Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Япония се премести в "Капана"

Почитателите на японската култура могат да се насладят в продължение на един месец на фотографската изложба Шикоку хенро – 88 храма за поклонение – пловдивската галерия "Капана". Входът е свободен. 

Автор на фотографиите е запаленият пътешественик и почитател на японската история и култура Борислав Илиев. Той кани на едно вълнуващо виртуално пътуване до Япония. Shikoku Henro – 88 е един от най-дългите кръгови поклоннически маршрути в света, който започва от храм 1 (Ryōzen-ji (霊山寺), завършва в храм 88 (Ōkubo-ji (大窪寺) и се простира на 1500 километра през четирите префектури на Shikoku: Tokushima, Kochi, Ehime и Kagawa. Извървява се пеша за приблизително 55 дни. 

До ден-днешен поклонниците пътуват по стръмни планински пътеки и дълги каменни пътища, през пасторална природа, край спокойни морски брегове и преминават през отдалечени морски носове. Вървейки по пътя си, поклонниците срещат други, пътуващи из Shikoku, и всички те получават топло посрещане от местните жители благодарение на хилядолетната традиция за подкрепа и помощ, наречена Ossetai.  

Shikoku Henro 88 е обявен от Агенцията по културни въпроси за японско културно наследство и е японският еквивалент на Camino de Santiago в Испания.

Фотографиите в настоящата изложба са отпечатани на красива и изящна ръчно изработена японска хартия – washi. Процесът по нейното създаване е обявен от UNESCO за световно нематериално културно наследство.

Тази година Борислав Илиев обогатява изложбата с лекции и демонстрации на чаена церемония:

На 22 и 23 юли (събота и неделя) от 12.30 ч. в галерия "Капана" Борислав ще изнесе лекция, на която ще разкаже в подробности за Shikoku henro – 88 Temples Pilgrimage;  

На 29 и 30 юли (събота и неделя) от 12.30 ч. Николай от "Tea Topia" ще разкаже на посетителите за чаената култура в Япония, те ще имат възможност да се насладят на чаша студен чай Сенча и ще научат повече за пътя на чая от плантацията през фабриката до нашата чаша. Ще се запознаят с разнообразните японски чайове (matcha, sencha и други) и техните особености. Публиката ще може да се отпусне в традиционен чаен кът с японски татами матраци и дори да се докоснете до традиционна японска ръчна мелница за матча.

От разговора на Надя Атанасова с фотографа Борислав Илиев можете да научите за фотографиите му от Страната на изгряващото слънце.

Чуйте интервюто в звуковия файл.

Снимки – Борислав Илиев
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Двоен рожден ден на Арт театър на 22 май

С едно красиво музикално пътешествие  Арт театър ще отпразнува 32-рия си рожден ден  на 22 май от 19 ч .  на Арт сцената на "Шипка" 34. Тогава рожден ден има и актрисата Милена Червенкова – директор на театъра и художествен ръководител на Арт студията. В новия спектакъл на Арт театър "Музикално пътешествие" можете са чуете песни на 15 езика!..

публикувано на 15.05.24 в 17:50

RBG – червено, зелено и синьо

На 17 май, петък , от 19:00 ч. на сцената на Младежки театър "Николай Бинев" в София ще бъде представен танцовият спектакъл RGB. RGB е повече от танцово представление, това е спектакъл, който обединява танц, визуални изкуства, светлинни картини и звукова среда. Магията на светлината е основният вдъхновител на хореографите и танцьорите в..

публикувано на 15.05.24 в 17:10
 Георги Връбчев

Сборник от поетични опуси, посветени на България

Последната книга на Георги Връбчев "На Майка България" е сборник от поетични опуси, посветени на България, българския народ и българската нация.  Включва творби като "На Иван Вазов", "На Свети Княз Борис Първи", "На Христо Ботев", "На Цар Симеон Велики", "На Свети Климент Охридски", "На Димчо Дебелянов", заглавното "На Майка България" и още..

публикувано на 15.05.24 в 16:29

Carpe diem – изложба живопис на Георги Щърбев в галерия "Астри"

От Града на седемте тепета до Града на седемте хълма – от Пловдив до Рим и Помпей – един художник грабва мига (Carpe diem*), за да го претвори във вечност и обратното – да превърне вечността в миг.  Георги Щърбев гостува с изложбата си Carpe diem на столичната галерия "Астри“.  Ето какво пише за твореца галеристката Вихра Пешева:  "Той е роден и..

публикувано на 14.05.24 в 15:45

"Двама" на Станислав Памукчиев – от днес в галерия "Арте"

Вгалерия "Арте" от днес е подредена самостоятелната изложба на художника проф. Станислав Памукчиев. Изложбата е озаглавена "Двама" и включва 12 живописни платна и подготвителни рисунки към интерпретираната тема. Интригуващото в случая е, че изложбата "Двама" неочаквана авторефлексия, различно лице на този утвърден в нашето съвременно изкуство..

публикувано на 14.05.24 в 15:22