Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евреи и българи – историята на едно съвместно живеене

Спасители и спасени

Валидирана пощенска марка по повод 80-годишнина. Автор Сергей Петросенко.
Снимка: Мони Франсес, архив в. Еверйски вести

Четвъртият епизод от поредицата "Евреи и българи – историята на едно съвместно живеене" е посветена на най-красивата част от тъжната история на Втората световна война. Историята е красива, защото разказва как българите са помагали на своите приятели, съседи, колеги и даже непознати евреи в годините, в които в България е в сила ЗЗН (Закон за защита на нацията) и да бъдеш състрадателен, т.е. да заставаш срещу законите на държавата, никак не е било безопасно. В Яд Вашем, израелския институт за паметта на Холокоста, Праведниците на света от България са 20 на брой. На практика незабравените от евреите лица на спасението са много повече. Ще ви разкажем три вълнуващи истории.

Преди близо 20 години присъствах на церемонията, по време на която тогавашният посланик на Държавата Израел в България връчи на д-р Санта Костова документа, с който нейният баща, д-р Атанас Костов, бе удостоен със званието Праведник на света. По време на войната д-р Атанас Костов е областен лекар в град Скопие и спасява от депортация 57 македонски евреи-лекари и семействата им. За Праведницата на света Станка Стойчева свидетелства Меги Ахилел. Разговорът ми с нея е направен през 2004 година, когато Станка, посмъртно получава високото звание. Със Сами Биджерано се запознах години по-късно, когато той беше дошъл в България да търси наследниците на спасителя на неговото семейство – Илия Гуторанов от Враца. Сами Биджерано не се е отказал да направи възможното Илия Гуторанов да стане следващия български Праведник на света, защото това е част от историята на едно съвместно живеене на евреи и българи, в което доброто и светлото е пример, който трябва да се разказва.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 адв. Елиза Николова

Съдебната медиация – опит, посоки, бъдеще

От 1 юли влиза в сила задължителната съдебна медиация, съгласно законовата уредба в ГПК, приета от НС на 25 януари 2023 година. Как ще се случва медиацията преди извън съда в рамките на съдебно дело? Кои видове спорове ще решава, за колко време и при какви условия? Кои имат право да бъдат медиатори? Как се определят медиаторите по конкретния спор? Каква..

публикувано на 14.06.24 в 12:35

Светлото Средновековие

Свикнали сме – като дойде реч за Средновековието, да прикачваме към него епитета "тъмно". С прозвището "тъмни" и изобщо "средни" векове този период от историята на човечеството се сдобива в епохата на Ренесанса; Петрарка е, който въвежда прилагателното в употреба. Само че той ни е подвел: Средновековието изобщо не е тъмно, а е един доста..

публикувано на 13.06.24 в 09:01
Владимир Дворецки и Цвета Николова

С Владимир Дворецки "Назад-напред" в света на Кевин Айърланд

"Ако потърсите в интернет стихотворения на Христо Ботев на английски, най-вероятно ще попаднете на негови творби, преведени от Кевин Айърланд". Така известният журналист и преводач Владимир Дворецки започва представянето на мемоарната книга "Назад - напред" на уважавания новозеландски литератор Кевин Айърланд, за когото малко се знае в България. А..

публикувано на 12.06.24 в 14:13

Големите надежди…

Под това мото премина разговорът ни с участниците в Националния симпозиум по урология. Наш екип беше в Сандански, където традиционно се събират специалистите, за да обсъдят най-важните промени и новости в урологията. В ефира на седмичното издание на програма "Христо Ботев" първи се включи доц. Владислав Младенов. Лекар от средното поколение, но с..

публикувано на 11.06.24 в 16:30

Шавуот – празник на Тората

В празничния календар на всеки народ има специални дни, в които се отдава почит на Духовната му връзка с Бог. За еврейския народ това e Шавуот – денят, в който Бог чрез Мойсей му дава Тората. Това се случва 7 седмици след Спасението от робството в Египет. Отбелязва се на 50-ия ден след Песах и както традицията повелява, настъпва вечерта след..

публикувано на 11.06.24 в 15:39