Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

127 години Национална художествена академия

Лято със студентските изложби на Националната художествена академия

Годишни изложби на дипломираните студенти от НХА

4
Изложба на дипломираните бакалаври и магистри, от специалност "Сценография" в Галерия ONE
Снимка: nha.bg

14 галерии и пространства за култура и изкуство в София и Бургас представят годишните изложби на дипломираните студенти от Националната художествена академия.

В този мащабен проект партньори на НХА са Столична община, "Топлоцентрала" – регионален център за съвременни изкуства, Регионален исторически музей - София, Съюз на българските художници, Сатиричен театър "Алеко Константинов", Национална гимназия за приложни изкуства "Свети Лука", галерия ONE, галерия "Интро", арт център "Банкя", УниКредит студио – пространство за съвременно изкуство.

В различните галерийни и културни пространства в София и в Бургас произведенията на дипломираните бакалаври и магистри от всички специалности на Националната художествена академия може да се разглеждат до края на месец юли 2023 г.

Вече 127 години НХА активно участва в развитието на българската художествена култура и образование, като нейният основен приоритет неизменно е формирането на професионални художници в различните области на изящните и приложните изкуства, дизайна, изкуствознанието и реставрацията.

"Изложбеното представяне на младите артисти и специалностите в НХА, в разнообразни зони за изкуство и култура, е възможност всеки един от творческите проекти да се разгърне и представи адекватно пред различните публики. Това е и начин, по който НХА разкрива ролята на обучението по изобразително изкуство и неговото многообразие, възможностите и потенциала, който специалностите в Академията генерират към всички сфери на обществения живот.

Началото на поредицата от изложбени събития започна на 14 юни във фоайето на Сатиричния театър "Алеко Константинов" с откриването на изложбата на бакалаврите от специалност "Плакат и визуална комуникация", сподели изкуствоведът проф. Свилен Стефанов, зам.-ректор на НХА.

В галерия "Топлоцентрала – Куб" се открива изложбата на дипломниците от специалност "Текстил – изкуство и дизайн", където публиката ще се запознае с работи на студенти в двете основни направления, преподавани в рамките на специалността – "Текстилно изкуство" и "Текстилен дизайн".

Галерията към СБХ на ул. "Шипка" 6 е пространството за изложбите на дипломираните бакалаври и магистри от специалностите "Дизайн за детската среда", "Резба" и "Метал".

В пространствата на НХА на ул. "Шипка" 1 – ателиетата в Северната сграда и Новия учебен корпус, и в галерия "Академия" – се показват работите на бакалаврите и магистрите от специалностите "Живопис", "Стенопис", "Скулптура", "Рекламен дизайн", "Индустриален дизайн" и "Моден дизайн". Специалност "Индустриален дизайн" представя проектите на своите дипломници и в галерията на открито "Градина Кристал".

Галерия "Интро" е домакинът на изложбите на магистрите от специалностите "Плакат и визуална комуникация" и "Книга, илюстрация, печатна графика", а галерия ONE показва произведенията на дипломниците от "Сценография" и "Графика".

Специалностите "Керамика" и "Дизайн на порцелан и стъкло" и магистърските програми "Фотография" и "Дигитални изкуства" разполагат творенията на своите възпитаници в Арт център "Банкя". Специалност "Реставрация", която тази година отбеляза своята 50-годишнина, е представена в галерийното пространство при Триъгълната кула на Сердика, филиал на Регионален исторически музей – София.

Изложбата на бакалаврите от специалност "Книга, илюстрация, печатна графика" се намира в галерията на Националната гимназия за приложни изкуства "Свети Лука".

През 2023 г. се дипломира и вторият випуск бакалаври от Филиала на НХА в Бургас. Студентите показват своите творби в галерия "Ателие", "Магазия 1", Пристанищен комплекс Бургас.

Годишните изложби на дипломираните от НХА са важна част от цялостната дейност на Националната художествена академия, тъй като представят творческите търсения на завършващите студенти и техните интерпретации на актуални теми и проблеми.

Проект "Изложби на дипломираните от НХА" е част от Календара на културните събития на Столична община.


Програма на изложбите

Сатиричен театър "Алеко Константинов"
"Плакат и визуална комуникация" – бакалаври
14.06 − 30.06. 2023

Галерия "Топлоцентрала – Куб"
"Текстил – изкуство и дизайн" – бакалаври и магистри
14.06 − 30.06. 2023

Галерия "Академия", ул. "Шипка" 1
"Живопис" – магистри
"Моден дизайн" – бакалаври и магистри

16.06 − 24.06. 2023

Съюз на българските художници
"Дизайн за детската среда" – бакалаври и магистри
16.06 − 23.06. 2023

НХА, Северна сграда и Нов учебен корпус
"Живопис" – бакалаври
"Стенопис" – бакалаври и магистри
"Скулптура" – бакалаври и магистри
"Индустриален дизайн" – бакалаври и магистри

20.06 − 28.06. 2023

Галерия НГПИ "Св. Лука"
"Книга, илюстрация, печатна графика" – бакалаври
21.06 − 30.06. 2023

Галерия Intro
"Плакат и визуална комуникация" – магистри
21.06 − 09.07. 2023

Арт център "Банкя"
"Керамика" – бакалаври и магистри
"Дизайн на порцелан и стъкло" – бакалаври и магистри
"фотография" – магистри
"Дигитални изкуства" – магистри

22.06 − 15.07.2023

Галерия "Ателие"
Филиал Бургас – бакалаври
23.06 − 07.07.2023

Съюз на българските художници
"Резба" – бакалаври и магистри
"Метал" – бакалаври и магистри

26.06 − 01.07.2023

Галерия на открито "Градина "Кристал"
"Индустриален дизайн" – бакалаври и магистри
26.06 − 09.07.2023

Галерия "Академия"
"Рекламен дизайн" – бакалаври и магистри
27.06 − 07.07. 2023

Галерия ONE
"Сценография" – бакалаври и магистри
29.06 − 11.07. 2023


Предстоящи изложби

Галерия "Intro"
"Книга, илюстрация, печатна графика" – магистри
11.07 − 21.07.2023
Откриване: 11.07.2023, 18 часа

Галерийно пространство при Триъгълната кула на Сердика
"Реставрация" – магистри
12.07 − 30.07.2023
Откриване: 12.07.2023, 18 часа

Галерия ONE
"Графика" – бакалаври и магистри
13.07 −2 7.07. 2023
Откриване: 13.07.2023, 18 часа
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Момчил Карамитев

Вариации за цигулка и човечност

В епизод 546 "Трамвай по желание" поставя във фокус късометражната кинолента "Вариации за цигулка: 100 долара", представена в студиото от своя продуцент и режисьор Момчил Карамитев. 16-минутният филм заслужи световно признание с включването му сред стотици участници в късата листа на една от съпътстващите програми на фестивала в Кан. Как..

публикувано на 02.06.24 в 17:35

Изложба "Избори" в обновената Художествена галерия в Казанлък

Преди 123 години в Казанлък от Петър Топузов и Иван Енчев-Видю е поставено началото на колекцията, която е в основата на първата по рода си институция у нас. До днес във фондовете на галерията се пазят 5000 произведения. "Събирателството и историзирането на творбите са неотменно свързани с жеста на избора. Изборът, който науката описва като..

публикувано на 02.06.24 в 09:05

Книга на Албена Тодорова за отсъствието

"Откакто те няма" е новата книга на Албена Тодорова. Художник е Мила Янева-Табакова. Текст и илюстрации се допълват и създават единство и завършеност на творбата. Тя е част от библиотеката "Нов ред" с илюстровани книги за възрастни читатели. Особеното в нея е наличието на повече тишина между думите и изреченията. Тук отсъствието е главен герой...

публикувано на 01.06.24 в 09:50

Светът ще е "по-така"

В редакция "Хумор и сатира" работим все хора с идеи как този свят да стане поне малко "по-така". Тази неделя (2 юни) след новините в 18 светът ще се промени в следната посока: • Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьорите Асен Кисимов, Йорданка Стефанова, Николай Калчев и Васил Попов. •..

публикувано на 31.05.24 в 19:35
Васил Банов, Емил Янев и Минчо Събев (отляво надясно)

Златна карловска карета

В епизод 545 "Трамвай по желание" потапя своята публика в атмосферата и традициите на емоционалния и високо съдържателен карловски театър. Късната есен на 1869 година. Членовете на Ученолюбивата дружина в  будното възрожденско Карлово изнасят първото театрално представление в града. Както си му е редът за епохата, това е пиесата "Михал..

публикувано на 31.05.24 в 17:35