Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сомелиер на зехтин: Екстра върджинът е фреш от маслини

Нашите баби и дядовци са наричали зехтина "дървено масло". От антични времена той е неотменима част от т. нар. "средиземноморска диета". Още през древността служи за осветяване (с маслени лампи) на храмове и джамии, а също при извършване на християнски и юдейски обреди. Църковно-славянското название на зехтина е "елей". А ако запитате Пепи Нешева за маслиновото масло, от устата ѝ се изливат елейни слова, защото тя е… сомелиер на зехтин. Честно казано, не бях чувала, че има такъв занаят.


Много са изследванията, които потвърждават, че висококачественият необработен зехтин има изключително ценни за здравето свойства. Запазил огромна част от полезните съединения и витамини на маслините, той не е просто съставка на салатата, а дар от природата. За различните му проявления ни разказва Пепи Нешева, която е основен делегат на Академията за италианска кухня у нас.

Тя отново замина за Италия, за да изкласи в по-горно ниво на необичайната си професия.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Книжнината на българите католици в културната история на България – нови публикации по темата

В последните години като че ли се опитваме да разчетем една дълго стояла скрита страница от историята ни – страницата, на която пише кои са българите католици, какво са създали и какъв е приносът им за културното и духовното въздигане на българския народ във вековете, когато е бил лишен от собствена държава, от правото да живее свободно, да говори..

публикувано на 03.06.24 в 10:34

Весел Цанков - за Виена от най-високо място

Виена е второто по големина немскоезично селище след Берлин. Австрийската столица е известна като Град на музиката, заради стълпотворението от именити композитори, творили там и в чест на забележителната Щатсопера. Корените на предците на Виена се губят в ранните келтски и римски селища, които се трансформират в средновековен и бароков град...

публикувано на 03.06.24 в 08:44
Палм бийч

Имение със 78 стаи в "гетото" за милионери Палм бийч

Да полетим с Петя Кръстева към Маями и Палм бийч, за да поемем задължителната си доза Витамин Д от бреговете на Флорида. Маями е вторият по големина град в щата Флорида и най-гъстонаселеният мегаполис в тази част на Съединените щати. Околностите му са заети от езера, канали, частично наводнени тропически гори, за които е характерна високата..

публикувано на 31.05.24 в 08:50

Виктор Лилов: Менделеевата олимпиада е сред най-тежките състезания в областта на химията

17-годишният Виктор Лилов покори Международната Менделеева олимпиада по химия в Китай и предизвика фурор в света на научните състезания. "Вече завърших 12-ти клас в Софийската математическа гимназия, от 9-и клас чрез преподавателя си Виктор Толев за запалих по химията, а от 10-и клас участвам в състезания", заяви в предаването "Следобед за..

публикувано на 31.05.24 в 08:30

Астрономическата обсерватория и планетариум в Габрово се превръщат в извънучилищен образователен център

Астрономическа обсерватория и планетариум в Габрово е разположена в живописния квартал "Петкова нива", недалече от центъра на града. Габрово е град – известен с пестеливостта, остроумието и предприемчивостта на жителите си, носители на много прогресивни идеи и начинания. Обсерваторията тази година отбелязва 40 години от своето създаване и вече се е..

публикувано на 28.05.24 в 09:20