а Мадлен Божилова, която е завършила текстил, е специалист в тази област. Тя споделя, че й отнема около четири години да научи някои от техниките, свързани с изработката на народни носии.

Изработването на български народни носии е процес, който изисква знания, умения и творчество. Това е начин да се запази и прехвърли културното наследство от едно поколение на друго. Традиционните носии са важна част от българската култура и идентичност, и техният процес на изработка помага да се запазят уникалните техники и дизайни, свързани с тях.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл. 

Чуйте в звуковия файл.  Чуйте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лятото на "Тротоара 2020": Музика, култура и TRAP Fest Open Air 2024

С настъпването на лятото, читалище "Тротоара 2020" представя своята вълнуваща лятна програма, в която ключово събитие е TRAP Fest Open Air 2024. Председателят на читалището, Деян Янков, ни разказа повече за инициативата. Всички събития са с "вход свободен" и предоставят уникална възможност за младежите да бъдат активна част от организацията, публиката и..

обновено на 02.07.24 в 10:08

Да живееш лесно

Ден преди посрещането на изгрева с July morning на Uriah Heep от много българи, си припомняме друг хит на групата – Easy livin’ – "Да живееш лесно".  Всъщност стремежът към по лек и пълен с повече удобства живот е движил човешката цивилизация, откакто съществува човечеството. Техническите придобивки обаче и разцветът на консуматорското общество..

публикувано на 01.07.24 в 11:10

Светлана Драгнева: Имаме кураж и воля, за да продължаваме напред

Деветнадесетата световна среща на българските медии, традиционно организирана от БТА, се проведе в Одеса, Украйна, между 18-21 юни, под мотото "Медии и общност". Наред с много срещи на различни нива, наред с посещението на ключови места, градове и села, свързани с българите и историята им в Украйна, бяха сключени договори и подписани меморандуми за..

публикувано на 01.07.24 в 10:11

Разград посреща лятото с образователни игри в "Абритус"

Регионалният исторически музей в Разград кани всички деца да се включат в образователната програма "Приключения в Абритус". Инициативата се организира за трета поредна година и е насочена към учениците от първи до пети клас от лудогорския град и техните връстници, които ще са на гости в района през лятната ваканция. Заниманията ще се провеждат в..

публикувано на 01.07.24 в 09:36

Да получим пълни знания за лечебните растения – къде и как?

На 1 юли Православната църква чества деня на свети безсребреници Козма и Дамян, а в народния календар този празник е известен като свети Врач. Светите братя са наричани безсребърници, защото за своите лечебни услуги не искали нищо в замяна, освен да бъдат благочестиви християни. Култът към братята лечители е развит в Източната Римска империя, където се..

обновено на 01.07.24 в 09:30